Πέμπτη 5 Σεπτέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΗ ΠΡΟΚΛΗΣΗ
Μετά το Γεντί Κουλέ οι Φυλακές Αίγινας

Το ΚΑΣ προτείνει το γκρέμισμα των φυλακών όπου μαρτύρησαν χιλιάδες αγωνιστές

Οι Φυλακές Αβέρωφ και Αλικαρνασσού δεν υπάρχουν πια.Το ελληνικό κράτος φρόντισε να θάψει γρήγορα τις ενοχές του. Το Γεντί Κουλέ παλεύει με τη "μοίρα" που προανήγγειλε γι' αυτό το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, δηλαδή τον αφανισμό του. Αυτό είναι το "πολιτιστικό" έργο που προτείνει η απερχόμενη κυβέρνηση.

Αυτή τη φορά το θύμα είναι οι Φυλακές Αίγινας.Η κεντρική πτέρυγα των φυλακών που ήταν, κυρίως, πολιτικές στα μαύρα χρόνια, θα υποπέσει στην ίδια κακή τύχη. Θεωρείται "προσθήκη που αλλοιώνει το χαρακτήρα του κυρίως κτίσματος" και θα γκρεμιστεί!!! Το ΚΑΣ στην προχτεσινή του συνεδρίαση αποφάσισε τον "καθαρισμό" του χώρου, δηλαδή την κατεδάφιση της κεντρικής πτέρυγας των φυλακών (κτίσμα μεταγενέστερο), από την οποία θα κρατηθούν τα ίχνη (!), ώστε να μείνει μόνο το κτίριο που κτίστηκε επί Καποδίστρια, το 1828 και χρησιμοποιήθηκε ως ορφανοτροφείο, λοιμοκαθαρτήριο, ναυτική σχολή και αργότερα φυλακή.Το κτίριο του 1828 θεωρείται ένα από τα μεγαλύτερα αρχιτεκτονικά έργα της περιόδου και προσιδιάζει σε ανάλογης χρήσης κτίρια της Ευρώπης και της Ανατολής.Η καταστροφή αυτή προτείνεται για να στεγαστεί ένα νέο μουσείο, εκτός από τα τρία που έχει η Αίγινα, σύμφωνα με την πρόταση της Διεύθυνσης Μελετών Μουσείων.

Η συγκεκριμένη χρήση αποφασίστηκε εκ του προχείρου, για να εξασφαλιστούν μέσω του κτιρίου 2,5 δισ. από το Β Πακέτο Ντελόρ.Ετσι, ανατέθηκε μελέτη για την οργάνωση "διαχρονικού" (;) μουσείου, που προτείνει προσθήκη δύο νέων κτιρίων. Το ένα θα ανεγερθεί στη θέση του νεότερου κτίσματος των φυλακών, "για διευκόλυνση των επισκεπτών" και το δεύτερο κοντά στο καποδιστριακό, για να στεγάσει τα γλυπτά του ναού της Αφαίας.Από τις φυλακές διατηρείται μόνο η απομόνωση.

Σύμφωνα με τους μελετητές, "η ατμόσφαιρα των φυλακών δε διατηρείται προκειμένου να εξυπηρετηθεί η μουσειακή λειτουργία"!Δικαιολογημένα, ύστερα από αυτή την πρόταση, μέλος του ΚΑΣ είπε ότι "δεν επιτρέπεται να υποβαθμίζεται το μνημείο και να υπερτονίζεται η χρήση. Εχουμε ισοδύναμες μνήμες και από την περίοδο Καποδίστρια και από την εποχή των φυλακών, που πρέπει να αναδειχτούν. Ετσι όπως πάμε, δε θα μείνει τίποτα από τη νεότερη ιστορία μας".Η πλειοψηφία των μελών διαφώνησε και εκείνοι ακριβώς που πρότειναν τον "καθαρισμό" του Επταπυργίου από το Γεντί Κουλέ, πρότειναν - και το Συμβούλιο δέχτηκε - τον "καθαρισμό" του καποδιστριακού κτιρίου από τις φυλακές και για ένα μουσείο, το οποίο κανείς δεν ξέρει τι θα φιλοξενήσει... Ο διευθυντής Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων ζήτησε ...να μη θεωρούν δεδομένη τη μεταφορά των γλυπτών της Αφαίας και γι' αυτό είναι όχι μόνο παράταιρο, αλλά και περιττό το "νεωτερίζον" κτίσμα που σχεδιάστηκε γι' αυτό το λόγο.

Από το ΚΑΣ ουδείς αναφέρθηκε στους πολιτικούς κρατούμενους."Μόνο κρατούμενους φονείς είχε", είπε κάποιος. Η ιστορία όμως έχει άλλη γνώμη. Στις φυλακές Αίγινας κρατούμενοι μεταξύ πολλών αγωνιστών και κομμουνιστών νεκρών ηρώων (από εκτελέσεις ή βασανιστήρια) ήταν προπολεμικά οι Νίκος Μπελογιάννης, Αρης Βελουχιώτης, Μήτσος Παπαρήγας, Γιώργης Τρικαλινός και μεταπολεμικά μεταξύ πολλών άλλων οι Χαρίλαος Φλωράκης, Γιώργης Τρικαλινός, Νίκανδρος Κεπέσης.Αυτά προς το παρόν και προς γνώση και συμμόρφωση των ανιστόρητων ή δήθεν ανιστόρητων κατά άλλα ...επιστημόνων του ΚΑΣ, που βάλθηκαν να εξαλείψουν από προσώπου Γης τα εγκλήματα μιας πολιτικής της εξάρτησης.

Γιατί δεν είναι απλή σύμπτωση που το Γεντί Κουλέ και οι Φυλακές Αίγινας) "καθαρίζονται" - και με κοινοτικά κονδύλια - από τις αποδείξεις των αγώνων του λαού μας ενάντια σε ξεπουλημένες κυβερνήσεις.Το ΚΑΣ διατάχθηκε να "ενδιαφερθεί" για το χρόνια εγκαταλειμμένο και ερειπωνόμενο (στάβλος προστατευόμενων ζώων έγινε) καποδιστριακό κτίσμα, να διατηρήσει το κέλυφός του και να εξαλείψει το νεότερο, αλλά μεγαλύτερης ιστορικής αξίας κτίριο των φυλακών όπου μαρτύρησε ο λαός μας. Και ενώ υπάρχουν παλιές προτάσεις αρχαιολόγων, για να μετατραπεί όλο το κτιριακό συγκρότημα σε μουσείο χωρίς να σβηστεί καμία από τις ιστορικές του περιόδους, τις οποίες περιφρόνησε, έρχεται σήμερα να προσβάλει τη νεότερη τραγωδία του λαού και του τόπου.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Χτίζουν αυθαίρετα ρημάζοντας τα ιστορικά κτίρια των εξορίστων(2017-07-18 00:00:00.0)
Μάθημα μνήμης και αγώνα στις φυλακές της Αίγινας(2013-05-28 00:00:00.0)
Η καποδιστριακή Αίγινα(2008-01-23 00:00:00.0)
Τι διεκδικεί η ΠΕΚΑΜ(2003-06-15 00:00:00.0)
Γκρεμίζουν και τις φυλακές Αίγινας(1996-09-05 00:00:00.0)
Μνημείο πολιτισμού των αγωνιστών(1996-08-04 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ