Κυριακή 28 Ιούλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Δουλιά με το κομμάτι...

Επεκτείνεται η χρήση "φασονιστών" σε όλο και περισσότερους τομείς της οικονομίας

Τεράστιες διαστάσεις προσλαμβάνει το φαινόμενο των "κατ' οίκον απασχολούμενων" (φασόν), του πιο καταπιεσμένου και εκμεταλλευόμενου κομματιού της εργατικής τάξης, "αγκαλιάζοντας" εκατομμύρια εργαζόμενους σε όλο το κόσμο. Σε ορισμένες χώρες, οι εργαζόμενοι στο φασόν αποτελούν ένα μεγάλο κομμάτι του συνόλου των απασχολούμενων, όπως, για παράδειγμα, στις Ινδίες που αριθμούν πάνω από 20 εκατομμύρια, στη συντριπτική τους πλειοψηφία γυναίκες. Σημαντική και όλο διευρυνόμενη είναι η παρουσία των φασονιστών στη χώρα μας, που, σύμφωνα με παλαιότερες εκτιμήσεις των συνδικάτων, ξεπερνούσαν τις 200.000.Μάλιστα, το 1986 ο τότε υπουργός Εργασίας είχε κάνει λόγο για πάνω από 225.000!

Το φασόν είναι παλιό φαινόμενο. Λειτούργησε συμπληρωματικά στη βιομηχανία και ακολούθησε παράλληλη πορεία προς αυτήν, βρισκόμενο σχεδόν πάντα στις παρυφές της παραοικονομίας. Οι φασονιστές αποτέλεσαν και αποτελούν "θύματα" της πιο άγριας και σκληρής εκμετάλλευσης. Από το πρωί ως το βράδυ, σκυμμένοι σε ένα ατέλειωτο κυνήγι του να βγει άλλο ένα κομμάτι και να συμπληρωθεί ένα βασικό μεροκάματο - που δε συμπληρώνεται - ανασφάλιστοι, χωρίς δικαιώματα, οι "εργαζόμενοι κατ' οίκον", ή αλλιώς με το κομμάτι, χρησιμοποιήθηκαν πάμπολλες φορές σαν μηχανισμός "φρεναρίσματος" αγώνων των υπολοίπων εργαζόμενων, σαν μηχανισμός για το χτύπημα δικαιωμάτων και κατακτήσεων.

Το καινούριο είναι η τρομακτική επέκταση του αριθμού των φασονιστών και η συνεχής διεύρυνση των ορίων του, σε όλο και περισσότερους τομείς της οικονομίας, σαν αποτέλεσμα της αποβιομηχάνισης, της εκτίναξης στα ύψη της ανεργίας, αλλά και της επίθεσης του κεφαλαίου σε ό,τι έχουν κατακτήσει με αγώνες τον τελευταίο αιώνα οι εργαζόμενοι. Σήμερα, ολόκληροι κλάδοι εξαρτώνται σημαντικά από το φασόν, όπως ιματισμός, δέρμα, κλωστοϋφαντουργία, παιχνίδια, καλλυντικά, είδη τουρισμού, ακόμα και δουλιά στο σπίτι με κομπιούτερ.Ταυτόχρονα, έχουμε διεύρυνση από τον τομέα της παραγωγής, του να φτιάχνει δηλαδή ο φασονιστής κάποιο προϊόν, στον τομέα του εμπορίου, της προώθησης προϊόντων, τους λεγόμενους ντίλερ, που, αν και δεν μπορούν να χαρακτηριστούν πλήρως ως φασονιστές, ωστόσο αντιμετωπίζουν τα ίδια προβλήματα και εργασιακό καθεστώς.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ