Πέμπτη 18 Ιούλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
"Καύσωνας" λιτότητας στα νοσοκομεία

Προωθείται το νομοσχέδιο, οδηγούνται σε δανεισμό για τα χρέη τους τουλάχιστον δέκα μεγάλα νοσοκομεία, εγκρίθηκαν μόνο οι μισές προσλήψεις για νοσηλευτικό προσωπικό το 1997

Ενα τρίπτυχο λιτότητας για τους ασφαλισμένους, τους λειτουργούς της υγείας, αλλά και τα ασφαλιστικά ταμεία, περιείχαν οι χτεσινές ανακοινώσεις του υπουργού Υγείας Αν. Πεπονή.

  • Προωθείται για συνυπογραφή απ' τους συναρμόδιους υπουργούς το νομοσχέδιο για τα νοσοκομεία, στο οποίο παραμένουν οι βασικές διατάξεις, και το χαρακτηριστικό του γνώρισμα είναι ότι μεταθέτει τη χρηματοδότηση των νοσοκομείων στα ασφαλιστικά ταμεία. Μάλιστα, προστέθηκε και ένα άρθρο για τη θέσπιση του νοσοκομειακού συνταγολογίου στα πλαίσια του εξορθολογισμού των φαρμακευτικών δαπανών.
  • Τουλάχιστον δέκα μεγάλα νοσοκομεία οδηγούνται στο δανεισμό για την αποπληρωμή των χρεών τους προς τις φαρμακευτικές εταιρίες.
  • Η κυβέρνηση ενέκρινε την πρόσληψη μόνο 2.700 θέσεων νοσηλευτικού προσωπικού απ' τις 4.600 θέσεις που είχε ζητήσει - βασίμως κατά την έκφραση του Αν. Πεπονή - η προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Υγείας.
Το νομοσχέδιο

Χτες ο υπουργός παρουσίασε το νέο Εθνικό Συνταγολόγιο που συνέταξε ο ΕΟΦ ο οποίος έχει πληροφορίες για τις βασικές ιδιότητες των φαρμακευτικών ουσιών μέχρι το 1991. Επίσης, ανακοίνωσε ότι ο ΕΟΦ θα συντάξει συμπληρωματικό δελτίο που θα περιέχει τις ημερήσιες συμβατές δόσεις, καθώς και το ημερήσιο κόστος θεραπείας.

Τόσο το Εθνικό Συνταγολόγιο - που είναι ένα χρήσιμο εφόδιο - όσο και οι άλλες προσεγγίσεις, φαίνεται να εντάσσονται σε περιοριστικές λογικές, καθώς ο υπουργός ανακοίνωσε ότι το νοσοκομειακό συνταγολόγιο ενσωματώνεται και με άρθρο στο νομοσχέδιο για τα δημόσια νοσοκομεία.

Τα νοσοκομεία, σύμφωνα με το άρθρο που διένειμε ο υπουργός, καταρτίζουν το συνταγολόγιο, "με το οποίο θα καλύπτονται οι ανάγκες των νοσηλευομένων σε φάρμακα, ανάλογα με την τυχόν εξειδίκευση κάθε νοσοκομείου, σύμφωνα με τους κανόνες ορθολογικής χρήσης των φαρμάκων".

Η κατάρτιση του νοσοκομειακού συνταγολογίου θα γίνεται από τριμελή επιτροπή (δυο διευθυντές γιατρούς και έναν φαρμακοποιό του νοσοκομείου), που συνιστάται για το σκοπό αυτό με απόφαση του ΔΣ του νοσοκομείου. "Η πιστή τήρηση και εφαρμογή του συνταγολογίου θα παρακολουθείται απ' τον πρόεδρο του νοσοκομείου και θα εποπτεύεται απ' τον υπουργό Υγείας Πρόνοιας". Η επιτροπή θα μπορεί να υποβάλλει κάθε χρόνο στο ΔΣ του νοσοκομείου πρόταση αναθεώρησης του συνταγολογίου, που δε θα υπερβαίνει όμως το ένα δέκατο των φαρμάκων του συνταγολογίου. Επίσης, προβλέπει ότι το ΔΣ με απόφασή του εγκρίνει, τροποποιεί ή απορρίπτει την πρόταση μετά από γνώμη της Επιστημονικής Επιτροπής.

Και σε αυτό το άρθρο είναι εμφανής ο εξοβελισμός της Επιστημονικής Επιτροπής - όπως άλλωστε συμβαίνει και με άλλες ρυθμίσεις του νομοσχεδίου.Πάντως ο υπουργός εξάρτησε την εφαρμογή του νοσοκομειακού συνταγολογίου εν πρώτοις απ' την ψήφιση του νομοσχεδίου και κατά δεύτερο απ' τον καθορισμό του ημερήσιου κόστους νοσηλείας, καθώς και την οργάνωση της πληροφορικής στα νοσοκομεία, για τα οποία δεν είναι ακόμα έτοιμα.

Η ρύθμιση αυτή έρχεται σε αντίθεση ακόμα και με παλιότερη απόφαση της κυβέρνησης για ενιαίο συνταγολόγιο. Ερωτηθείς ο υπουργός αν με τη ρύθμιση αυτή θα υπάρξουν διαφορετικά νοσοκομειακά συνταγολόγια σε νοσοκομεία, όπως ο "Ευαγγελισμός" και το Κρατικό Αθήνας, ο Αν. Πεπονής παρέπεμψε στη συνεννόηση, ενώ είπε ότι σε περίπτωση που ο ασθενής χρειαστεί φάρμακο εκτός νοσοκομειακού συνταγολογίου, αυτό θα προμηθευτεί - "θα βρεθεί τρόπος" είπε - αφού πρώτα υπάρξει αιτιολογημένη πράξη.

Το νοσοκομειακό συνταγολόγιο, όπως φαίνεται, θα αποτελέσει συστατικό στοιχείο των σφαιρικών προϋπολογισμών, με τον οποίο η "χρηματοδότηση των νοσοκομείων γίνεται με ετήσιους εφάπαξ προϋπολογισμούς, βασισμένους σε κριτήρια πραγματικού κόστους και παραγόμενου έργου", όπως προβλέπει το νομοσχέδιο. Στόχος όλων αυτών των ρυθμίσεων είναι ο περιορισμός των κρατικών επιχορηγήσεων και η μετάθεση της χρηματοδότησης στα ασφαλιστικά ταμεία, αφού το νομοσχέδιο προβλέπει και τη δυνατότητα έκδοσης υπουργικής απόφασης για "να καθιερωθεί ημερήσιο ενοποιημένο (κλειστό) νοσήλιο, διαφοροποιημένο κατά κατηγορία παρεχόμενων ιατρικών υπηρεσιών, που περιλαμβάνουν όλες τις εργαστηριακές και κλινικές εξετάσεις, καθώς και τη γενικότερη νοσηλεία του ασθενούς".

Ο Αν. Πεπονής υποστήριξε ότι δεν μπορεί να παραγγέλνονται φάρμακα κάποιων ημερών για νοσηλεία ασθενή και στο τέλος να μη χρησιμοποιούνται, ενώ, όπως είπε, με την ημερήσια δόση θα διατεθούν όσα φάρμακα χρειάζονται. Βέβαια αυτό δε χρειάζεται συνταγολόγιο ανά νοσοκομείο, αλλά μπορεί να λυθεί με ενιαίους κανόνες.

Ερωτηθείς για το νομοσχέδιο ο Αν. Πεπονής είπε ότι την επόμενη βδομάδα αποστέλλεται, με την αιτιολογική έκθεση, για υπογραφή απ' τους συναρμόδιους υπουργούς. Επίσης, πρόσθεσε ότι ζήτησε απ' τον πρωθυπουργό, Κ. Σημίτη, να αποφασίσει αν θα συζητηθεί στην Κυβερνητική Επιτροπή ή το Υπουργικό Συμβούλιο, που αποτελεί, όπως είπε, αναγκαία προϋπόθεση για να συζητηθεί στη Βουλή. Πάντως, την κατάθεση ή όχι νομοσχεδίου στα Θερινά Τμήματα της Βουλής την εξάρτησε απ' το χρόνο των παραπάνω διαδικασιών.

Απαντώντας στην ερώτηση αν έγιναν αλλαγές στο νομοσχέδιο, που πυροδότησε κινητοποιήσεις των νοσοκομειακών γιατρών, είπε ότι έγιναν τροποποιήσεις με βάση τις προτάσεις και τις αιτιάσεις των συνδικαλιστών - και εδώ ο υπουργός αντιδιέστειλε τους συνδικαλιστές απ' τους νοσοκομειακούς γιατρούς - αλλά δεν έδωσε περισσότερες πληροφορίες. Πάντως διευκρίνισε ότι παραμένει η διάταξη για την κατάργηση της μονιμότητας των νεοπροσλαμβανόμενων νοσοκομειακών γιατρών.

Παρότι προωθείται το νομοσχέδιο δεν έγινε ουσιαστική συζήτηση με άμεσα θιγόμενους, δηλαδή τα ασφαλιστικά ταμεία. Επιπλέον οι ρυθμίσεις του νομοσχεδίου εν τω συνόλω τους - αν γίνουν και νόμος - θα πριμοδοτήσουν ευθέως τον ιδιωτικό τομέα. Και τούτο γιατί με τους "κανόνες αγοράς" που θέτει, το κόστος των δημόσιων νοσοκομείων θα είναι υψηλότερο απ' αυτό που θα προσφέρουν οι ιδιωτικοί φορείς και έτσι τα ασφαλιστικά ταμεία κάτω απ' το βάρος των ελλειμμάτων τους θα αναγκαστούν να καταφεύγουν στις ιδιωτικές υπηρεσίες υγείας.

Υπενθυμίζουμε ότι οι νοσοκομειακοί γιατροί στις κινητοποιήσεις ζητούσαν την απόσυρση του νομοσχεδίου και όταν τις ανέστειλαν ανακοίνωσαν ότι σε περίπτωση που κατατεθεί θα κηρύξουν 48ωρη απεργία.

Δάνεια και προσλήψεις

Απαντώντας στην ερώτηση για το τι θα γίνει με τα χρέη των νοσοκομείων προς τις φαρμακευτικές εταιρίες, ο Αν. Πεπονής είπε ότι αναμένεται η τελική έγκριση του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης για το δανεισμό των νοσοκομείων από τράπεζες για να εξοφλήσουν τα χρέη τους.

Ο υπουργός είπε ότι δε θα δανειστούν όλα τα νοσοκομεία, αλλά σύμφωνα με πληροφορίες σε δανεισμό θα οδηγηθούν περίπου δέκα νοσοκομεία.

Πάντως, απ' το τέλος του 1995 είχε γίνει γνωστό ότι η κυβέρνηση με εγκύκλιό της είχε παραγγείλει σε οχτώ νοσοκομεία ("Ευαγγελισμός",Κρατικό και Λαϊκό στην Αθήνα, ΑΧΕΠΑ,"Ιπποκράτειο" και "Παπανικολάου" στη Θεσσαλονίκη και τα πανεπιστημιακά στα Γιάννενα και στο Ηράκλειο), να διερευνήσουν τη δυνατότητα σύναψης δανείων για την εξόφληση των χρεών τους. Το συνολικό χρέος αυτών των νοσοκομείων ανερχόταν τότε σε 28 δισ.

Να σημειωθεί ότι νοσοκομεία που είχαν δανειστεί στις αρχές της δεκαετίας του 1980, πληρώνουν ακόμα δόσεις.

Ο Αν. Πεπονής είπε ότι η κυβέρνηση στα πλαίσια των δημοσιονομικών περιορισμών ενέκρινε μόνο 2.700 θέσεις, για το 1997, νοσηλευτικού, βοηθητικού και τεχνικού προσωπικού παρότι η προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου είχε ζητήσει, βασίμως κατά την έκφρασή του, 4.600 θέσεις. Ο περιορισμός αυτός λειτουργεί πολλαπλασιαστικά στις ελλείψεις των νοσοκομείων, όσον αφορά το προσωπικό, καθώς υπάρχει αδικαιολόγητη καθυστέρηση στην ολοκλήρωση από το ΑΣΕΠ των 5.562 προσλήψεων που είχαν εγκριθεί για το 1995.

Ο υπουργός Υγείας είπε ότι σε αυτές τις προσλήψεις αυξήθηκαν οι θέσεις των τεχνικών, καθώς διαπιστώθηκαν μεγάλες ελλείψεις. Παρά τις διαπιστώσεις αυτές, στο νομοσχέδιο δεν προβλέπεται τεχνική υπηρεσία για τα νοσοκομεία. Επίσης είπε ότι με αυτές τις προσλήψεις θα δοθεί προτεραιότητα στην κάλυψη των κενών των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας και ιδιαίτερα στο νοσηλευτικό προσωπικό. Αν, είπε ο υπουργός, καλύπτονταν οι κενές οργανικές θέσεις, θα λειτουργούσαν τα κλειστά κρεβάτια που υπάρχουν σήμερα και θα βελτιώνονταν οι ΜΕΘ που ήδη λειτουργούν.

Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου, υπάρχουν 41 ΜΕΘ με 299 κρεβάτια σε όλη την Ελλάδα. Στην Αττική υπάρχουν σε 21 νοσοκομεία και λειτουργούν 151 κρεβάτια, ενώ είναι κλειστά 62. Επίσης υπηρετούν 450 νοσηλεύτριες και είναι κενές άλλες 40 θέσεις.

Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε η Ελληνική Εταιρεία Εντατικής Θεραπείας (ΕΕΕΘ) στις 30.5.1995, πανελλαδικά οι κενές οργανικές θέσεις του νοσηλευτικού προσωπικού στις ΜΕΘ ανέρχονται σε 600. Σύμφωνα με τα διεθνή δεδομένα θα έπρεπε το 10% των υπαρχόντων κρεβατιών στα νοσοκομεία να έχουν αναπτυχθεί ως κρεβάτια ΜΕΘ. Στην Ελλάδα καλύπτεται μόνο το ένα πέμπτο των αναγκών σε κρεβάτια ΜΕΘ.

Ο υπουργός είπε ότι έχει ζητηθεί απ' τα νοσοκομεία να ορίσουν χώρο για την ανάπτυξη Μονάδων Αυξημένης Φροντίδας δίπλα στις ΜΕΘ.

Τέλος, ο Αν. Πεπονής υποσχέθηκε ότι θα αντιμετωπιστεί το πρόβλημα του κλιματισμού των νοσοκομείων και δε θα υπάρχει το επόμενο καλοκαίρι.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Η επιχειρηματική λειτουργία των νοσοκομείων «δείχνει τα δόντια της»(2021-04-02 00:00:00.0)
Οι αριθμοί πίσω από τους ...αριθμούς(2020-04-03 00:00:00.0)
Απεργία για τη μετα-ολυμπιακή ιδιωτικοποίηση(2004-11-05 00:00:00.0)
Φιέστες ανθυγιεινής κοροϊδίας(1997-04-17 00:00:00.0)
Επιμένει στην κατάθεση του νομοσχεδίου για την υγεία(1996-08-07 00:00:00.0)
"Σύγκλιση" θέλει το υπουργείο...(1996-05-22 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ