Πέμπτη 19 Σεπτέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΛΑΡΙΣΑ
Εξαγγελίες Σημίτη προς ιθαγενείς!

Η ΕΠ Θεσσαλίας του ΚΚΕ καταγγέλλει τη νέα επιχείρηση εξαπάτησης των αγροτών και κτηνοτρόφων. Τους καλεί να ενισχύσουν με την ψήφο τους το ΚΚΕ

Οργή και αγανάκτηση προκάλεσαν στους αγροτοκτηνοτρόφους της Θεσσαλίας οι νέες ψευτοεξαγγελίες, που "ξεφούρνισε" προχτές βράδυ στη Λάρισα ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, για βαμβάκι, γάλα και Αχελώο, τονίζεται σε ανακοίνωση - καταγγελία της ΕΠ Θεσσαλίας του ΚΚΕ, στην οποία προστίθεται:

Ο πρωθυπουργός, λίγες μόλις μέρες πριν τις εκλογές, προχώρησε σε νέο γύρο εμπαιγμού των αγροτοκτηνοτρόφων και ιδιαίτερα των βαμβακοπαραγωγών, σε μια προσπάθεια να προσπεράσει στην προεκλογική ιστορία τον συνοδοιπόρο του στη δημαγωγία, αρχηγό της ΝΔ Μ. Εβερτ. Οι δήθεν "παροχές" προς τους αγρότες του Κ. Σημίτη από τη Λάρισα, πέντε μέρες πριν από τις εκλογές, δεν πείθουν κανέναν. Οι αγρότες έχουν ήδη συσσωρευμένη πείρα από ανάλογες διαβεβαιώσεις στο παρελθόν, αναφέρει η ανακοίνωση, όταν οι υπουργοί Γεωργίας διαβεβαίωναν ότι το βαμβάκι θα έφτανε τις 300 δρχ. το κιλό και ότι θα αντιμετώπιζαν το πρόβλημα με τη μειωμένη τιμή στο γάλα. Διαβεβαιώσεις, όμως, που αποδείχτηκαν απάτη, με στόχο την παραπλάνηση των αγροτών.

Αναπάντητα ερωτήματα

Οι "δεσμεύσεις" του Κ. Σημίτη προς τους αγρότες είναι σκόπιμα γενικές και αόριστες και όχι καθαρές και συγκεκριμένες.

- Υποσχέθηκε ότι θα δοθεί κάτι επιπλέον στην προκαταβολή για το βαμβάκι φέτος. Εμείς, όμως, γνωρίζουμε ότι η τιμή εκκίνησης θα είναι 183 δρχ. κατά κιλό, ενώ πέρυσι ήταν 241 δρχ. Πώς θα φτάσει η προκαταβολή τις 220 δρχ., όπως εξήγγειλε ο κ. Σημίτης; Θα δώσει ο ίδιος τη διαφορά των 37 δρχ. και από ποιο ταμείο; Ακόμη και αν τα δώσει, ποιος εγγυάται ότι δε θα τα συμψηφίσει με το ποσό της εκκαθάρισης που θα δοθεί το καλοκαίρι του 1997 στους αγρότες; Αλλωστε, κάτι τέτοιο υπαινίσσεται...

Ακόμη και αν είναι ειλικρινής ο Κ. Σημίτης - πράγμα αμφισβητήσιμο, όπως δείχνει η εμπειρία - η τελική τιμή θα είναι πολύ χαμηλότερη από την περσινή. Αν ήθελε ο κ. πρωθυπουργός να μιλήσει τη γλώσσα της αλήθειας, θα έλεγε ότι η πολιτεία θα εξασφαλίσει πάνω από 300 δρχ. το κιλό στο βαμβάκι και όσα χρήματα λείπουν θα τα καλύψει από τον κρατικό προϋπολογισμό.

- Σε σχέση με το γάλα, τις υποσχέσεις ότι θα υπάρξουν έλεγχοι στα σύνορα και απορρόφηση της φέτας από το στρατό, τις έχουν ξανακούσει και πέρσι οι κτηνοτρόφοι, χωρίς να υπάρξουν αποτελέσματα. Αν δεν υπάρξει απαγόρευση εισαγωγών λευκού τυριού από το εξωτερικό και μέτρα κατά της ασυδοσίας των 4-5 μεγάλων γαλακτοκομικών ιδιωτικών βιομηχανιών της χώρας, αν δεν υπάρξει πρόσθετη ενίσχυση των κτηνοτρόφων από τον κρατικό προϋπολογισμό, δε σώζεται η κτηνοτροφία μας.

- Οσον αφορά τον Αχελώο, καλύτερα να σιωπούσε ο Κ. Σημίτης. Σ' όλη τη Θεσσαλία, έχουμε χορτάσει επί δεκαετίες από ανάλογες υποσχέσεις. Ακόμα και να ξεκινήσει η σήραγγα εκτροπής, δεν είναι σίγουρο, αν και πότε θα τελειώσει. Εξάλλου, από τη στιγμή που δεν υπάρχει κανένας προγραμματισμός για κανάλια αξιοποίησης του νερού στο θεσσαλικό κάμπο, ακόμα και η σήραγγα (αν γίνει) θα είναι δώρο - άδωρο.

Τέλος, για τις αγροτικές συντάξεις, πρέπει να πάψουν οι κ. κ. Σημίτης και Εβερτ να εμπαίζουν τους συνταξιούχους του ΟΓΑ, πλειοδοτώντας στον προεκλογικό τζόγο.

Η ΕΠ Θεσσαλίας του ΚΚΕ προειδοποιεί τους αγρότες ότι το σχετικό νομοσχέδιο, που έχει ετοιμάσει ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, προβλέπει πως θα βάλει ο αγρότης βαθιά το χέρι στην τσέπη, για να πάρει μεγαλύτερη σύνταξη. Χωρίς να αλλάξουν οι καταστροφικές συμφωνίες και οι ειδικοί κανονισμοί κατά προϊόν, που αποφασίζονται στις Βρυξέλλες και τους οποίους αποδέχονται και υλοποιούν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, υπογραμμίζεται, δεν έχουν καμιά προοπτική η ελληνική γεωργία και κτηνοτροφία. Τέλος, η ΕΠ Θεσσαλίας του ΚΚΕ καλεί τους αγρότες και γενικότερα το λαό, να απαντήσουν στις εκλογές με την υπερψήφιση του ΚΚΕ, να δώσουν την απάντηση που χρειάζεται στους δημαγωγούς.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ