Κυριακή 4 Αυγούστου 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΟΤ
Η κυβερνητική πολιτική γεννά τους "κακούς" διευθυντές

Ως πορεία διάλυσης του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού (ΕΟΤ) και ξεπουλήματος της τεράστιας περιουσίας του, μπορεί να χαρακτηριστεί η πολιτική που με δογματισμό εφάρμοζαν όλα τα τελευταία χρόνια οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ - ΝΔ, τόσο σε ό,τι αφορά πρώτα και κύρια τη διαχείριση της τεράστιας περιουσίας του όσο και τη διοίκησή του. Αυτό αποδείχτηκε για άλλη μια φορά με τα πρόσφατα γεγονότα, που και πάλι, βεβαίως, κατέληξαν σε επουσιώδεις και επιφανειακούς χειρισμούς - πυροτεχνήματα από την πλευρά της πολιτικής ηγεσίας, ενώ σε καμία επί της ουσίας αλλαγή στην ίδια την πολιτική δε φαίνεται να έχει τη διάθεση να προβεί, για να αναλάβει ο ΕΟΤ το ρόλο που θα μπορούσε κάτω από άλλες συνθήκες να έχει. Το ρόλο, δηλαδή, του διαχειριστή υπέρ του Δημοσίου της περιουσίας του, που είναι πραγματικό χρυσωρυχείο, και της χάραξης τουριστικής πολιτικής σε όφελος του τόπου και όχι των ταμείων των τουρ οπερέιτορς και των μεγαλοξενοδόχων.

Το πρόβλημα, επομένως, δεν αρχίζει ούτε τελειώνει στα "κυκλώματα", που... "ανακάλυψε" πρόσφατα και η υπουργός Ανάπτυξης Β. Παπανδρέου ότι λειτουργούν μέσα στον Οργανισμό. Τα κυκλώματα αυτά, την ύπαρξη των οποίων δεν αμφισβητεί κανένας και οι εργαζόμενοι πολλές φορές έχουν καταγγείλει στο παρελθόν σε αυτιά κωφεύοντα, είναι μία πτυχή, και αποτέλεσμα της συγκεκριμένης και με ευλαβική συνέπεια ακολουθούμενης από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ πολιτικής, που τα τρέφει και έχει μετατρέψει τον Οργανισμό σε θερμοκήπιο σκανδάλων και οικονομικών ατασθαλιών. Οσο δεν αλλάζουν οι πολιτικές επιλογές των εκάστοτε κυβερνήσεων, είναι βέβαιο ότι ο Οργανισμός και ο ελληνικός τουρισμός δε θα σωθούν είτε αλλάξουν τέσσερις, είτε δεκατέσσερις διευθυντές και αυτό αποσιωπήθηκε από τις διακηρύξεις και τις "αποκαλυπτικές" δηλώσεις της Β. Παπανδρέου.

Η πολιτική υποβάθμισης και ξεπουλήματος

Η πολιτική που εφαρμόζουν τα τελευταία χρόνια οι γαλαζοπράσινες κυβερνήσεις της "ελεύθερης" αγοράς, δεν είναι τίποτα άλλο παρά μια διαρκής υποβάθμιση του ρόλου του Οργανισμού σε απλό - και κατά πολλούς γνώστες των τουριστικών πραγμάτων, κακό - διαφημιστή της χώρας στο εξωτερικό και η μετατροπή του σε υπηρέτη των συμφερόντων των τουρ οπερέιτορς, των μεγαλοξενοδόχων και των "ημετέρων" επιτήδειων. Αυτό αποδεικνύεται από το ξεπούλημα έναντι πινακίου φακής της τεράστιας περιουσίας του, που με πρόχειρους υπολογισμούς πριν από δέκα χρόνια, το 1986, ανερχόταν σε τρία τρισ. δρχ. Επίσης, από την κατάσταση στην οποία βρίσκονται τόσο οι μονάδες που μισθώθηκαν σε ιδιώτες "επιχειρηματίες" όσο και άλλες που ελέγχει με αυτεπιστασία. Την εικόνα της διάλυσης και κυριολεκτικής λεηλάτησης χρυσοφόρων μονάδων που έχουν εκχωρηθεί στην "ιδιωτική πρωτοβουλία", τα συμβολικά εξευτελιστικά χαμηλά μισθώματα τα οποία πολλές φορές δεν καταβάλλονται, το 1,5 δισ. στο οποίο ανέρχονται τα "φέσια" που έχουν "φορέσει" στον ΕΟΤ οι περίφημοι ιδιώτες "επιχειρηματίες" - συνήθως "ημέτεροι" της εκάστοτε πολιτικής ηγεσίας.

Και η μεγαλύτερη ακόμα κοροϊδία είναι το επιχείρημα που χρησιμοποιούν όλες οι κυβερνήσεις τα τελευταία χρόνια για να δικαιολογήσουν το ξεπούλημα της περιουσίας του ΕΟΤ, με βάση το οποίο οι μονάδες αυτές βρίσκονται σε κακή κατάσταση και από άποψη συντήρησης και οικονομικά. Δηλαδή, ξεπουλάνε για να τα... σώσουν! Εδώ, έρχεται η ίδια τους η τακτική να καταρρίψει αυτό το επιχείρημα. Κι αυτό, δεδομένου ότι με ευθύνη της πολιτικής ηγεσίας του ΕΟΤ, και του υπουργείου Τουρισμού τα τελευταία χρόνια, τόσο τα ΞΕΝΙΑ, όσο και οι ιαματικές πηγές τελούν υπό ελλιπή διαχείριση από τη μεριά του ΕΟΤ, προκειμένου, όχι μόνο να δικαιολογηθεί το ξεπούλημά τους, αλλά και να δοθούν σε εξευτελιστικές τιμές στους μεγαλοεπιχειρηματίες, οι οποίοι επενδύοντας σε αυτά θα βγάλουν τεράστια κέρδη. Χαρακτηριστικό της ληστρικής εκμετάλλευσης του ΕΟΤ από ιδιώτες, είναι το γεγονός ότι το 1994, μόλις πριν δύο χρόνια, μισθωνόταν το Ξενία Ανδρου προς 689.245 δρχ. το χρόνο, ήτοι 57.437 δρχ. το μήνα! Οσο, δηλαδή, μια γκαρσονιέρα. Ενώ, το τουριστικό περίπτερο και αναψυκτήριο του Λυκαβηττού τον ίδιο χρόνο είχε ετήσιο μίσθωμα 1.005.680 δρχ.! Δε θα μπορούσαν με μια άλλη πολιτική από τον ΕΟΤ και το υπουργείο Τουρισμού, πραγματικά αναπτυξιακή, οι μονάδες που σήμερα παραδίδονται στους ιδιώτες, να είναι κερδοφόρες; Φαίνεται, όμως, ότι οι νόμοι της "ελεύθερης" αγοράς μπορούν να εφαρμόζονται από τους ιδιώτες ιδιοκτήτες προς τους εργαζόμενους, δεν ισχύει όμως το ίδιο όταν ιδιοκτήτης είναι το κράτος και ενοικιαστής η... "ιδιωτική πρωτοβουλία".

Και κοντά σε όλα αυτά, το καλοκαίρι του 1993 ψηφίστηκε από τη ΝΔ και συντηρήθηκε ακέραιος επί της ουσίας της φιλοσοφίας του, ο σαρωτικός νόμος - "μπουλντόζα" 2.160 για τον τουρισμό, που έκανε νόμο του κράτους το ξεπούλημα, πρόβλεπε τη δημιουργία σωρείας ιδιωτικών καζίνο σε μια "Ελλαδίτσα" και το ξεπούλημα και τη δημιουργία νέων ιδιωτικών μαρινών στο όνομα της προσέλκυσης τουριστών υψηλής οικονομικής στάθμης.

Επομένως, το πρόβλημα δεν είναι οι διευθυντές του ΕΟΤ, ή, δεν είναι μόνο ή κυρίως αυτοί. Γιατί, καθώς, λένε, "το ψάρι από το κεφάλι βρομάει".

Μελίνα ΖΙΑΓΚΟΥ


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ