Παρασκευή 5 Ιούλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
Η απελευθέρωση των εξόριστων αγωνιστριών από το ΕΛΑΝ

Ο Π. Αρώνης σαν συμπλήρωμα του δημοσιεύματός του στη σελίδα ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ της 31-5-96 με τίτλο "Κίμωλος και εξόριστοι", που αναφερόταν στην απόδραση από το νησί εξορίστων της δικτατορίας Μεταξά, για να μην πέσουν στα χέρια των Γερμανών, γράφει τη συνέχεια της ιστορίας, έτσι όπως του τη μετέφερε ο αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης Σταμάτης Σκούρτης."Υστερα από την ομαδική απόδραση των εξορίστων από την Κίμωλο, έμειναν στο νησί πέντε γυναίκες τις οποίες απελευθέρωσε το ΕΛΑΝ. Ο ίδιος (ο Στ. Σκούρτης) υπηρετούσε τότε στις δυνάμεις του ΕΛΑΝ Αργολίδας και ήταν επικεφαλής στην επιχείρηση που έγινε στις 14 Μάη του 1944, όπως αναφέρει στο βιβλίο του.

Την εντολή για την επιχείρηση πήρε από τον ηρωικό καπετάνιο του ΕΛΑΝ Αργολίδας Τάσο Κακαβούλη,που τον δολοφόνησαν οι Γερμανοί και οι συνεργάτες τους στις 24 Ιούνη 1944.

Η επιχείρηση απελευθέρωσης των εξορίστων αγωνιστριών είχε απόλυτη επιτυχία. Το ΕΛΑΝίτικο καϊκι έφτασε νύχτα στο νησί, ξεπερνώντας χίλια εμπόδια και κινδύνους, προσέγγισε στο προκαθορισμένο μέρος, πήρε τις εξόριστες και εξαφανίστηκε.

Οι τελευταίες εξόριστες γυναίκες της Κιμώλου ήσαν οι: Σοφία Νεφελούδη, Μαρία Στρατηγάκη, Κατίνα Παπαγιάννη, Ροδή Κάτου, Θεανώ Αντύπα και μεταφέρθηκαν στην Ελεύθερη Ελλάδα όπου εντάχθηκαν στις αντιστασιακές Οργανώσεις.

Να λοιπόν που το Ελληνικό Λαϊκό Απελευθερωτικό Ναυτικό (ΕΛΑΝ) ήταν σε θέση, μέσα στο ζόφο της φασιστικής κατοχής, να φέρνει σε πέρας με επιτυχία και τέτοιες επιχειρήσεις.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ