Κυριακή 8 Σεπτέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΤΣΕΝΤΟΥΡΟΥ

Πρόεδρος του Συνδικάτου Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος, μέλος του ΔΣ της ΓΣΕΕ, υποψήφια στη Β Περιφέρεια Αθήνας

1. Τα προβλήματα είναι πολλά, μεγάλα και δεμένα μεταξύ τους. Αφορούν την καθημερινή ζωή αλλά και το μέλλον της πλειοψηφίας του ελληνικού λαού.

Ξεχωρίζουν και "σημαδεύουν" τη ζωή των εργαζομένων. Είναι προβλήματα που απορρέουν και από την πολιτική λιτότητας και από τη συστηματική συρρίκνωση της παραγωγικής βάσης της χώρας, η οποία γεννά ανεργία, μαρασμό, εξαθλίωση, φτώχεια. Μεγάλα προβλήματα επίσης είναι αυτά που απορρέουν από την εφαρμογή της "Λευκής Βίβλου", και εκφράζονται με συνολική επίθεση στις κατακτήσεις και καταλήγουν στην εφαρμογή της άτυπης και μερικής απασχόλησης, στην κατάργηση του 8ωρου και των συλλογικών συμβάσεων και στην προσπάθεια για κατεδάφιση της κοινωνικής ασφάλισης.

Ολα αυτά καταλήγουν, είτε σαν πράξεις είτε σαν προοπτική, σε συνολική υποβάθμιση της ζωής των εργαζομένων και τους εισοδήματός τους, εντείνουν την εκμετάλλευση και υπονομεύουν το μέλλον.

Μεγάλο όμως πρόβλημα είναι και η συστηματική προσπάθεια να πείσουν τους εργαζόμενους ότι αυτά είναι επιβεβλημένα, αναγκαία, ότι υπηρετούν την ευημερία, ενώ είναι καθαρή οπισθοδρόμηση. Η λογική, δηλαδή, της συναίνεσης και της υποταγής που διοχετεύουν είναι επίσης κορυφαίο πρόβλημα που χρειάζεται αποφασιστική αντιμετώπιση.

2. Η ψήφος στο ΚΚΕ είναι σίγουρη επένδυση για τους εργαζόμενους και για τις γυναίκες, που θα αξιοποιηθεί όχι μόνο στη Βουλή, αλλά εκεί που κρίνονται κάθε μέρα πολλά, στις καθημερινές μάχες και στους αγώνες. Γιατί το ΚΚΕ παλεύει, επιμένει, προβάλλει γνήσια τα πραγματικά προβλήματα της γυναίκας του μόχθου, δεν τα απομονώνει από τα προβλήματα του λαού μας, γιατί αποκαλύπτει την υποκρισία που κρύβουν τα αιτήματα που στο όνομα της ισότητας αφαιρούν κατακτήσεις. Γιατί αποκαλύπτει την υποκρισία του συνθήματος "ίσες ευκαιρίες" για τις γυναίκες, όταν δεν υπάρχουν ευκαιρίες πια στην απασχόληση, αλλά μόνο στην ανεργία και στο μοίρασμά της.

Γιατί προβάλλει αιτήματα σε όλους τους τομείς, αλλά και την ανάγκη της συνολικής και ριζικής αλλαγής της κοινωνίας, όπου θα βρουν διέξοδο και λύση τα προβλήματα των γυναικών. Γι' αυτό θα δώσει σιγουριά και αυτοπεποίθηση με την οργάνωση αγώνων, τη δημιουργία μετώπου πάλης και προοπτικής.

Υπάρχει διέξοδος μέσα από την Ευρωπαϊκή Ενωση; Η συγκεκριμένη Ευρώπη - της Συνθήκης του Μάαστριχτ, της "Λευκής Βίβλου", του προγράμματος "σύγκλισης", της λιτότητας και της φτώχειας - δεν έχει καμιά σχέση με τις ανάγκες, το μέλλον και την προοπτική των εργατών.

Την Ευρωπαϊκή Ενωση λοιπόν των πολυεθνικών αντιπαλεύουμε με κάθε τρόπο και μορφή, την αντιπαλεύουν οι εργάτες, οι αγρότες, οι μικρομεσαίοι, με τα αιτήματά τους και τους αγώνες τους. Σ' αυτό το αντιπάλεμα βρίσκεται η προοπτική και όχι μέσα στην Ευρωπαϊκή Ενωση - με συνθήκες αναθεωρημένες ή όχι.

3. Ποιες είναι οι προοπτικές για το μέλλον; Με βάση τις κατευθύνσεις που υπάρχουν και υλοποιούνται ή δρομολογούνται, αλλά και την εμπειρία που ήδη έχουμε, έρχεται πιο άγρια λιτότητα και συνολικότερα αντιλαϊκά μέτρα σε όλους τους τομείς. Οι εργαζόμενοι πρέπει να ξέρουν, να είναι έτοιμοι. Ενισχυμένο ΚΚΕ θα είναι ασπίδα δυνατή σ' αυτή τη λαίλαπα, θα είναι μήνυμα δυνατό σε κάθε κατεύθυνση. Εδώ βρίσκεται η προοπτική και το μέλλον. Γιατί ενισχυμένο ΚΚΕ σημαίνει απομάκρυνση από αυταπάτες, απελευθέρωση δυνάμεων από το σφιχταγκάλιασμα του κάθε λογής δικομματισμού και της λογικής του "μοιραίου".

Ενισχυμένο ΚΚΕ σημαίνει κτίσιμο της αντεπίθεσης. Αυτό είναι σίγουρα το μέλλον.

***

Η Χριστίνα Τσεντούρου γεννήθηκε στην Πάτρα και είναι 41 χρονών. Παντρεμένη και μητέρα δύο αγοριών. Είναι μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. Από το 1983 - 1986 ήταν μέλος της διοίκησης του ΕΚΑ. Αργότερα μέλος της διοίκησης της Ομοσπονδίας Εργατών Δέρματος και τώρα της ενοποιημένης Ομοσπονδίας Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος. Σήμερα είναι πρόεδρος του Συνδικάτου Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος, και μέλος του ΔΣ της ΓΣΕΕ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ