Πέμπτη 1 Αυγούστου 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΤ. ΤΖΟΥΜΑΚΑΣ
Φταίνε οι αγρότες!

Αθώα, κατά τον υπουργό, η κυβέρνηση. Αυτόχειρες, κατά τον ίδιο, οι βαμβακοκαλλιεργητές

Στα διπλοζυγίσματα και στις κλοπές, στο βαμβάκι, επιχείρησε αποπροσανατολιστικά χτες ο υπουργός Γεωργίας, να "φορτώσει" την κρίση που αντιμετωπίζει η βαμβακοκαλλιέργεια και για την οποία ευθύνονται τα καταστροφικά μέτρα της ΕΕ και η πολιτική που ακολούθησε μέχρι τώρα η κυβέρνηση.

Στην ευρεία σύσκεψη για το βαμβάκι που πραγματοποιήθηκε χτες στο υπουργείο Γεωργίας, ο Στ. Τζουμάκας, με τη συναίνεση των διοικήσεων της ΠΑΣΕΓΕΣ και της ΓΕΣΑΣΕ, ισχυρίστηκε πως για όλα φταίνε οι απάτες στο βαμβάκι, ρίχνοντας, ούτε λίγο ούτε πολύ, το φταίξιμο στους αγρότες, ενώ είναι προφανές ότι και για το θέμα αυτό την ευθύνη φέρει καθαρά η κυβέρνηση. Μάλιστα πήρε τόση φόρα, που ενώ η σύσκεψη είχε ως αντικείμενο το βαμβάκι, αυτός άρχισε να κάνει λόγο για απάτες στα ροδάκινα και νοθείες στη φέτα. Αναζητώντας εξιλαστήρια θύματα, άρχισε να καταλογίζει ευθύνες στον πρώην πρόεδρο του Οργανισμού Βάμβακος και στους υπαλλήλους του Οργανισμού, καθώς και στους υπαλλήλους της ΔΙΔΑΓΕΠ (Υπηρεσία Ελέγχου Πληρωμών των Επιδοτήσεων του υπ. Γεωργίας). Εδώ σημείωσε ακόμα πως θα αφαιρέσει την αρμοδιότητα των ελέγχων στο βαμβάκι από τον Οργανισμό Βάμβακος και πως το έργο αυτό θα αναλάβει ο υπό σύσταση Οργανισμός Ελέγχου, ο οποίος θα εποπτεύεται από το υπουργείο Οικονομικών.

Ο υπουργός Γεωργίας, παρά τις παρεμβάσεις αγωνίας πολλών παρευρισκομένων στη σύσκεψη, άφησε αναπάντητα τα κρίσιμα ερωτήματα που βασανίζουν τους βαμβακοπαραγωγούς, όπως: Ποια θα είναι η τιμή για τη φετινή παραγωγή βαμβακιού και τι θα κάνει η κυβέρνηση, ώστε να αλλάζει ο καταστροφικός κανονισμός της ΕΕ, που αποδεδειγμένα πλέον οδηγεί την καλλιέργεια στον αφανισμό. Είπε όμως ότι το υπουργείο Γεωργίας μελετά προτάσεις για την καθιέρωση, ζωνών καλλιέργειας στο βαμβάκι (πράγμα που σημαίνει αποκλεισμό πολλών αγροτών από την καλλιέργεια βαμβακιού) καθώς επίσης και προτάσεις για τη μείωση της παραγωγής βαμβακιού κατά 20%.

Το αποτέλεσμα, τελικά, της χτεσινής σύσκεψης για το βαμβάκι ήταν: Να ξαναγίνει άλλη μια σύσκεψη μετά τις 20 Αυγούστου, όπου οι τριτοβάθμιες αγροτικές οργανώσεις και οι Ενώσεις των βαμβακοπαραγωγικών περιοχών θα υποβάλουν τις προτάσεις για τους ελέγχους, ώστε να ληφθούν στη συνέχεια τα σχετικά μέτρα...

Προσπάθεια εκτόνωσης

Οπως δήλωσε μετά το τέλος της χτεσινής σύσκεψης ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας Γιάννης Παττάκης: "η σύσκεψη αυτή ήταν μια προσπάθεια να απαλύνουν και να περιορίσουν την αγανάκτηση του κόσμου για την αγροτική πολιτική που εφαρμόζεται από την κυβέρνηση και που είναι εντολή της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Περιόρισαν γενικότερα το πρόβλημα της αγροτικής πολιτικής, που εφαρμόζεται στην Ελλάδα και ιδιαίτερα για το βαμβάκι, που ήταν και το αντικείμενο της σύσκεψης, μόνο στα διπλοζυγίσματα. Δηλαδή, αν το διπλοζύγισμα σταματήσει, τότε τα πράγματα διορθώνονται και δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα... Εδώ πρέπει να τονίσω ότι όσον αφορά τα διπλοζυγίσματα, το αγροτικό κίνημα πάντα τα κατήγγελλε και ζητούσε να πιαστούν οι λωποδύτες και οι κλέφτες, αλλά κάτι τέτοιο ποτέ δεν έγινε. Το πρόβλημα όμως δεν είναι μόνο το διπλοζύγισμα - βεβαίως είναι ένα κακό και πρέπει να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι - αλλά για το βαμβάκι το κυρίαρχο πρόβλημα είναι ο καταστροφικός κανονισμός της ΕΕ που περιορίζει την καλλιέργεια αυτή, τη στιγμή που η Κοινότητα είναι ελλειμματική και για τη χώρα μας είναι εθνικό προϊόν. Αυτό όμως η κυβέρνηση δεν το λαμβάνει υπόψη της. Το βαμβάκι είναι θέμα πολιτικό καθαρά, είναι θέμα πολιτικής και πιστεύω ότι ο αγροτικός κόσμος με τις κινητοποιήσεις που θα προκύψουν στην πορεία θα παλέψει για να ανατρέψει αυτήν την πολιτική".


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ