Κυριακή 7 Ιούλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
Αυτή τη... βόμβα ποιος θα την πάρει;

Η Θεσσαλονίκη είναι μια πιθανή περιοχή όπου θα εγκατασταθεί το αποκαλούμενο "Στρατηγείο του Νότου" και μαζί του η αντίστοιχη Δύναμη Ταχείας Αντίδρασης. Και τα δύο, αποτελούν ορισμένες πλευρές της "μεταμόρφωσης" του ΝΑΤΟ και της νέας δομής του, με πολύμορφες συνέπειες για τη χώρα μας. Το πρώτο, θα υπάγεται διοικητικά στο Στρατηγείο της Νάπολης και θα έχει στην ευθύνη του τη ΝΑ Πτέρυγα του ΝΑΤΟ. Παράλληλα, η σημασία του είναι τεράστια εφόσον θα διοικεί των σύνολο των δυνάμεων της ΔΤΑ του ΝΑΤΟ στην περιοχή, η οποία απαρτίζεται από ιταλικές, ελληνικές και τουρκικές δυνάμεις.

Η δημιουργία του "Στρατηγείου του Νότου" θα σημάνει αυτόματα την κατάργηση του μέχρι σήμερα "δόγματος" του ΝΑΤΟ της ανάθεσης του επιχειρησιακού ελέγχου των δυνάμεων τού κάθε χώρου σε εθνικούς διοικητές. Για πρώτη φορά π.χ. είναι δυνατόν τμήμα της ελληνικής επικράτειας να τεθεί κάτω από την επιχειρησιακή αρμοδιότητα στρατηγείου που δεν εδρεύει στο έδαφός της και δε διοικείται από Ελληνα αξιωματικό.Παράλληλα, στην ευαίσθητη περιοχή του Αιγαίου, με τη νέα ΝΑΤΟϊκή δομή, αίρονται οι περιοχές επιχειρησιακής ευθύνης της Ελλάδας και επόμενα οι ενδονατοϊκές ελληνοτουρκικές τριβές.

Οι μέχρι σήμερα ελληνικές κυβερνήσεις - από το 1993 που έχει ανακύψει το θέμα - παρά το γεγονός ότι είναι εμφανέστατοι οι κίνδυνοι στην περιοχή, ΟΠΟΥΔΗΠΟΤΕ κι αν εγκατασταθεί το "Στρατηγείο του Νότου", αλλά και από την εφαρμογή της νέας δομής του ΝΑΤΟ, δεν έχουν επιλέξει την τακτική της αντίστασης σε αυτές τις επιδιώξεις. Αντιθέτως, κύριο μέλημά τους είναι η προσπάθεια για εγκατάσταση του Στρατηγείου στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στη Θεσσαλονίκη, από όπου διοικούνται και οι ελληνικές δυνάμεις που εντάσσονται στη Δύναμη Ταχείας Αντίδρασης. Την ίδια εμμονή δείχνει και η Τουρκία, η οποία μάλιστα εμπλέκει το θέμα του τόπου εγκατάστασης του Στρατηγείου με το καθεστώς στο Αιγαίο και τις δικές της διεκδικήσεις. Αναπτύσσεται έτσι μια ελληνοτουρκική "άμιλλα", η οποία ενισχύει συνεχώς τη νατοϊκή αιχμαλωσία και των δύο χωρών.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ