Σάββατο 31 Αυγούστου 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΤΟΥ Δ. ΜΑΥΡΟΔΟΓΛΟΥ, ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΤΟΥ ΙΚΑ ΚΑΙΥΠΟΨΗΦΙΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΗ Β' ΑΘΗΝΑΣ
Προεκλογικά πράσινα και μπλε πετραχήλια

- Οι συνταξιούχοι αποτελούν "το μήλο" της "προεκλογικής έριδος" του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ...

- Προεκλογικά τα δυο κόμματα "τάζουν λαγούς με πετραχήλια" στους συνταξιούχους.

Το 1990 η ΝΔ έλεγε ότι "Εγγυάται αρχικά την πραγματική σημερινή αξία των συντάξεων και στη συνέχεια την αύξησή τους. Καθιερώνεται μειωμένο τιμολόγιο τηλεφωνικών τελών, ρεύματος και τηλεοράσεως για τους συνδρομητές της τρίτης ηλικίας. Εξυπηρέτηση στο σπίτι των ηλικιωμένων που ζουν μόνοι τους".

Αντί αυτών έφερε τους τρεις αντιασφαλιστικούς νόμους, αποσύνδεσε τις κατώτερες συντάξεις του ΙΚΑ απ' τα 20 ημερομίσθια ανειδίκευτου εργάτη (ΗΑΕ), αύξησε τις προϋποθέσεις για έκδοση σύνταξης, έβαλε δυναμίτη στις αναπηρικές συντάξεις.

Αυτούς τους νόμους εφάρμοσε με ευλάβεια και το ΠΑΣΟΚ. Και ήρθε η ΝΔ στις 6.6.1996 να καταθέσει επερώτηση στη Βουλή για την απώλεια του εισοδήματος των συνταξιούχων απ' την ακολουθούμενη πολιτική του ΠΑΣΟΚ. Κι όμως ο Μ. Εβερτ σε δυο συναντήσεις του με τη Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα των συνταξιούχων αρνήθηκε να καταδικάσει τους αντιασφαλιστικούς νόμους της ΝΔ, ενώ το επίλεκτο στέλεχος του κόμματός του, ο Γ. Σουφλιάς, δήλωσε ότι δεν πρέπει να επανασυνδεθούν οι κατώτερες συντάξεις του ΙΚΑ με τα 20 ΗΑΕ, όπως ακριβώς δηλώνει με στόμφο και ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Γ. Παπαντωνίου.

- Θυμίστε και τους λαγούς με τα "πράσινα πετραχήλια"...

- Στις 16.9.1993 ο πρόεδρος της Βουλής Απ. Κακλαμάνης έστειλε στους συνταξιούχους μια επιστολή που έλεγε: "Συνταξιούχοι, πρέπει να είστε βέβαιοι ότι και η αυριανή σοσιαλιστική κυβέρνηση του Ανδρέα Παπανδρέου θα ενδιαφερθεί αποτελεσματικά για τη βελτίωση της θέσης των συνταξιούχων και την αποκατάσταση των αδικιών που έγιναν εις βάρος τους από τη ΝΔ".

Προεκλογικά το 1993 και ο πρώην πρωθυπουργός Α. Παπανδρέου υποσχέθηκε την κατάργηση των νόμων της ΝΔ. Οσες φορές τον συναντήσαμε εισπράξαμε υποσχέσεις, με αποκορύφωμα το ξύλο απ' τα ΜΑΤ έξω απ' το Μέγαρο Μαξίμου.

Κι ήρθε ο Σημίτης που μας είπε: Για να μη γίνουμε Αλβανία, πάρτε τα ΕΚΑΣ. Βέβαια και αυτά τα 20 - 26 δισ. των ΕΚΑΣ είναι αποτέλεσμα των αγώνων μας.

Ομως είναι απάτη. Οι συνταξιούχοι είναι αγανακτισμένοι γιατί για να τα πάρουν περνάνε από σαράντα κόσκινα. Μέχρι τώρα δόθηκαν σε 50.000 συνταξιούχους. Αντε να το πάρουν κι άλλοι τόσοι και μάλιστα μειωμένο. Είναι κι αυτό ένα προεκλογικό κόλπο του ΠΑΣΟΚ προκειμένου να ψαρέψει ψήφους από τους συνταξιούχους.

- ΕΚΑΣ ο Σημίτης δεκαχίλιαρο ο Εβερτ. Ποιο το αντίκρισμα για τους απόμαχους;

- Ο πόνος του Εβερτ είναι προεκλογικός. Αν, όπως υποστηρίζει, μια κυβέρνηση πρέπει να κόψει το λαιμό της για να βρει τα 130 δισ. που στοιχίζουν οι αυξήσεις κατά 10.000 δραχμές των αγροτικών συντάξεων, τότε γιατί η ΝΔ έκοψε το λαιμό των συνταξιούχων κι όχι το δικό της λαιμό, αφού άλλο τόσο στοιχίζει η επανασύνδεση των κατώτερων συντάξεων του ΙΚΑ με τα 20 ΗΑΕ;

- Γιατί αυτή η υποκρισία;

- Και οι δυο είναι εκφραστές της Συνθήκης του Μάαστριχτ, των εντολών του ΟΟΣΑ και των αξιώσεων των βιομηχάνων. Και προσπαθούν με την παροχολογία να παγιδέψουν τους συνταξιούχους.

Οι συνταξιούχοι, είναι παλιοί εργάτες και αγωνιστές των εθνικών και κοινωνικών αγώνων. Εχουν κρίση και μνήμη.

Πρέπει να ψηφίσουν ΚΚΕ, που στάθηκε στο πλευρό τους, που αγωνίστηκε για τα προβλήματά τους με συνέπεια, που έφερε δύο φορές προτάσεις νόμων στη Βουλή για την ικανοποίηση των αιτημάτων τους.

Ε. Φ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ