Πέμπτη 7 Αυγούστου 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΑΝΑΣΚΑΦΕΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ
Διαλύονται ή καταχώνονται

Τμήματα του Ρωμαϊκού Βαλανείου,σειρά αγωγών ύδρευσης και αποχέτευσης,ένας κτιστός αγωγός ρωμαϊκής εποχής,μια κτιστή αίθουσα υποκαύστου, που ανήκει σε λουτρό των ρωμαϊκών χρόνων, εργαστήρια και χυτήρια αποκάλυψαν οι ανασκαφές που διενεργεί η Γ ΕΠΚΑ στη Βουλή, προκειμένου να κατασκευαστεί το υπόγειο γκαράζ.Ευρήματα, που διευρύνουν τις πληροφορίες για την τοπογραφία των Αθηνών, οι οποίες όμως είναι καταδικασμένες να διαλυθούν στο όνομα ενός δημόσιου έργου - εάν το συγκεκριμένο μπορεί να χαρακτηριστεί δημόσιο.

Ο,τι αποκάλυψε η σκαπάνη της Γ ΕΠΚΑ και παρουσιάστηκε στην προχθεσινή συνεδρίαση του ΚΑΣ, ουσιαστικά αποτελεί τη συνέχεια των ανασκαφών του Συντάγματος για το Μετρό. Οπως είπε η προϊσταμένη της Εφορείας, Λιάνα Παρλαμά: "Το Ρωμαϊκό Βαλανείο, που ως τώρα ξέραμε ότι εκτείνεται από τη Μεγάλη Βρετανία μέχρι την Οθωνος φαίνεται πως καταλαμβάνει το χώρο μπροστά στη Βουλή και προφανώς μπροστά από το μνημείο του Αγνωστου Στρατιώτη".

Η ανασκαφή θα συνεχιστεί, αλλά η πλειοψηφία των ευρημάτων, σύμφωνα με τη γνωμοδότηση του Συμβουλίου, θα διαλυθεί εκτός από το ρωμαϊκό αγωγό και την αίθουσα υποκαύστου,που θα καταχωθούν κάτω από την επικλινή ράμπα του γκαράζ. Σημειώνεται ότι μόλις στις αρχές Μάρτη ήρθε στο φως ερμαϊκή στήλη που φέρει το πορτρέτο του φιλόσοφου Χρυσίππου.

Καταχώσεων συνέχεια...

Και επειδή η τύχη των αρχαίων είναι πια συνυφασμένη με την πορεία ή για άλλους την "αναγκαιότητα" των δημόσιων έργων, άλλη μία κατάχωση αποφάσισε το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο και αυτή τη φορά στο υπό κατασκευή αεροδρόμιο των Σπάτων.Οι ανασκαφές της Β ΕΠΚΑ αποκάλυψαν κτίριο με μακρύ λιθόστρωτο διάδρομο, στο οποίο βρέθηκαν και δύο νομίσματα του 17ου αι. Η Εφορεία εισηγήθηκε "κατάχωση όπως συνέβη και με τις λοιπές αρχαιότητες"... Στο μεταξύ για να ισχύσει η γνωμοδότηση θα πρέπει να συμφωνήσει και η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, καθώς και η αρμόδια Διεύθυνση, διότι τα ευρήματα άπτονται του αντικειμένου τους, αλλά δεν ενημερώθηκαν.

Δ. Μ.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org