Δευτέρα 2 Σεπτέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Καμιά πρόοδος παρά τις διαβουλεύσεις

Καμία πρόοδος στην κρίση που διέπει τις ισραηλινο-παλαιστινιακές σχέσεις δε σημειώθηκε, παρά τις συνεχιζόμενες πολύωρες μυστικές διαβουλεύσεις αντιπροσωπειών των δύο πλευρών. Ο Παλαιστίνιος ηγέτης Γιάσερ Αραφάτ, κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε φοιτητές, επανέλαβε ότι το ενδεχόμενο ξεσπάσματος μιας νέας Ιντιφάντα θα πρέπει να θεωρείται πλέον πολύ πιθανό. Την ίδια στιγμή, ανώτερος Παλαιστίνιος αξιωματούχος τασσόταν υπέρ της μονομερούς ανακήρυξης ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους. Παράλληλα, ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών, Νταβίντ Λεβί, βρίσκεται στην Αίγυπτο για την πρώτη του επίσημη συνάντηση με την αιγυπτιακή ηγεσία.

Προς μια νέα Ιντιφάντα προειδοποιεί ο Αραφάτ

Μέχρι τα ξημερώματα της Κυριακής διήρκεσαν οι μυστικές συνομιλίες Ισραηλινών και Παλαιστινίων, σύμφωνα με ανώτερους αξιωματούχους και των δύο πλευρών που θέλησαν να κρατήσουν την ανωνυμία τους. Παρ' όλα αυτά, καμία σημαντική πρόοδος δεν επιτεύχθηκε και συνεπώς το αδιέξοδο, στο οποίο έχουν περιέλθει οι ισραηλινο-παλαιστινιακές σχέσεις παρατείνεται, ανεβάζοντας ακόμα περισσότερο το θερμόμετρο της έντασης.

Την κρισιμότητα της κατάστασης υπογράμμισε, για άλλη μια φορά, ο Παλαιστίνιος ηγέτης. Ο Γιάσερ Αραφάτ, κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε φοιτητές, με αφορμή την έναρξη της νέας ακαδημαϊκής χρονιάς, δεν έκρυψε την απογοήτευσή του για τις τελευταίες εξελίξεις και επανέλαβε την άποψή του ότι η παρατεινόμενη στασιμότητα της ειρηνευτικής διαδικασίας έχει, πλέον, φέρει προ των πυλών το ξέσπασμα μιας νέας παλαιστινιακής εξέγερσης.

Λίγες μόνο ώρες νωρίτερα, ο Παλαιστίνιος ηγέτης είχε δώσει εντολή να απελευθερωθούν, περίπου, 84 φανατικοί ισλαμιστές, που κρατούνταν από την περασμένη άνοιξη χωρίς να τους έχουν απαγγελθεί συγκεκριμένες κατηγορίες. Η ενέργεια του Αραφάτ εκτιμάται από διπλωματικούς κύκλους ως άσκηση πίεσης προς τη νέα ισραηλινή κυβέρνηση, αλλά και ως άλλη μια απόδειξη της ξέχειλης παλαιστινιακής δυσαρέσκειας.

Ιδιαίτερα οργισμένος εμφανίστηκε στους δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου και ο Φαϊσάλ Χουσεϊν, υπεύθυνος της Παλαιστινιακής Αρχής για το θέμα της Ιερουσαλήμ. Ο Χουσεϊν δε δίστασε να φτάσει στα άκρα και δήλωσε ότι στην περίπτωση που συνεχιστεί η παραβίαση των ειρηνευτικών συμφωνιών από την ισραηλινή κυβέρνηση, δεν υπάρχει κανένας λόγος η παλαιστινιακή ηγεσία να μείνει πιστή στις υπάρχουσες δεσμεύσεις. Συνεπώς, μπορεί να προχωρήσει στη μονομερή ανακήρυξη παλαιστινιακού ανεξάρτητου κράτους, με πρωτεύουσα τον αραβικό τομέα της ανατολικής Ιερουσαλήμ!

Αδιαλλαξία, αλλά και επαφές "καλής θέλησης" με την Αίγυπτο

Μπροστά σε όλες αυτές τις εξελίξεις, η ισραηλινή κυβέρνηση συνεχίζει την αδιάλλακτη τακτική της. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανάχιου αρνήθηκε να σχολιάσει τις παλαιστινιακές αντιδράσεις και, παρά τις διεθνείς πιέσεις, αρνήθηκε να προσδιορίσει την ημερομηνία συνάντησής του με τον Παλαιστίνιο ηγέτη και αρκέστηκε στην αόριστη δέσμευση ότι "η συνάντηση με τον Αραφάτ θα πραγματοποιηθεί όταν οι συνθήκες το επιτρέπουν".

Οι ισραηλινο-παλαιστινιακές σχέσεις αναμένεται να κυριαρχήσουν και στις επαφές που έχει ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών, Νταβίντ Λεβί, στην Αίγυπτο. Ο Ισραηλινός κυβερνητικός αξιωματούχος, που πραγματοποιεί την πρώτη του επίσκεψη στην Αίγυπτο, έφτασε, χτες το μεσημέρι, στην Αλεξάνδρεια και είχε ολιγόωρη συνάντηση με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Αμρ Μούσα, ενώ στη συνέχεια θα συναντούσε τον Αιγύπτιο Πρόεδρο Χόσνι Μουμπάρακ. Αν και το περιεχόμενο των συνομιλιών δεν έγινε γνωστό, ο Λεβί, αναχωρώντας από το Τελ Αβίβ, εμφανίστηκε αποφασισμένος να δώσει νέα ώθηση στις ισραηλινο-αιγυπτιακές σχέσεις - και κατ' επέκταση και στις ισραηλινο-αραβικές σχέσεις - και ένα τέλος στην ψυχρότητα που έχει κυριαρχήσει ανάμεσα στις δύο χώρες, εξαιτίας των επιλογών του νέου πρωθυπουργού.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ