Σάββατο 27 Ιούλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ
"Αγρια Ανατολή"

Τα φαινόμενα βίας που παρατηρούνται σήμερα σε τμήμα της νεολαίας στην Ανατολική Γερμανία, προσλαμβάνουν όλο και πιο ανησυχητικές διαστάσεις. Εδώ, πρόκειται για νεοφασίστες και σκινχς, οι οποίοι προβαίνουν σε πράξεις βίας κατά των ξένων πολιτών που εργάζονται ή σπουδάζουν στα πέντε νέα ομοσπονδιακά κρατίδια, τα οποία προήλθαν από την πρώην ΓΛΔ. Μετά την προσάρτηση της ΓΛΔ στην ΟΔΓ, οι νεοφασιστικές οργανώσεις που υπήρχαν στη Δυτική Γερμανία φρόντισαν να δικτυωθούν για τα καλά και στην Ανατολική. Τώρα, προωθείται στο επίκεντρο μια νέα ορολογία: Η "Αγρια Ανατολή".

Είναι τουλάχιστον αφελές το επιχείρημα που προβάλλουν ορισμένα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης στη Γερμανία, ότι δηλαδή το πρόβλημα της βίας στο ανατολικό τμήμα της Γερμανίας έχει την καταγωγή του στην πρώην Γερμανική Λαοκρατική Δημοκρατία. Οι κύριες αιτίες των φαινομένων βίας, που ήταν άγνωστες στο πρώην σοσιαλιστικό γερμανικό κράτος, είναι βαθιά ριζωμένες στη σημερινή ενωμένη καπιταλιστική Γερμανία.

***

Σήμερα εκατοντάδες χιλιάδες νέοι ηλικίας 19 --25 χρόνων, μάταια αναζητούν μια θέση εργασίας, με αποτέλεσμα να σμπρώχνονται στο περιθώριο και απελπισμένοι πλέον να καταφεύγουν στα ναρκωτικά, το αλκοόλ και σε μια σειρά εγκληματικών πράξεων. Μόνο από τα ναρκωτικά και το αλκοόλ πολλές εκατοντάδες χιλιάδες νέοι έχουν κυριολεκτικά "αχρηστευτεί". Σήμερα η ανεργία που χτυπά περισσότερο την Ανατολική Γερμανία σε παγγερμανική κλίμακα, σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία, φθάνει στα 4 περίπου εκατομμύρια άτομα, ενώ τα συνδικάτα τα ανεβάζουν σε πάνω από 7 εκατ.

Στις μέρες μας, δύο στους πέντε νέους δεν μπορούν να βρουν μια θέση σε μια επαγγελματική σχολή. Οσοι αποφοιτούν, πολύ συχνά δε βρίσκουν μια θέση εργασίας. Αλλά και στην εκπαίδευση η κατάσταση κάθε άλλο παρά ικανοποιητική μπορεί να θεωρηθεί. Ηδη, στα μεσαία και ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα "αρχίζει να κοχλάζει το καζάνι". Οι σπουδαστές προβάλλουν όλο και πιο επιτακτικά τα αιτήματά τους για εκσυγχρονισμό του σημερινού εκπαιδευτικού συστήματος, ενάντια στην περικοπή των χρηματικών ποσών και τη μείωση του διδακτικού προσωπικού.

***

Τέλος, κάτι ακόμα για την "Αγρια Ανατολή": Στο πρώην σοσιαλιστικό Γερμανικό κράτος το 95% περίπου των αγοριών και κοριτσιών, που τέλειωναν το δεκατάξιο σχολείο, φοιτούσαν σε κάποια επαγγελματική σχολή. Και όχι μόνο αυτό. Από το πρώτο έτος κιόλας των σπουδών τους ήταν έτοιμη η θέση εργασίας στην επιχείρηση που μελλοντικά θα εργάζονταν. Η λέξη ανεργία, όπως χαρακτηριστικά έλεγαν οι ίδιοι, "δεν υπάρχει στο λεξικό μας..."

Νίκος ΗΛΙΑΔΗΣ - ΗΛΙΟΥΔΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ