Παρασκευή 6 Σεπτέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Στοιχεία - σοκ για την παιδεραστία
  • Πάνω από 700 παιδιά, ηλικίας από 7 μέχρι 17 χρόνων, χρησιμοποιούν τα κυκλώματα της παιδικής πορνείας
  • Πάνω από 650 εκατ. δραχμές το μήνα υπολογίζεται ο τζίρος

"Ευρωπαϊκά" χαρακτηριστικά αποκτά και στη χώρα μας η παιδική πορνεία, καθώς προβάλλουν μέσα από το έργο των ερευνητών, δειλά δειλά αλλά σταθερά, οι πρώτες μαρτυρίες για εκμετάλλευση ανηλίκων από κυκλώματα παιδεραστών. Εφτακόσια παιδιά, ηλικίας από 7 μέχρι 17 χρονών, έχουν πέσει στη χώρα μας θύματα παιδεραστών τα τελευταία χρόνια, σύμφωνα με την ερευνητή του Παντείου Γρηγόρη Λάζο ,ο οποίος καταγράφει το φαινόμενο της παιδεραστίας στα πλαίσια έρευνας. Τα αποτελέσματά της αναμένεται να παρουσιαστούν αρχές του Νοέμβρη στην Αθήνα σε συνέδριο με θέμα "Εισαγόμενη πορνεία", το οποίο διοργανώνεται από το ίδρυμα Μαραγκοπούλου για τα δικαιώματα του παιδιού, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ενωση. Στοιχεία - σοκ, που θέτουν την πολιτεία αλλά και την κοινωνία ολόκληρη προ των ευθυνών τους.

Τα συμπεράσματα της έρευνας του Γρηγόρη Λάζου βασίζονται στις μαρτυρίες ανθρώπων, που με τον άλφα ή βήτα τρόπο έζησαν το κύκλωμα της παιδεραστίας, αλλά και στην αναλυτική μέθοδο εργασίας που ακολούθησε. "Κάπου στο "Κεφάλαιο" - μας είπε - ο Μαρξ προβλέπει ότι θα 'ρθει η εποχή όπου όλα πλέον, η φροντίδα, η αγάπη, το χαμόγελο, η ευαισθησία, θα 'ναι αντικείμενο αγοραπωλησίας. Σ' ό,τι αφορά τα παιδιά, η εποχή αυτή ήρθε".

Η "αγορά παιδιών" στην τοπική κλίμακα της Ελλάδας, σύμφωνα με τα στοιχεία του Γρηγόρη Λάζου , έχει σχηματικά τα ακόλουθα χαρακτηριστικά:

Οι αριθμοί παιδιών που "πωλούνται" ή "νοικιάζονται" κυμαίνονται ανάλογα με την ηλικία. Γενικά αυτή τη στιγμή "κυκλοφορούν" ή "κυκλοφορούνται" με τη βία προς "παροχή σεξουαλικών υπηρεσιών" περί τα 500 - 550 ανήλικα, ηλικίας 15 - 17 χρονών, κυρίως κορίτσια, περί τα 100 ανήλικα ηλικίας 13 - 14 χρονών και περί τα 100 - 120 παιδιά ηλικίας 7 - 12 χρονών. Οι αριθμοί αυτοί παρουσιάζουν διακυμάνσεις από περίπου -60% έως και 25%. Κι αυτό γιατί η παιδική πορνεία δεν αποτελεί σταθερή αγορά. Υπάρχει σχετικά μικρή πελατεία και η ένταξη νέων παιδιών στη σεξουαλική αγορά είναι δύσκολη, ακριβέστερα, απρόβλεπτη.

Αν εξαιρεθούν κάποιες πλατείες στο κέντρο της Αθήνας, όπου "πλασάρονται" και άτομα μεταξύ 14 και 17 χρονών, η σεξουαλική αγορά παιδιών δεν έχει ακόμα κάποιο συγκεκριμένο κέντρο. Είναι ενταγμένη στην ευρύτερη αγορά της πορνείας και οι "αγοραπωλησίες" λαβαίνουν χώρα "στο μιλητό" και με βάση άτυπες συμφωνίες.

Οι τιμές κυμαίνονται από 15.000 έως και 100.000. Για παιδιά ηλικίας δημοτικού είναι πιο τσουχτερές και φτάνουν και τις 500.000, ειδικά αν ο χρήστης του παιδιού βιάζεται. Σημαντική αύξηση του όγκου των "συναλλαγών" παρατηρείται το καλοκαίρι και την περίοδο των γιορτών. "Πάντως, 7.500 "ενοικιάσεις" το μήνα και ένας κύκλος χρήματος περί τα 600 εκατομμύρια αποτελούν μια καλή εναρκτήρια απεικόνιση της τρέχουσας σεξουαλικής αγοράς παιδιών", λέει ο Γρηγόρης Λάζος .

Αναφερόμενος στο προφίλ των παιδιών που εκπορνεύονται, μας είπε ότι "τα παιδιά αυτά κατά κανόνα προέρχονται από διαλυμένες οικογένειες ή είναι παιδιά που το "έσκασαν" για διάφορους λόγους από την οικογένειά τους. Συχνά "νοικιάζονται" ή "επινοικιάζονται" σε προαγωγούς από τους γονείς τους. Συχνά επίσης έχουν βιαστεί από τον πατέρα ή άλλο στενό συγγενή. Μια μεγάλη μερίδα είναι "εισαγόμενα", για παράδειγμα από την Αλβανία. Πολλά απ' αυτά μπορούν να ξεφύγουν από τους προαγωγούς αλλά δεν έχουν πού να πάνε".

Απαντώντας τέλος στο ερώτημα πώς σχολιάζει τη θέση της Αστυνομίας, που θέλει το φαινόμενο της παιδεραστίας να είναι υπό έλεγχο, μας είπε ότι η θέση αυτή βολεύει εκείνους που θέλουν να το παρουσιάσουν ως περιθωριακό κοινωνικό φαινόμενο. "Το φαινόμενο της παιδικής πορνείας είναι περιθωριακό λόγω των ιδιαιτεροτήτων του και σ' αυτό η Αστυνομία δεν έχει κάποια συμβολή", πρόσθεσε.

Θέλει να... εξιλεωθεί

Κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος αντιμετωπίζει ο 51χρονος παιδεραστής Γεράσιμος Μπίλης - Σαμαράς, συνταξιούχος του ΙΚΑ και πατέρας τριών παιδιών, ο οποίος συνελήφθη το πρωί της Τετάρτης και ομολόγησε ότι στο διάστημα της τελευταίας δεκαετίας αποπλάνησε 30 ανήλικα κορίτσια. Ο εισαγγελέας Πρωτοδικών της Αθήνας άσκησε εναντίον του ποινική δίωξη για βιασμό κατ' εξακολούθηση και κατά συρροή, αποπλάνηση παιδιών κατ' εξακολούθηση και κατά συρροή, αρπαγή ανηλίκων με σκοπό την ακολασία κατ' εξακολούθηση και κατά συρροή (κακουργήματα), απρόκλητη έμπρακτη εξύβριση και παράνομη οπλοφορία, και τον παρέπεμψε στον 10ο τακτικό ανακριτή, από τον οποίο πήρε προθεσμία για να απολογηθεί την ερχόμενη Δευτέρα. Το μόνο που βρήκε να πει ο Μπίλης - Σαμαράς μέσα στο εισαγγελικό γραφείο είναι ότι θέλει να δικαστεί για να εξιλεωθεί...

Στο μεταξύ, τη διερεύνηση της υπόθεσης του Δ. Πανολιάσκου,ο οποίος είχε καταδικαστεί για αποπλάνηση και βιασμό δύο επτάχρονων κοριτσιών και είχε ανασταλεί η ποινή του μέχρι την εκδίκαση της έφεσής του, παρήγγειλε με έγγραφό του στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών Αθήνας ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Η. Σπυρόπουλος.Σύμφωνα με δημοσίευμα του "Ελεύθερου Τύπου", ο Δ. Πανολιάσκος λίγο μετά την αποφυλάκισή του ξυλοκόπησε άγρια ένα ζευγάρι στη Μάντρα Αττικής. Στο έγγραφό του ο αντεισαγγελέας Η. Σπυρόπουλος ζητάει από την Εισαγγελία Εφετών Αθήνας να μεριμνήσει για τη γρήγορη εκδίκαση της υπόθεσης του ξυλοδαρμού και της έφεσης του κατηγορούμενου στην υπόθεση του βιασμού.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ