Πέμπτη 7 Αυγούστου 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
Ο στίβος δε συγκινεί τους Αμερικανούς

Στη χώρα που οργάνωσε 4 Ολυμπιάδες και οι αθλητές της κυριαρχούν στο παγκόσμιο πρωτάθλημα, το μπιλιάρδο είναι πιο δημοφιλές από τον κλασικό αθλητισμό

Οι νίκες των Μορίς Γκριν και Μάριον Τζόουνς, στο αγώνισμα των 100 μέτρων, είναι το μεγαλύτερο "κατόρθωμα" για τις ΗΠΑ τα τελευταία 29 χρόνια! Από το 1968 είναι η πρώτη φορά που οι Αμερικανοί κερδίζουν σε σημαντικούς αγώνες που υπάρχει συνολική συμμετοχή των χωρών (μποϊκοτάζ), τους δημοφιλείς δρόμους ταχύτητας, αντίστοιχα στους άντρες και στις γυναίκες. Παρ' όλα αυτά, οι δυο παγκόσμιοι πρωταθλητές, σύμφωνα με την εφημερίδα "Herald Tribune" κατά την επιστροφή τους δεν πρόκειται να τύχουν καμιάς ιδιαίτερης υποδοχής από το αμερικανικό κοινό.

Η δημοτικότητα του στίβου, και ιδιαίτερα των δρόμων ταχύτητας, είναι πολύ χαμηλή. Οι εντυπωσιακές νίκες των Αμερικανών αθλητών, αρχής γενομένης το 1983 με την επικράτηση του Καρλ Λιούις στους δρόμους ταχύτητας και στο μήκος, δε βοήθησαν σχεδόν καθόλου να αποκτήσει ο στίβος το δικό του φανατικό κοινό. Ο στίβος βρίσκεται μόλις στην 25η θέση δημοτικότητας ανάμεσα στους κατοίκους των ΗΠΑ, αμέσως μετά από το μπιλιάρδο! Είναι εξαιρετικά δύσκολο να βρει κανείς τα αθλήματα του στίβου στην αμερικανική τηλεόραση, αφού ελάχιστα καλύπτονται, λόγω του ότι δεν προσελκύουν διαφημιστικό χρόνο. Ο Κρεγκ Μάσμπακ, ο νέος επικεφαλής του στίβου στις ΗΠΑ, δήλωσε ότι πολλοί Αμερικανοί δε γνωρίζουν καν ότι υπάρχουν αθλητικές συναντήσεις που περιλαμβάνουν τα αγωνίσματα του στίβου εκτός από τους Ολυμπιακούς Αγώνες!

Αυτή η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί προκάλεσε και τις παρεμβάσεις του "νονού" - ο χαρακτηρισμός ανήκει στον αρθρογράφο της "Herald Tribune" - του στίβου σε παγκόσμιο επίπεδο, του προέδρου της IAAF, Πρίμο Νεμπιόλο. Σε δηλώσεις που έκανε μετά τη νίκη των Αμερικανών αθλητών, ανέφερε ότι υπάρχει το σκεπτικό ανάμεσα στους κύκλους της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας να δημιουργηθούν αναπτυξιακά προγράμματα για τη διάδοση του αθλήματος. Συγκεκριμένα ο κ. Νεμπιόλο, είπε: "Εχουμε κάνει αναπτυξιακά προγράμματα για τους αθλητές στην Αφρική, τη Νότια Αφρική, τις πρώην ανατολικές χώρες, τη Νότια Αμερική, την Ασία και τις πρώην χώρες της Σοβιετικής Ενωσης και τώρα προς έκπληξη όλων θα πράξουμε το ίδιο και για τις ΗΠΑ", προσθέτοντας ότι "είναι η ισχυρότερη χώρα του κόσμου και ακούγεται γελοίο ότι θα πάμε εμείς στις ΗΠΑ για να τους βοηθήσουμε".


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ