Τετάρτη 28 Αυγούστου 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΝΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ

Αναξιοπιστία! Εγινε το κοινό "σλόγκαν" ΝΔ, ΠΟΛ.ΑΝ., ΣΥΝ και ΔΗΚΚΙ και το πιο επιθετικό υποτίθεται επιχείρημα κριτικής και πολεμικής μιας ανούσιας αντιπαράθεσης προς την κυβέρνηση και τον Κ. Σημίτη προσωπικά. "Ανακάλυψαν" το μέγα ατόπημα. Ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση είχαν δηλώσει κατηγορηματικά ότι θα εξαντληθεί η 4ετία και ξαφνικά προχώρησαν στην απόφαση για πρόωρες εκλογές.

Τι να υποθέσουμε; Αιφνιδιασμός; Το πιο ουσιαστικό ζήτημα είναι η ίδια τους η τακτική. Τους βολεύει μια οξυμένη αντιπαράθεση επί της διαδικασίας και όχι επί της ουσίας. Αντιπαράθεση με κούφιους πολεμικούς τόνους λόγω αδυναμίας ουσιαστικής κριτικής. Αισθάνονται όμως απατημένοι και αφελείς γιατί στο μοίρασμα των ρόλων την πρωτοβουλία έχει το ΠΑΣΟΚ. Ολοι δε μαζί με την κυβέρνηση εξαπατούν και αποπροσανατολίζουν το λαό. Συμφωνούν και στους λόγους και στο περιεχόμενο προσφυγής στις κάλπες και στο ίδιο "εθνικό συμφέρον" με την κυβέρνηση.

Είναι όμως πράγματι αναξιόπιστος ο Κ. Σημίτης και η κυβέρνηση; Ολη η διαδικασία και η ουσία της απόφασης για εκλογές, αποδεικνύει ακριβώς το αντίθετο.

***

Είναι αξιόπιστος και μάλιστα σε απόλυτο βαθμό. Η προβολή του "εθνικού συμφέροντος" και μάλιστα των τεσσάρων συγκεκριμένων λόγων, δείχνει ότι: Είναι συνεπής με λόγια και έργα στα ταξικά συμφέροντα που υπηρετεί, τόσο στο εσωτερικό μέτωπο όσο και στην εξωτερική πολιτική. Ηδη έχει αρχίσει το "εκσυγχρονιστικό" του έργο και ορισμένα μέτρα τα 'χουν γευτεί τα λαϊκά στρώματα.

Τι θέλουν στη συγκεκριμένη στιγμή το μεγάλο κεφάλαιο και τα διεθνή κέντρα; Γοργή και άμεση προσαρμογή της Ελλάδας στην αντιδραστική Ευρωπαϊκή Ενωση και στο αποτέλεσμα της αναθεώρησης της Συνθήκης του Μάαστριχτ με τη Διακυβερνητική. Τι περιμένει το λαό και τον τόπο από μια τέτοια προοπτική; Ξεπούλημα του "φιλέτου" των κρατικών επιχειρήσεων, των ΔΕΚΟ, των πιο κερδοφόρων και στρατηγικής σημασίας επιχειρήσεων στις πολυεθνικές. Συρρίκνωση της βιομηχανίας και της αγροτικής οικονομίας. Καταστροφή των καταχτημένων εργασιακών σχέσεων και του συστήματος της κοινωνικής ασφάλισης. Το νέο "κοινωνικό κράτος" σημαίνει παράδοση όλων των καταχτημένων δημοσίων κοινωνικών τομέων - υγεία, παιδεία, πρόνοια - στις αδηφάγες ορέξεις των ιδιωτών. Προώθηση των μεγάλων οικονομικών συμφερόντων στο λεγόμενο ευρύτερο ζωτικό οικονομικό χώρο όπως Βαλκάνια - Εύξεινος Πόντος κλπ. που σημαίνει πιο άγρια εκμετάλλευση των Ελλήνων εργαζομένων και των άλλων λαών. Ολα αυτά τα μέτρα ανεξέλεγκτης δράσης των μονοπωλίων, που θα ενισχύσουν τη λιτότητα, τη φτώχεια, την ανεργία. Κλείσιμο των θεμάτων εξωτερικής πολιτικής, των λεγόμενων Εθνικών (Ελληνοτουρκικά - Κυπριακό κλπ) στα πλαίσια των ΝΑΤΟικών ιμπεριαλιστικών επιλογών, με υποταγή στα συμφέροντα των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, παραχωρώντας ουσιαστικά τα κυριαρχικά μας δικαιώματα στους ξένους "προστάτες". Επιδιώκουν ακόμα την υποταγή του λαϊκού κινήματος στη συναίνεση και την υποταγή, στην απάθεια και τη μοιρολατρία. Δεν είναι τυχαίο ότι οι πρώτοι που υποστηρίζουν την προσφυγή στις κάλπες είναι οι βιομήχανοι, οι τραπεζίτες, τα υπερεθνικά κέντρα και ο ξένος αστικός Τύπος.

Ετσι, ο χορός καλά κρατεί. Ο δικομματικός καυγάς φουντώνει άσφαιρος, οι μικροί εταίροι κραυγάζουν ανούσια κι όλοι μαζί εμπαίζουν το λαό. Ολοι τους είναι αναξιόπιστοι και επικίνδυνοι για τους εργαζόμενους, αξιόπιστοι και υποτακτικοί στους μεγάλους αφέντες, ξένους και ντόπιους.

***

Οι λαϊκές δυνάμεις γνωρίζουν καλά την πιο αξιόπιστη πολιτική δύναμη που στάθηκε στο πλάι τους, μαζί τους, συνεχίζει και θα συνεχίζει αταλάντευτα να 'ναι στο πλευρό τους, στην επερχόμενη λαίλαπα του "εκσυγχρονισμού". Κρατά άσβεστη την ελπίδα του αγώνα και της λαϊκής αντεπίθεσης για την προώθηση των συμφερόντων του λαού. Καταψήφισε όλα τα αντιλαϊκά νομοσχέδια. Ηταν μαζί μ' όλους τους εργαζόμενους, τους αγρότες, τα καταπιεσμένα λαϊκά στρώματα στους καθημερινούς μικρούς και μεγάλους αγώνες.

Αντιστάθηκε στη συμμετοχή και ενσωμάτωση στην αντιδραστική Συνθήκη του Μάαστριχτ, προβάλλοντας την προοπτική του αγώνα αλλά και του δημοψηφίσματος, για να πει ο λαός τη γνώμη του. Αντιστάθηκε μ' όλες τις δυνάμεις του στις πράξεις υποτέλειας και παραχώρησης κυριαρχικών δικαιωμάτων στους Αμερικανονατοϊκούς και Ευρωπαίους ιμπεριαλιστές, απ' αφορμή την ελληνοτουρκική κρίση στο Αιγαίο, την Ιμια και το Κυπριακό. Αντιπάλεψε τον εθνικισμό. Για όλα αυτά, η ενίσχυσή του είναι ο πιο αποφασιστικός παράγοντας για θετικές διεργασίες, ανασυγκρότηση του λαϊκού κινήματος, απελευθέρωσης δυνάμεων από την ανοχή ή τις αυταπάτες της πολιτικής του δικομματισμού και των κεντροαριστερών - κεντροδεξιών παραλλαγών του.

Δημιουργεί συνθήκες λαϊκών συσπειρώσεων αντίστασης και αγώνα, βήμα λαϊκής αντεπίθεσης, στην προοπτική του λαϊκού μετώπου για τα συμφέροντα των εργαζομένων.

Ψήφος προοπτικής για το λαό είναι μόνο η ψήφος στο ΚΚΕ.

Στέφανος ΛΟΥΚΑΣ

Ετσι, ο χορός καλά κρατεί. Ο δικομματικός καυγάς φουντώνει άσφαιρος, οι μικροί εταίροι κραυγάζουν ανούσια κι όλοι μαζί εμπαίζουν το λαό. Ολοι τους είναι αναξιόπιστοι και επικίνδυνοι για τους εργαζόμενους, αξιόπιστοι και υποτακτικοί στους μεγάλους αφέντες, ξένους και ντόπιους.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ