Παρασκευή 12 Ιούλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΣΟΚ
Πλάτες από τους "ηττημένους" του συνεδρίου

Στο δρόμο του "εκσυγχρονισμού" που χάραξε ο Κ. Σημίτης, πορεύονται οι "ηττημένοι" του συνεδρίου, παρά τις διαφοροποιήσεις που επιχειρούν με μισόλογα για λόγους εσωκομματικών ισορροπιών, βάζοντας πλάτες για την εφαρμογή της αντιλαϊκής κυβερνητικής πολιτικής.

Τόσο ο Α. Τσοχατζόπουλος όσο και ο Γερ. Αρσένης από στρατηγικές θέσεις του κυβερνητικού σχήματος εργάζονται, σε αγαστή συνεργασία με τον Κ. Σημίτη, για την προώθηση του κυβερνητικού έργου.

Αυτό ήταν το μήνυμα που βγήκε από χτεσινή συνάντηση, διάρκειας μιας ώρας, του υπουργού Εσωτερικών και Δημόσιας Διοίκησης με τον πρωθυπουργό, η οποία, σύμφωνα με την πλευρά Σημίτη, έγινε σε καλό κλίμα και επεκτάθηκε σε όλα τα θέματα.

Εξερχόμενος ο Α. Τσοχατζόπουλος δήλωσε ότι "είχαμε μια συνάντηση με τον πρωθυπουργό για θέματα προοπτικής και λειτουργίας της κυβέρνησης και προώθησης του κυβερνητικού έργου". Αναφερόμενος στην ανασυγκρότηση που επιχειρεί ο Κ. Σημίτης στον κομματικό μηχανισμό του ΠΑΣΟΚ ο Α. Τσοχατζόπουλος εξέφρασε, έμμεσα πλην σαφώς, τη συμφωνία του με τους στόχους του προέδρου του ΠΑΣΟΚ. "Το πρόγραμμα κινητοποίησης του ΠΑΣΟΚ, είπε, θα δώσει τη δυνατότητα σε όλα τα μέλη να λάβουν μέρος σε αυτήν προσπάθεια συνολικής ανασύνταξης των δυνάμεων του ΠΑΣΟΚ και να βρεθούμε κοντά στον πολίτη, να μιλήσουμε με τους όρους της πολιτικής που θέλουμε να ξαναβάλουμε στο προσκήνιο".

Εν τω μεταξύ εντείνονται στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος οι διεργασίες για τη διαμόρφωση των νέων εσωκομματικών ισορροπιών. Ο Κ. Σημίτης, από θέση ισχύος, κατευθύνει, ουσιαστικά ανενόχλητος, το κόμμα στην κατεύθυνση που επιθυμεί, ενώ εκμεταλλεύεται το "κλίμα ήττας" και τις αντιθέσεις που υπάρχουν στο "αντισημιτικό μπλοκ". Ο Γερ. Αρσένης επιχειρεί, χωρίς σοβαρές δυνατότητες, να καταγραφεί ως ο ηγέτης της μειοψηφίας στο εσωκομματικό σκηνικό. Στην κατεύθυνση αυτή κινούνται στενοί συνεργάτες με δημόσιες δηλώσεις τους. Ο Δ. Πιπεργιάς επέκρινε τον αποκλεισμό του υπουργού Αμυνας από την Πολιτική Γραμματεία, λέγοντας ότι "δείχνει μια αντίληψη αποκλεισμού απόψεων, αλλά αυτή η αντίληψη δεν μπορεί παρά να ξεπεραστεί από τα ίδια τα πράγματα και πρωτοβουλίες που αναπτύσσονται σε άλλα επίπεδα", εννοώντας το Εκτελεστικό Γραφείο. Ο Π. Οικονόμου τόνισε ότι "τα ηγετικά σχήματα τα φτιάχνει ο λαός, οι ηγέτες δεν τοποθετούνται με αποφάσεις". Πάντως ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δε φάνηκε να ενοχλήθηκε από την προχτεσινή δήλωση του Γερ. Αρσένη ότι θα απευθυνθεί στο λαό, λέγοντας ότι αυτό το μπορούσε και μέχρι χτες.

Ο Α. Τσοχατζόπουλος αναζητεί το ρόλο του στις νέες συνθήκες, αλλά και νέους συνεργάτες, καθώς εκτιμάται ότι ο μηχανισμός που είχε τόσα χρόνια οικοδομήσει δεν απέδωσε τα αναμενόμενα στο συνέδριο.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ