Πέμπτη 12 Σεπτέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Περιφρόνησαν ένα μοναδικό μνημείο

ΠΑΣΟΚ - ΝΔ προσβάλλουν την Εθνική Αντίσταση με την εγκατάλειψη του Τυπογραφείου του ΕΑΜ

Ποιος ξεχνά τη δημαγωγία, την καλποθηρική καπηλεία του ΠΑΣΟΚ διά του στόματος του ιδρυτή του Α. Παπανδρέου για "αναγνώριση της Εθνικής Αντίστασης"; Κανείς, αφού ακόμα και σήμερα με αυτή την απάτη - που τη διαπιστώνουν και τη ζουν στο "πετσί" τους δεκαπέντε χρόνια τώρα οι αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης - κρατούνται "δέσμιοί" της προοδευτικοί άνθρωποι. Μια- μέσα σε πλήθος άλλες - χαρακτηριστική απόδειξη της αισχρότατης αυτής απάτης του ΠΑΣΟΚ είναι και η αντιμετώπιση του μόνου σωζόμενου στον τόπο μας και μοναδικού σ' όλη την Ευρώπη, παράνομου τυπογραφείου του ΕΑΜ, στην οδό Σκρα 31 της Καλλιθέας.

Θυμίζουμε ότι η αποκάλυψη του τυπογραφείου έγινε στο δήμο Καλλιθέας - με πρωτοβουλία του ΚΚΕ, με την καθοδήγηση του οποίου, όπως και του ΕΑΜ, κομμουνιστές δημιούργησαν το τυπογραφείο για την προπαγάνδιση του απελευθερωτικού αγώνα στη διάρκεια της πρώτης τετραετίας του ΠΑΣΟΚ. Η τότε υπουργός Πολιτισμού Μελίνα Μερκούρη,μετά από αίτημα του δήμου κήρυξε ιστορικό διατηρητέο μνημείο συνολικά το σπίτι της οδού Σκρα 31, κάτω από τα θεμέλια του οποίου βρίσκεται το τυπογραφείο του ΕΑΜ. Η συνέχεια ήταν αλλεπάλληλες κυβερνητικές υποσχέσεις για επιχορήγηση του δήμου Καλλιθέας, για να αγοράσει το σπίτι, για τις απαραίτητες επιστημονικές εργασίες στήριξης της κατακόμβης του τυπογραφείου και συντήρησης των κινητών κειμηλίων(μηχανών, τυπογραφικών στοιχείων, αφισών, κλπ.) και για τη δημιουργίαΜουσείου Τύπου της Εθνικής Αντίστασης,όπως ζητούσαν όλοι οι ενδιαφερόμενοι φορείς.

Το ΠΑΣΟΚ, ενώ μέχρι το τέλος της πρώτης τετραετίας του δεν υλοποίησε καμιά υπόσχεσή του, προσπάθησε στις εκλογές του '85 να καπηλευτεί το τυπογραφείο με προεκλογική συγκέντρωση υποψηφίου βουλευτή του, αλλά κατόπιν... ωρίμου σκέψεως ότι δε συμφέρει η συγκέντρωση του υποψηφίου έγινε σε άλλο χώρο.. Η δεύτερη τετραετία του ήταν... μια από τα ίδια. Υποσχέσεις επί υποσχέσεων και έργο μηδέν, με συνένοχους την Πασοκικά αδρανή πλειοψηφία του δήμου και τους δημοτικούς συμβούλους της ΝΔ. Οι τελευταίοι, εξάλλου, ήταν εξαρχής - σιωπηλά - αντίθετοι με τη διάσωση του τυπογραφείου.

Αντίθεση, που εκφράστηκε ενεργά από την κατοπινή κυβέρνηση της ΝΔ, μέσω του ΥΠΠΟ, με υπουργική απόφαση της Α. Ψαρούδα - Μπενάκη - ερήμην του Κεντρικού Συμβουλίου Νεοτέρων Μνημείων (ΚΣΝΜ) - για τον αποχαρακτηρισμό του σπιτιού, μετά από αίτημα του (πολιτικά ημετέρου) δικηγόρου ενός από τους ιδιοκτήτες.Ενάντια στον αποχαρακτηρισμό του μνημείου, μόνο το ΚΚΕ αντέδρασε με παρεμβάσεις του στο ΥΠΠΟ και ερώτησή του (30/9/92) στην υπουργό Πολιτισμού της ΝΔ. Το ΠΑΣΟΚ, αντιπολίτευση τότε, δεν άρθρωσε λέξη ενάντια στην καταστροφική απόφαση της ΝΔ. Χρειάστηκε η επίμονη,... μοναχική προσπάθεια του ΚΚΕ, για να ανακληθεί η, καταδικασμένη από το ΚΣΝΜ και όλους τους φορείς των αντιστασιακών, υπουργική απόφαση αποχαρακτηρισμού του μνημείου.

Και φτάνουμε στην τρίτη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Μια κυβέρνηση, που μετά από συνεχείς παρεμβάσεις αντιστασιακών οργανώσεων και ερώτηση του ΚΚΕ (24/1/94), διά στόματος του τότε υπουργού Πολιτισμού Θάνου Μικρούτσικου, έδωσε πάλι κάλπικες υποσχέσεις για επιχορήγηση του Δήμου Καλλιθέας (του οποίου η γαλαζοπράσινη πλειοψηφία συνεχίζει... όλως περιέργως να αδρανεί), προκειμένου να λήξει το θέμα της αγοράς του σπιτιού, για να γίνει το μουσείο.

Ιδού ποιος είναι ο "σεβασμός" των γαλαζοπράσινων απέναντι στον απελευθερωτική αντίσταση του λαού που του ζητούν την ψήφο του, στην ιστορία και σε μοναδικής αξίας, όπως είναι το τυπογραφείο του ΕΑΜ, κειμήλια του τόπου.

Α. Ε.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ