Τετάρτη 28 Αυγούστου 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΚΕ
Οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να ξεγελαστούν

Σκληρά και ανελέητα θα είναι τα κυβερνητικά μέτρα αν κερδίσουν στις εκλογές τα κόμματα που αποδέχονται τη Συνθήκη του Μάαστριχτ και υποκλίνονται στους όρους της "σύγκλισης", δήλωσε ο Σπύρος Χαλβατζής

Αμεση ήταν η αντίδραση του ΚΚΕ στις δηλώσεις του Γ. Παπαντωνίου και στη νέα προσπάθεια αποπροσανατολισμού που εκδηλώθηκε από την κυβέρνηση και τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας. Ο Σπύρος Χαλβατζής, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, δήλωσε σχετικά:

Ο κ. Παπαντωνίου εμφανίζεται συχνά και με κυνικό τρόπο αναφέρεται στην οικονομική πολιτική. Αυτό είναι δικαίωμά του. Δεν είναι όμως δικαίωμά του να ψεύδεται. Οι αριθμοί είναι αμείλικτοι. Δεν μπορεί πλέον σήμερα ούτε οι αριθμοί να ευημερούν. Ο κ. Παπαντωνίου, όπως και προχτές ο κ. Σημίτης μίλησαν για τα οικονομικά μεγέθη και εμφανίστηκαν σαν να απευθύνονται σε κατοίκους μιας άλλης χώρας. Σαν δηλαδή να μη ζούμε όλοι εδώ στην Ελλάδα και να μη γνωρίζουμε την οικονομική κατάσταση της πλειοψηφίας του λαού. Τη σκληρή λιτότητα τη βιώνουν οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι. Την αποδιάρθρωση της παραγωγικής βάσης της χώρας τη ζούμε όλοι, τη μείωση της αγροτικής παραγωγής και του αγροτικού εισοδήματος, τη συρρίκνωση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και το κλείσιμο χιλιάδων μικροκαταστημάτων. Την αύξηση της ανεργίας που ξεπέρασε το 10% με επίσημα στοιχεία. Εδώ πράγματι επετεύχθη η σύγκλιση με τις χώρες της ΕΕ.

Ο κ. Παπαντωνίου ανέφερε ότι δε θα υπάρξουν ούτε λιτότητα, ούτε και παροχές. Αυτό είναι ψεύδος. Θα υπάρξουν πολύ σκληρή λιτότητα και νέες παροχές στο κεφάλαιο.

Για την εξέλιξη των οικονομικών μεγεθών επανέλαβε ισχυρισμούς που είναι ξένοι προς την πραγματικότητα και προσβάλλουν τη νοημοσύνη του λαού όταν λέει ότι υπάρχει αύξηση του πραγματικού εισοδήματος των εργαζόμενων και των συνταξιούχων. Μίλησε για αύξηση του ΑΕΠκατά 2,6%. Εμείς το αμφισβητούμε. Είναι μικρότερο από όλες τις χώρες της ΕΕ. Η ποσοστιαία συμμετοχή του αγροτικού και βιομηχανικού τομέα μειώνεται σταθερά.

Ο κ. Παπαντωνίου δήλωσε:

Δε θα μπούνε νέα φορολογικά μέτρα. Αλλά η κατάργηση των φοροαπαλλαγών στα λαϊκά στρώματα, η αύξηση των τελών κυκλοφορίας, η αύξηση των διοδίων, η αύξηση των τιμολογίων ΔΕΚΟ, φως, νερό, τηλέφωνο, η αύξηση της δημοτικής φορολόγησης. Η επιβολή νέων ή ο πολλαπλασιασμός φόρων και τελών από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση για κάθε έργο ή υπηρεσία.

Η περικοπή κοινωνικών δαπανών στην παιδεία, υγεία, ασφάλιση, δε ρίχνουν ακόμα περισσότερο το βιοτικό επίπεδο του λαού μας; Εχουν έτοιμα σχέδια για νέα μέτρα αντιασφαλιστικά.

Για τον πληθωρισμό ο κ. Παπαντωνίου,έκανε λόγο για 5% στο τέλος του '96 και η πραγματικότητα είναι ότι θα ξεπεράσει κατά πολύ το 8%.

Παραμένει τριπλάσιος του μέσου όρου της ΕΕ παρά τα σκληρά αντιλαϊκά μέτρα λιτότητας. Οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να ξεγελαστούν από διάφορες προεκλογικές διακηρύξεις τη στιγμή που το ΠΑΣΟΚ, η ΝΔ και τα άλλα κόμματα που αποδέχονται τη Συνθήκη του Μάαστριχτ υποκλίνονται στους όρους της σύγκλισης.

Μακάρι να διαψευστούμε. Αλλά τα μέτρα θα είναι σκληρά, ανελέητα, αντιλαϊκά.

Ενα ισχυρό ΚΚΕ θα είναι η αναζωογόνηση της ελπίδας για μια λαϊκή αντεπίθεση κόντρα στη νεοσυντηρητική θύελλα που επέρχεται.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ