Παρασκευή 19 Ιούλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Τήνος της μαρμαρογλυπτικής

Στην Τήνο, το νησί της μαρμαρογλυπτικής, θα πραγματοποιηθεί και φέτος, έκθεση σύγχρονων Τηνίων καλλιτεχνών.Το νησί των Φιλιππότη, Χαλεπά, Βιτάλη, Σώχου και πολλών ακόμη σημαντικών γλυπτών, θα φιλοξενήσει τα έργα των σύγχρονων δημιουργών του. Η έκθεση (20/7 - 30/9) θα πραγματοποιηθεί στονΠύργο της Τήνου,όπου χτυπά ακόμη η "καρδιά" του Χαλεπά. Το "Μουσείο Χαλεπά",το σπίτι στο οποίο γεννήθηκε, μεγάλωσε και έπλασε το θαυμαστό του κόσμο ο κορυφαίος γλύπτης, προσπαθεί, στην τριαντάχρονη πορεία του, να διατηρήσει ζωντανή τη μνήμη του.

Στον Πύργο Τήνου, όπου το "Μουσείο Τηνίων Καλλιτεχνών" φέρνει τον επισκέπτη κοντά στη δύναμη της παράδοσης και της συνέχειας. Κοντά στο ταλέντο των ακούραστων εργατών του μαρμάρου.

Η έκθεση διοργανώνεται από την "Αδελφότητα Τηνίων Αθήνας" με τη συνεργασία της κοινότητας Πανόρμου Τήνου. Θα παρουσιαστούν έργα μαρμαρογλυπτικής, ζωγραφικής και χαρακτικής.

Οπως σημειώνουν οι διοργανωτές: "Η Τήνος, εμφανίζεται σαν πρόσφορο "μοντέλο" διερεύνησης του φαινομένου μιας διαχρονικής και σχεδόν αδιάπτωτης παρουσίας στις εικαστικές τέχνες, με εντυπωσιακή άνοδο στις απαρχές του νέου ελληνικού κράτους και στη συνέχεια με την εγκατάσταση Σχολείου Καλών Τεχνών στον Πύργο, που εκπαιδεύει μέχρι σήμερα νέους τεχνίτες και καλλιτέχνες, τροφοδοτώντας ταυτόχρονα την παράδοση και τις σύγχρονες καλλιτεχνικές τάσεις. Στις προθέσεις μας είναι να δειχτεί αυτή η δραστηριότητα με εκθέσεις και να μελετηθεί από ειδικούς ερευνητές, με στόχο να συμβάλει στη συζήτηση για το στίγμα και την κατάσταση της τέχνης στην Ελλάδα σήμερα".

Την έκθεση θα πλαισιώσουν ομιλίες ιστορικών τέχνης: Στις 3/8 η Ο. Μεντζαφού θα αναφερθεί στη γλυπτική. Στις 25/8 η Ε. Αγαθονίκου στη ζωγραφική. Η Α. Γιουλάκη - Βουτυρά θα μιλήσει στις 7/9 για την ιστορικότητα και εξέλιξη των Τηνίων καλλιτεχνών. Στις 7/8, ο Μ. Σαντοριναίος μαζί με το Ρ. Καέν θα κάνουν μια εισαγωγή για τη βίντεο γλυπτική, προβάλλοντας έργα τους.

Επίσης, σημειώνουμε, ότι από τις 27/7 έως τις 31/8, στο δημοτικό σχολείο Υστερνίων, θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια των εκθέσεων Υστερνιωτών μαρμαροτεχνιτών, βυζαντινής αγιογραφίας του παιδευτικού τμήματος του "Πανελληνίου Ιδρύματος Ευαγγελίστριας Τήνου" και βιβλίων ή εντύπων. Στα πλαίσια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν ομιλίες. Στις 4/8 ο Α. Φλωράκης θα αναφερθεί στους "Υστερνιώτες μαρμαρογλύπτες",στις 11/8 ο Κ. Δανούσης θα μιλήσει με θέμα: "Η Τήνος μέσα από τον έντυπο λόγο" και στις 18/8 ο Ν. Γαϊτης θα αναφερθεί στη "Βυζαντινή αγιογραφία".


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ