Πέμπτη 20 Ιούλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
«Πρόλαβε» τον Κ. Σημίτη για τις πυρκαγιές

Μια μέρα πριν ο πρωθυπουργός εξαγγείλει τα μέτρα για την αποκατάσταση των πληγέντων από τις πρόσφατες πυρκαγιές και επιχειρήσει να μεταθέσει στις «ακραίες καιρικές συνθήκες» τις εγκληματικές ευθύνες της πολιτικής του, ο Κ. Καραμανλής φρόντισε να παρουσιάσει τις δικές του θέσεις, οι οποίες όμως δε διαφοροποιούνται επί της ουσίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι όσον αφορά το ζήτημα της αποκατάστασης των ζημιών, ο πρόεδρος της ΝΔ συμφώνησε ότι το πρόβλημα δεν είναι τόσο ποσοτικό, όσο η υλοποίηση των κυβερνητικών εξαγγελιών. Ταυτόχρονα χρησιμοποίησε το θέμα των πυρκαγιών για να ενισχύσει τη δικομματική μονομαχία, λέγοντας ότι η κυβέρνηση βρίσκεται 20 χρόνια στην εξουσία και πλέον «δε θέλει, δεν μπορεί ή, προφανώς, κουράστηκε».

Από την Κόρινθο, όπου περιόδευσε στις ορεινές περιοχές και χωριά που κάηκαν, ο Κ. Καραμανλής ανέφερε ότι ο μέχρι σήμερα απολογισμός των πυρκαγιών ξεπερνά κάθε αρνητικό προηγούμενο, αφού έχουν καεί δασικές εκτάσεις περίπου ενός εκατομμυρίου στρεμμάτων και μεγάλες εκτάσεις αγροτικών καλλιεργειών, κατοικίες και περιουσίες. Επέρριψε αποκλειστικά τις ευθύνες στην κυβέρνηση, γιατί αγνόησε το ομόφωνο πόρισμα της διακομματικής επιτροπής του 1993, γιατί δεν έχει, όπως είπε, περιβαλλοντική ευαισθησία και δασική πολιτική, η δασική υπηρεσία έχει ουσιαστικά διαλυθεί, δεν έγιναν αναδασώσεις τα προηγούμενα χρόνια, υπάρχει ολιγωρία για την κατάρτιση του Κτηματολογίου και Δασολογίου κ.λπ.

Παράλληλα έδωσε έμφαση στον τομέα της πρόληψης, λέγοντας ότι «τα εναέρια μέσα δεν αποτελούν λύση στο πρόβλημα» και στο πλαίσιο αυτό πρότεινε να υπάρξει άμεση επαναλειτουργία όλων των παρατηρητηρίων που είχαν προσδιοριστεί από τη Δασική Υπηρεσία, να οργανωθούν περιπολίες σε 24ωρη βάση, να διανοιχτούν νέοι δασικοί δρόμοι, να εφαρμοστεί η νομοθεσία για τη διατήρηση του δασικού χαρακτήρα των καμένων εκτάσεων, κ.ά. Τέλος επέμεινε στην πρότασή του για επανασύσταση της Αγροφυλακής.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ