Σάββατο 6 Ιούλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
Ιστορική τοιχογραφία

Ο εκλεκτός δημοσιογράφος Νίκος Πηγαδάς καταθέτει με την ψυχή και τον νου του άποψη για το βιβλίο του Αντ. Αμπατιέλου: "Πρόκειται για μια τεράστια ιστορική τοιχογραφία. Ενα πανόραμα συνδικαλιστικών, κομματικών και πατριωτικών αγώνων. Στις σελίδες του καταγράφονται και ζωντανεύουν γνωστά και άγνωστα γεγονότα, συχνά διεθνούς εμβέλειας. Σε πολλά απ' αυτά πρωταγωνιστής ήταν ο ίδιος ο συγγραφέας. Ναυτεργάτης από τα 18 χρόνια του, όργωσε τους ωκεανούς. Και με τους προσωπικούς αγώνες του, σε κάθε πλοίο που υπηρετούσε, πετύχαινε να βελτιώνει τη θέση των συναδέλφων του.

Στη διάρκεια του Β Παγκοσμίου Πολέμου πήρε μέρος σε νηοπομπές του θανάτου. Οι αγέλες των γερμανικών υποβρυχίων έστελναν στο βυθό εκατοντάδες πλοία. Τις περισσότερες φορές μαζί με τα πληρώματα. Σε 2.500 υπολογίζει ο Αντ. Αμπατιέλος τους Ελληνες ναυτεργάτες που έχασαν τη ζωή τους στο έπος του Ατλαντικού. Ενας απ' αυτούς ήταν και ο πατέρας του. Η σεμνότητα που τον διέκρινε σ' όλη του τη ζωή, αναδύεται ανάγλυφα μέσα από τις σελίδες του βιβλίου.

Οπως π. χ. όταν μιλάει για την πολύπλευρη και θρυλική δράση της Ομοσπονδίας Ελληνικών Ναυτεργατικών Οργανώσεων (ΟΕΝΟ), που είχε έδρα το Κάρντια της Ουαλίας. Ο Αντώνης Αμπατιέλος και ο Βασίλης Μπεκάκος ήταν οι εκλεγμένοι ηγέτες της ως "δυαδικοί γραμματείς". Κι ήταν αυτοί που σε μια δύσκολη για τους συμμάχους καμπή του πολέμου, σάλπισαν προς τους Ελληνες ναυτεργάτες το ιστορικό σύνθημα: "Κρατάτε τα πλοία εν κινήσει". Η τεράστια αυτή πατριωτική προσφορά τους αναγνωρίστηκε τότε από τους συμμάχους και την εξόριστη ελληνική κυβέρνηση. Ωστόσο, στα χρόνια του εμφυλίου οι δύο ηγέτες της ΟΕΝΟ καταδικάστηκαν σε θάνατο από έκτακτο στρατοδικείο. Το μοναδικό ...έγκλημά τους ήταν ότι δεν αποκήρυξαν την κομμουνιστική τους ιδεολογία.

Ο Αντώνης Αμπατιέλος περιγράφει τη δίκη - παρωδία. Και τις δυναμικές παρεμβάσεις του διεθνούς συνδικαλιστικού κινήματος, που οδήγησαν στη μη εκτέλεσή τους. Ο ίδιος όμως έζησε 16,5 χρόνια στις φυλακές και τις εξορίες. Μετά την απελευθέρωσή του συνέχισε αδιάλειπτα την κομματική και συνδικαλιστική του δράση".


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ