Τρίτη 27 Αυγούστου 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΓΑΛΑΚΤΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΔΩΔΩΝΗ
Προεκλογικό "ξεπούλημα"

Η διοίκηση της ΑΤΕ αποφάσισε χτες να πουλήσει, αλλά πανάκριβα, το 40% των μετοχών της συνεταιριστικής αυτής επιχείρησης σε Ενώσεις της Ηπείρου. Απαιτεί 1,8 δισ. δραχμές, αλλά δε δεσμεύεται για το υπόλοιπο 20% των μετοχών!

Την πώληση του 40% των μετοχών της γαλακτοβιομηχανίας "Δωδώνη", σε Ενώσεις Γεωργικών Συνεταιρισμών της Ηπείρου, αποφάσισε χτες η διοίκηση της ΑΤΕ, επιχειρώντας να αποκομίσει προεκλογικά οφέλη για την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και παράλληλα να εξυγιάνει και το χαρτοφυλάκιό της.

Το ΔΣ της ΑΤΕ αποφάσισε χτες να κρατήσει η τράπεζα το 20% των μετοχών της"Δωδώνης" - από το 60% που κατέχει - και το υπόλοιπο 40% να πουληθεί στις Ενώσεις που μετέχουν στη γαλακτοβιομηχανία, με το υπέρογκο τίμημα των 1,8 δισ. δραχμών περίπου (4.800 δραχμές η μετοχή).Οι Ενώσεις, προκειμένου να αποκτήσουν τις μετοχές αυτές, θα πρέπει να πληρώσουν το 25% του τιμήματος- δηλαδή 500 εκατ. δραχμές - άμεσα με "ζεστό χρήμα" και το υπόλοιπο, σε τέσσερις ετήσιες δόσεις, με το τρέχον επιτόκιο...

Η συγκεκριμένη, όμως, απόφαση της κυβερνητικής διοίκησης της ΑΤΕ, που "μαγειρευόταν" από καιρό, με τη σύμπραξη γνωστών τοπικών συνεταιριστικών και πολιτικών παραγόντων, αναμένεται να βουλιάξει οικονομικά τις Ενώσεις της Ηπείρου, αντί να τις ενισχύσει. Ηδη, η διοίκηση της Ενωσης Ιωαννίνων σχεδιάζει την εκποίηση πάγιων περιουσιακών στοιχείων των μελών της, προκειμένου να μαζέψει χρήματα. Επιπρόσθετα, απέχει κατά πολύ από το αίτημα των αγροτοκτηνοτρόφων της περιοχής για μεταβίβαση των μετοχών της "Δωδώνης" που ελέγχει η ΑΤΕ, στις αγροτικές οργανώσεις στην ονομαστική τους αξία και όχι στο "αστρονομικό" ποσό του 1,8 δισ. δραχμών, που αποτιμήθηκε το "πακέτο" των μετοχών που πουλάει η ΑΤΕ. Εδώ πρέπει να σημειωθεί η ΑΤΕ κρατά το 20% των μετοχών για να ελέγχει οικονομικά την επιχείρηση, ενώ δεν υπάρχει κάποια εγγύηση σχετικά με το τι θα αποφασιστεί στη συνέχεια και για το ποσοστό αυτό.

Την όλη μεθόδευση της διοίκηση της ΑΤΕ, έχει καταγγείλει επανειλημμένα το ΚΚΕ και, με ανακοίνωσή της την περασμένη βδομάδα, η Επιτροπή Περιοχής Βορειοδυτικής Ελλάδας του ΚΚΕ. Στην ανακοίνωση αυτή τονίζεται πως η "Δωδώνη" δεν είναι τσιφλίκι κανενός, ούτε ατομική επιχείρηση κάποιων που προσπαθούν να τη χρησιμοποιούν για την προσωπική πολιτική τους ανάδειξη και προβολή. Οσον αφορά για το θέμα της πώλησης του 40% των μετοχών της "Δωδώνης" από τη διοίκηση της ΑΤΕ, επισημαίνεται ότι η ΑΤΕ δε δικαιούται να ζητά 1,8 δισ. δραχμές αφού: Η "Δωδώνη" στήθηκε, επεκτάθηκε και λειτουργεί με τους κόπους με τα χρήματα των κτηνοτρόφων, ενώ η συμμετοχή της ΑΤΕ στο μετοχικό της κεφάλαιο δεν ήταν δική τους επιλογή. Επίσης, τα οικονομικά οφέλη της τράπεζας από τη συμμετοχή της στην επιχείρηση είναι δισεκατομμύρια δραχμές, μέσω των δανειοδοτήσεων, των ασφαλίστρων και του μερίσματός της από τα ετήσια κέρδη της γαλακτοβιομηχανίας.

Η Επιτροπή Περιοχής Βορειοδυτικής Ελλάδας του ΚΚΕ καλεί τους αγροτοκτηνοτρόφους της περιοχής να απαιτήσουν δυναμικά και αγωνιστικά μέσα από τις συνδικαλιστικές τους οργανώσεις: Να σταματήσει κάθε μεθόδευση ξεπουλήματος της γαλακτοβιομηχανίας στους ιδιώτες και να μεταβιβαστούν άμεσα και στην ονομαστική τους αξία οι μετοχές της ΑΤΕ στις συνεταιριστικές οργανώσεις της Ηπείρου.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Πράσινο φως» για ξεπούλημα...(2010-07-03 00:00:00.0)
Επιμένει η ΑΤΕ στην αγορά των μετοχών της(2004-11-19 00:00:00.0)
Καταγγέλλει τις μεθοδεύσεις ξεπουλήματος(2004-10-06 00:00:00.0)
Αντίσταση στο ξεπούλημα της "Δωδώνης"(1999-07-02 00:00:00.0)
Οχι στο ξεπούλημα της "Δωδώνης"(1998-05-02 00:00:00.0)
Η ΑΤΕ την "προσφέρει" σε ιδιώτες(1996-06-08 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ