Η ελληνική κυβέρνηση προτιμά να θριαμβολογεί για την επιστολή Κλίντον
Ικανοποίηση και ευφορία προκαλεί στην Αθήνα η παρέμβαση των ΗΠΑ για επιβολή ορισμένων μέτρων εμπιστοσύνης στο Αιγαίο, υπό την αιγίδα του ΝΑΤΟ, που οδηγεί σε "βήμα προς βήμα" μετατροπή του Αιγαίου σε "γκρίζα ζώνη" και αναγορεύει τους Αμερικανούς σε επικυρίαρχους των ελληνοτουρκικών σχέσεων.
Την ίδια στιγμή η Αγκυρα όχι μόνο αποδέχεται την αμερικανοΝΑΤΟική πρωτοβουλία, αλλά ζητά από τον γγ του ΝΑΤΟ να προχωρήσει και "σε νέες ιδέες για την οικοδόμηση εμπιστοσύνης στο Αιγαίο" (!).
Η υπουργός Εξωτερικών Τανσού Τσιλέρ,αναφερόμενη στα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης που προωθούν οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, δήλωσε: "Η κυβέρνησή μας πιστεύει ότι τέτοιου είδους μέτρα δημιουργούν κατάλληλη ατμόσφαιρα για την επίλυση των προβλημάτων με την Ελλάδα". Και πρόσθεσε: "Θέλουμε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ να συνεχίσει τις προσπάθειές του και αναμένουμε νέες προτάσεις για την οικοδόμηση εμπιστοσύνης στο Αιγαίο" (!).
Οι δηλώσεις της Τ. Τσιλέρ επιβεβαιώνουν ότι οι διακοπές των ασκήσεων στο Αιγαίο τους καλοκαιρινούς μήνες και η εγκατάσταση κόκκινης γραμμής μεταξύ Αθήνας - Βρυξελλών - Αγκυρας δεν είναι παρά το πρώτο βήμα για την προώθηση και επιβολή των αμερικανικών μέτρων εμπιστοσύνης στο Αιγαίο, τα οποία μέχρι τώρα η ελληνική κυβέρνηση τα απέρριπτε, γιατί αμφισβητούσαν την εθνική ανεξαρτησία και κυριαρχία της χώρας. Με τη μέθοδο όμως της σαλαμοποίησης, που προωθούν οι αμερικανοΝΑΤΟικοί, οι αντιρρήσεις της κυβέρνησης φαίνεται να (παρα)κάμπτονται...
Η Τ. Τσιλέρ επιβεβαίωσε την έναρξη ισχύος των μέτρων που πρότεινε ο γγ του ΝΑΤΟ, καθώς και ότι οι δύο χώρες δε θα κάνουν αεροπορικές και θαλάσσιες ασκήσεις στο Αιγαίο από την 1η Ιούλη μέχρι και την 1η Σεπτέμβρη. Η Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, ερωτηθείσα σχετικά, είπε: "Ναι, είμαι σε θέση να επιβεβαιώσω τις πληροφορίες αυτές, θα υπάρξει τις προσεχείς μέρες ανακοίνωση του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ". Η Τουρκία, συμπλήρωσε με νόημα, εκτιμά την εποικοδομητική και αποτελεσματική προσέγγιση του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ. Τόνισε επίσης ότι η Τουρκία δε σκοπεύει να κλιμακώσει τις σχέσεις της με την Ελλάδα, αλλά θέλει την επίλυση των προβλημάτων με τρόπο που θα εξασφαλίζει τα αμοιβαία συμφέροντα.
Στο μεταξύ οι αμερικανικές πιέσεις αναμένονται να κλιμακωθούν με την αποστολή αντιπροσωπείας υψηλότερου επιπέδου σε δύο περίπου βδομάδες. Στις 15 Ιούλη θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στην Ελλάδα και την Τουρκία η πρέσβης των ΗΠΑ στον ΟΗΕ Μάντλιν Ολμπράιτ,που φέρει βαθμό υπουργού.
Στην Αθήνα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος προτίμησε να θριαμβολογήσει για τη ...στήριξη που πρόσφερε ο Μπιλ Κλίντον στην Ελλάδα, λέγοντας ότι "η επιστολή Κλίντον είναι δηλωτική της θέσης την οποία παίρνουν οι ΗΠΑ, θέση η οποία προσεγγίζει στοιχεία της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής. Θέση, η οποία ταυτίζεται κιόλας, έχει απόλυτη σύμπτωση σε πολλά στοιχεία της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής".
Αναφερόμενος στην εγκατάσταση "κόκκινης γραμμής", δήλωσε ότι η Ελλάδα την αποδέχεται, όπως φάνηκε από την επιστολή Σημίτη στον Αμερικανό Πρόεδρο. Εχουμε δεχτεί, είπε, αυτή την ιδέα, κατ' αρχήν και ζητούμε να υπάρξει περαιτέρω επεξεργασία και εξειδίκευση, ώστε να δούμε πώς η ιδέα αυτή μπορεί να είναι επωφελής.
Από την άλλη προδιέγραψε πώς θα ήθελε η κυβέρνηση τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, λέγοντας ότι "αν σε ένα κείμενο υπάρχουν τα σημεία που περιλαμβάνονται και στο μνημόνιο του '88 και ακόμα τα στοιχεία της εξωτερικής πολιτικής, όπως εμείς την έχουμε διατυπώσει, όχι μόνο θα την υπογράφουμε με το ένα χέρι, αλλά την υπογράφουμε και με τα δύο χέρια".
Π. Κ.