Παρασκευή 5 Ιούλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΟΥ ΣΑΒΒΑ ΤΣΙΜΠΟΓΛΟΥ, ΓΕΝΙΚΟΥ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΤΗΣ ΠΕΜΕΝ
Αγώνας διαρκής

- Το ναυτεργατικό κίνημα αναμετρήθηκε πρόσφατα με επιτυχία απέναντι στις αυθαιρεσίες των εφοπλιστών στην Πάτρα και την Ηγουμενίτσα. Πού οφείλεται αυτή η επιτυχία;

- Στην αποφασιστική παρέμβαση των ναυτεργατών και στη συμπαράσταση που εκφράστηκε από τους εργαζόμενους της Πάτρας. Πρέπει ακόμα να σημειώσουμε ότι για πρώτη φορά αρχηγός κόμματος, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, βρέθηκε την Πέμπτη το βράδυ στο λιμάνι της Πάτρας και έκανε παρέμβαση στο κεντρικό Λιμεναρχείο Πατρών. Οι εργαζόμενοι σχολίασαν έντονα αυτή την πολιτική παρέμβαση στους χώρους δουλιάς. Να σημειωθεί ότι ούτε βουλευτές της περιοχής δεν κατεβαίνουν στα πλοία για να δουν τις συνθήκες εργασίας των ναυτεργατών και γενικότερα των εργαζομένων. Μέσα από τους αγώνες αναδεικνύεται η ακαταμάχητη δύναμη της κοινής δράσης των εργαζομένων για την αντιμετώπιση των προβλημάτων τους. Μέσα από τους αγώνες μαθαίνουμε όλοι ότι η μερική επιτυχία ενός κλάδου αναχαιτίζει τη συνολική επιθετικότητα του κεφαλαίου και είναι επιτυχία όλων των εργαζομένων. Αποκτά ουσιαστικό περιεχόμενο στην πράξη η ταξική προσέγγιση των προβλημάτων της εργατικής τάξης. Απομονώνει τις οπορτουνιστικές και ρεφορμιστικές δυνάμεις στις γραμμές του συνδικαλιστικού κινήματος, που ασκούν σημαντική επιρροή και είναι βαρίδια στα πόδια της εργατικής τάξης.

- Τι ακριβώς συμφωνήσατε με τους εφοπλιστές;

- Στην Πάτρα και την Ηγουμενίτσα είναι περίπου 36 τουριστικά πλοία, που κατά μέσο όρο έχουν 70 απασχολούμενους το καθένα και είναι ανασφάλιστα. Σ' αυτά τα πλοία οι εφοπλιστές δεν εφαρμόζουν τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας των ναυτεργατών, δεν ασφαλίζουν τα πληρώματά τους στο ΝΑΤ, δεν τηρούν την προβλεπόμενη οργανική σύνθεση. Οι εφοπλιστές, υψώνοντας μια σημαία ευκαιρίας, επιβάλλουν το δικό τους νόμο, συνθλίβοντας όλα τα εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα των εργαζομένων, με στόχο - όπως λένε - την ανταγωνιστικότητα και τη μεγιστοποίηση του κέρδους. Αξιοσημείωτο είναι ότι αυτά τα πλοία είναι ελληνικής πλοιοκτησίας. Η κινητοποίηση υποχρέωσε τους εφοπλιστές να εφαρμόσουν την ελληνική νομοθεσία, να υπάγονται οι εργαζόμενοι στις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, να είναι ασφαλισμένοι στο ΝΑΤ και να εφαρμόζεται η οργανική σύνθεση. Μέχρι τις 10 Ιούλη πρέπει να έχουν ασφαλιστεί τα πλοία και να έχουν προσαρμοστεί με τα προβλεπόμενα από τη συμφωνία. Δεν είναι τα μόνα πλοία ανασφάλιστα που αναπτύσσουν δραστηριότητα στη χώρα μας, αλλά πετύχαμε στη γραμμή Πάτρα - Ηγουμενίτσα - Ιταλία, από όλα τα πλοία, από όλους τους εφοπλιστές, να υπογράψουν αυτή τη συμφωνία.

- Τι θα κάνετε από δώ και πέρα για την τήρηση των συμφωνιών και την απόκρουση της παραβίασης του καμποτάζ;

- Οι συμφωνίες και οι Συλλογικές Συμβάσεις, αλλά και οι ίδιοι οι νόμοι που υπάρχουν, για να εφαρμοστούν πρέπει να έχεις την ικανότητα να τους υπερασπίσεις, από τη μία, και να τους επιβάλεις, από την άλλη. Ωςσυνδικαλιστικό κίνημα πρέπει να οργανώσουμε τις δυνάμεις μας για να μη μετατρέπονται σε νεκρό γράμμα οι συμφωνίες, αλλά να ανταποκρίνονται στο πραγματικό περιεχόμενο των συνθηκών εργασίας. Είναι αγώνας διαρκής, μακρύς και επίπονος, είναι καθημερινή η αντιπαράθεση με την επιθετικότητα του κεφαλαίου, που αναπτύσσεται απέναντι στις κατακτήσεις της εργατικής τάξης και των ναυτεργατών. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε να ακυρωθούν αυτές οι συμφωνίες, αλλά και οι γενικότερες κατακτήσεις μας, και στη συγκεκριμένη γραμμή, αλλά και γενικότερα όπως με το καμποτάζ, το "Μάρκο Πόλο", τις δραστηριότητες της ποντοπόρου ναυτιλίας. Το κράτος, μέσα από την ίδια μας την πείρα, αποδεικνύεται ότι είναι πιστός υπηρέτης του κεφαλαίου. Ούτε και αυτούς τους νόμους που υπάρχουν, τις συμφωνίες που υπογράφονται, δεν τις επιβάλλει στο εφοπλιστικό κεφάλαιο, όταν αυτές το θίγουν. Είμαστε αποφασισμένοι σαν ναυτεργάτες, σαν εργαζόμενος λαός, να μη δεχτούμε αυτή την πολιτική.

Γ. Φ.


Κορυφή σελίδας
Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ