Πέμπτη 15 Αυγούστου 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
Το παζάρι του καλοκαιριού

Ρεκόρ μεταγραφών. Πάνω από 120 παίκτες διακινήθηκαν στις ομάδες της Α' Εθνικής. Ο τζίρος έφτασε τα 6 δισ. δραχμές!

Εσπασε κάθε ρεκόρ η μεταγραφική περίοδο του καλοκαιριού στο πρωτάθλημα της Α' Εθνικής. Πάνω από 120 ποδοσφαιριστές έχουν αποκτηθεί από τους 18 μονομάχους, αριθμός μεγαλύτερος από κάθε άλλη χρονιά. Με δεδομένο ότι πρέπει να κρατάμε αρκετές επιφυλάξεις ως προς την ακρίβεια στα χρήματα που δαπανήθηκαν, έχει ήδη δημιουργηθεί το μεγαλύτερο ποσό το οποίο αντιπροσωπεύει τον τζίρο μιας μεταγραφικής περιόδου. Ετσι το ρεκόρ που προέκυψε αγγίζει τα 6 δισ. δραχμές! Τόσα περίπου είναι τα χρήματα που συμφωνήθηκε να δοθούν σε ομάδες και παίκτες. Ας δούμε όμως ποιους παίκτες πήρε κάθε ομάδα αναλυτικά:

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ

Ο Χουάν Ραμόν Ρότσα ζήτησε νέους και ταλαντούχους παίκτες. Ετσι στον ΠΑΟ ήρθαν οι Γιώργος Νασιόπουλος από τον Εδεσσαϊκό, Νίκος Λυμπερόπουλος από την Καλαμάτα και Μπλένταρ Κόλα από τον Απόλλωνα. Επιτυχία των πρασίνων που κράτησαν και τον Μπορέλι που τον διεκδικούσε και η ισπανική Οβιέδο. Οι πράσινοι έχασαν τον Γιώργο Δώνη που θα συνεχίσει την καριέρα του στα βρετανικά γήπεδα με τη φανέλα της Μπλάκμπερν.

ΑΕΚ

Ενισχύθηκε σημαντικά στις μεταγραφές. Πήρε τον υπ' αριθμό ένα στην πιάτσα παίκτη, τον Ντέμη Νικολαϊδη, ύστερα από σκληρή μάχη με τον Ολυμπιακό. Πήρε επίσης "πακέτο" από την Ξάνθη τους Μαχαιρίδη, Μαρτσέλο, καθώς και τον Ρουμάνο διεθνή Αντον Ντόμπος από την Κραϊόβα. Στα πλην η παραχάρηση του Βασίλη Τσάρτα στη Σεβίλλη. Προπονητής θα είναι ο Πέτρος Ραβούσης.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Η κορυφαία μεταγραφή των ερυθρολεύκων ήταν αναμφίβολα η έλευση του Ντούσαν Μπάγεβιτς στο λιμάνι. Από εκεί και πέρα το έμψυχο υλικό ενισχύθηκε από τους Τζόρτζεβιτς, Γιαννακόπουλο (Πανηλειακό), Νινιάδη (Εθνικό), Σαμπανάτζοβιτς (ΑΕΚ) και τον Βόσνιο Βαρεσάνοβιτς. Επέστρεψε στην ομάδα και ο Κακλαμάνος, που είχε δοθεί δανεικός στον Αθηναϊκό. Να σημειωθεί η παραχώρηση του Πέτρου Μαρινάκη στην ισπανική Σεβίλλη (συμπαίκτης του Τσάρτα).

ΗΡΑΚΛΗΣ

Ο Λευτέρης Μίλος από τη Λάρισα ήταν το μόνο όνομα που απόκτησε ο Γηραιός. Ο Βασίλης Αντωνιάδης επένδυσε σε νεαρούς παίκτες, όπως οι: Σέμος, Πετρούσης, Βενέτης, Ταβλαρίδης, Κυριαζής, Καλαϊτζόγλου, καθώς και τον τερματοφύλακα Ρουμπακίεβιτς.

ΟΦΗ

Επέστρεψε στα πάτρια εδάφη ο Νίκος Νιόπλιας, όπου και αναμένεται να κλείσει την καριέρα του. Οι Κρητικοί παραχώρησαν το Νίκο Μαχλά στην ολλανδική Βιτέσε. Προπονητής "αιώνιος" ο Εγκε Γκέραρντ.

ΑΡΗΣ

Νέος προπονητής ανέλαβε ο Σταύρος Διαμαντόπουλος, που καλείται να δώσει στους Θεσσαλονικείς την αίγλη των περασμένων χρόνων. Μεγάλο ατού στη νέα ομάδα ο Βραζιλιάνος Νεϊζίνιο, που ήδη έχει κλέψει τις καρδιές των φιλάθλων με το περίτεχνο στιλ του. Αποκτήθηκαν επίσης και οι Σιλβάνι, Θοδωρής και Κόφας.

ΚΑΛΑΜΑΤΑ

Μπορεί να έφυγαν οι Τζόνσον και Λυμπερόπουλος, όμως ο πρόεδρος της "μαύρης θύελλας", Σταύρος Παπαδόπουλος, δεν έμεινε με σταυρωμένα χέρια. Πήρε τον Μιχάλη Αλβέρτη από τον Αθηναϊκό, τον Χρήστο Μικέ από την Παναχαϊκή, τον Κουτσουρέ, καθώς και τον κορυφαίο σκόρερ πέρσι στη Γ' Εθνική με τα χρώματα του Πύργου Βραζιλιάνο Αντεμάρ. Προπονητής ο αμφιβόλου αξίας Σουηδός Μπο Πέτερσον.

ΣΚΟΝΤΑ ΞΑΝΘΗ

Αποδυναμωμένη παρουσιάζεται η ομάδα της Θράκης. Παραχώρησε τους Βρύζα, Μαρτσέλο, Μαχαιρίδη και στη θέση τους πήρε νεαρούς παίκτες, όπως οι: Χαλιμακούδης, Καπαγιαννίδης, Κυπαρίσσης, Πατσατσόγλου και Κολοκοτρώνης. Προπονητής για δεύτερη σεζόν ο Αυστριακός Κουρτ Γιάρα.

ΠΑΝΗΛΕΙΑΚΟΣ

Τα ίδια ισχύουν και για την ομάδα του Πύργου. Εδωσε τους Τζόρτζεβιτς, Γιαννακόπουλο που ήταν οι μοχλοί πέρσι. Απέκτησε τους Μπάρνιακ, Τοχούρογλου, Πάντοβιτς, Παπαδόπουλο, Τασίδη, Μαντά, Γαζής, Καρυοφίλης και Σίνιτς. Τα ηνία του Πανηλειακού φέτος είναι στα έμπειρα χέρια του Βασίλη Δανιήλ.

ΕΔΕΣΣΑΪΚΟΣ

Στην περσινή συνταγή θα στηριχτεί και φέτος η ομάδα των καταρρακτών. Ο Αγγελος Αναστασιάδης εισηγήθηκε την απόκτηση νέων παικτών όπως οι: Καρατζιώτης, Χασιώτης, Καρουλίδης, Τόλιος, Τούσιας, Γεωργόπουλος. Το κενό από την παραχώρηση του Γιώργου Νασιόπουλου θα καλυφθεί από Βραζιλιάνο παίκτη.

ΠΑΝΑΧΑΪΚΗ

Ο Ηλίας Σαββίδης είναι το πλέον τρανταχτό όνομα για το συγκρότημα της Πάτρας. Ακόμη στην Πάτρα ήρθαν και οι: Ευθυμιάδης, Παλαπάνης, Φίλιππος, Κορδουνούρης. Στην τεχνική ηγεσία της Αχαϊκής ομάδας ένα δικό της παιδί, ο Ανδρέας Μιχαλόπουλος.

ΠΑΟΚ

Από τους πρωταθλητές στη μεταγραφική κίνηση. Ο δικέφαλος θέλει και πάλι να πρωταγωνιστήσει και μέχρι τώρα στα φιλικά έχει αποδείξει ότι μπορεί. Προπονητής είναι ο Σουηδός Γκίντερ Μπένγκστον, γνωστός από τη θητεία του στον Παναθηναϊκό. Σοβαρός πειθαρχημένος και γνώστης του αντικειμένου, αποτελεί εγγύηση για μια καλή πορεία. Ο ΠΑΟΚ πήρε τον Ζήση Βρύζα από την Ξάνθη, τον Ρώσο Τσερνίσοφ, καθώς και τον διεθνή Πολωνό Λέσεκ Πις και τον Τάσο Τασιόπουλο από τον Αθηναϊκό. Στην Τούμπα όλοι λένε ότι κάτι έχει αλλάξει. Ο χρόνος θα δείξει.

ΙΩΝΙΚΟΣ

Με τρεις νέους ξένους και ισάριθμους Ελληνες θα εμφανιστεί φέτος η ομάδας της Νίκαιας. Ηρθαν στους κυανόλευκους ο επιθετικός Ντέιβιντ Μπρούστερ από την Νταντί Γιουνάιτεντ, ο συμπατριώτης του Στιβ Τουίντ από τη Χιμπέρνιανς και ο Βραζιλιάνος Πάολο Αντριόλι που αγωνιζόταν στην ελβετική Σεν Γκαλέν. Προπονητής ο Ολεγκ Μπλαχίν που γνωρίζει πολύ καλά το ελληνικό πρωτάθλημα.

ΑΘΗΝΑΪΚΟΣ

Στο τιμόνι των "λόρδων" από φέτος είναι ο Γιάννης Παθιακάκης που είχε μια πετυχημένη καριέρα στον Απόλλωνα. Αποκτήθηκαν οι Τσάνας, Μαυρομάτης, Γκίνο, Ρουτζιέρης και Τριανταφυλλίδης.

ΑΠΟΛΛΩΝΑΣ

Στην Ελαφρά Ταξιαρχία ήρθε στη θέση του Παθιακάκη ένας νεαρός και άξιος τεχνικός. Ο λόγος για τον Μπάμπη Τενέ. Στη Ριζούπολη ήρθαν οι Μιλόγεβιτς, Νταμιάνοβιτς, Γκράνοογκστ, Κωνσταντινίδης, Ματζάκος, Μποκούσης και Χαλκίας. Αναμφίβολα τα κενά των Μπάρνιακ, Νικολαϊδη δύσκολα θα καλυφθούν.

ΚΑΒΑΛΑ

Η πρωταθλήτρια πέρσι στη Β Εθνική αντιμετωπίζει μεγάλα οικονομικά προβλήματα. Ετσι οι μεταγραφές ήταν μάλλον λύσεις ανάγκης. Πήρε τους: Αθανασιάδη, Μουστάκα, Χέρτζακλ, Σουκασιάν, Λογαρά και Καβακά. Προπονητής ο Γιώργος Παράσχος.

ΚΑΣΤΟΡΙΑ

Ενισχύθηκε από Βραζιλία... μεριά. Πήρε τους Αλμέιντα, Σάντος, Κόιτς καθώς και τους Παϊτέρη, Ταληκριάδη, Κούτρα και Ζερογλίδη. Τεχνικός στους "γουναράδες" είναι ο Γιάννης Γούναρης.

ΒΕΡΟΙΑ

Η βασίλισσα του βορρά επιστρέφει ύστερα από χρόνια στα σαλόνια και θα προσπαθήσει για μια καλή παρουσία. Αποκτήθηκαν οι Τσαλουχίδης (επιστροφή στις ρίζες), Στόικα, Βετσάντζε, Κουτσουμπέλης και Τσουλουκίδης. Προπονητής είναι ο Μάκης Κατσαβάκης.

Ανδρ. ΠΑΓΑΝΟΠΟΥΛΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ