Τετάρτη 4 Σεπτέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΔΙΕΘΝΗ
Τόσα πολλά ψέματα...

Τα αισθήματα περιφρόνησης και απέχθειας προς την πολιτική του ΚΚΕ εξέφρασε με ιδιαίτερη ευκρίνεια ο Κ. Σημίτης, στη χτεσινή ομιλία του στο Εθνικό Συμβούλιο. Ως σοβαροφανής εκσυγχρονιστής, δήλωσε ότι είναι "μία πρόταση ντυμένη με κουρέλια". Είτε το θέλει είτε όχι, "τα κουρέλια τραγουδάνε ακόμα". Εστω και αν εκνευρίζονται οι καθωσπρέπει και καθεστωτικοί εκσυγχρονιστές.

* * *

Τα κύρια χαρακτηριστικά, πάντως, της ομιλίας του πρωθυπουργού ήταν η απόκρυψη της αλήθειας, ο εξωραϊσμός των νεοφιλελεύθερων επιλογών και ιδιαίτερα της στρατηγικής επιλογής της Ενωμένης Ευρώπης και τα χονδροειδή ψέματα για τα αποτελέσματα της "κοινωνικής πολιτικής" της κυβέρνησής του.

* * *

Ψέμα πρώτο: "Προσερχόμαστε με θέση στη διαπραγμάτευση για την αναθεώρηση των ευρωπαϊκών συνθηκών, ώστε να διασφαλιστεί πως δε θα υπάρξουν Διευθυντήρια και δε θα υπάρξουν, πολιτικά, δεύτερες και τρίτες ταχύτητες". Και Διευθυντήριο υπάρχει - το 'χε καταγγείλει, αν θυμάται, και ο Α. Παπανδρέου - και η Ευρώπη των ταχυτήτων είναι μια πραγματικότητα.

* * *

Ψέμα δεύτερο, εξόφθαλμο και αυταπόδεικτο: "Ανορθώσαμε το εισόδημα των εργαζομένων, πήραμε μέτρα και αυξήσαμε το εισόδημα των χαμηλοσυνταξιούχων".* * *

Ψέμα τρίτο: "Δημιουργήθηκαν 150.000 νέες θέσεις εργασίας". Γίνεται ακόμα μεγαλύτερο το ψέμα, γιατί αποκρύπτει πόσες θέσεις εργασίας χάθηκαν και πόσοι άνεργοι βρέθηκαν στο δρόμο.

* * *

Ψέμα τέταρτο: "Τα προηγούμενα χρόνια, πετύχαμε να συγκλίνουμε αισθητά προς τις οικονομίες των άλλων ευρωπαϊκών χωρών, χωρίς ύφεση, χωρίς έξαρση της ανεργίας, με πραγματικές αυξήσεις του εισοδήματος των εργαζομένων, χωρίς κοινωνική αναταραχή". Η μόνη απορία είναι πώς μπόρεσε σε μια τόσο μικρή φράση να χωρέσει τόσα πολλά ψέματα.

* * *

Ψέμα πέμπτο: "Βασική αρχή του ΠΑΣΟΚ αποτελεί η προάσπιση της εθνικής μας κυριαρχίας και ανεξαρτησίας". Τα σχόλια περιττεύουν.

* * *

Λόγω χώρου, δεν μπορούμε να επεκταθούμε στα υπόλοιπα ψέματα του Κ. Σημίτη στους τομείς της παιδείας, του ασφαλιστικού συστήματος, του περιβάλλοντος, της αγροτικής οικονομίας κ.ο.κ.

Τα παραπάνω, όμως, είναι αρκετά για να αποδειχθεί ότι ο πρωθυπουργός δεν μπορεί - ούτε θέλει - να μιλήσει τη γλώσσα της αλήθειας. Μπορεί μόνο να μιλάει τη γλώσσα του πολιτικού, που θέλει να κοροϊδέψει τις λαϊκές μάζες και να υφαρπάξει την ψήφο τους.

Π. Κ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ