Πέμπτη 4 Ιούλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Η μοναξιά του Ελληνικού Κινηματογράφου

Τα κύρια σημεία του απολογισμού δραστηριοτήτων του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου,που θα συζητηθεί στο τέλος του μήνα, στην τακτική γενική συνέλευσή του, παρουσίασαν χτες ο πρόεδρος του ΕΚΚ Κώστας Βρεττάκος και ο αντιπρόεδρος Μάνος Ευστρατιάδης,παράλληλα με τον Κανονισμό συμμετοχής στα νέα χρηματοδοτικά προγράμματα του ΕΚΚ.Προγράμματα που - όπως ευελπιστεί ο Μ. Ευστρατιάδης - αντικατοπτρίζουν τους "αναπτυξιακούς προσανατολισμούς της νέας πολιτικής του Κέντρου" και θα αποτελέσει "σημαντική παρέμβαση" στην ελληνική κινηματογραφική παραγωγή. Η διοίκηση του ΕΚΚ βέβαια, δεν πήρε θέση για το επικρινόμενο από τα σωματεία του χώρου νομοσχέδιο της Επιτροπής για τη χάραξη εθνικής πολιτικής για την ιδιωτικοποίηση και μετατροπή του Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου σε διεθνές. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο Μ. Ευστρατιάδης είπε ότι το ΕΚΚ "θα απαντήσει γραπτά, όπως τους ζητήθηκε από την Επιτροπή".

Η πολιτική της "σταθεροποίησης" - όπως αναφέρεται στην εισήγηση της διοίκησης - ακολουθήθηκε επί μια διετία, ως "η μόνη εγγύηση για τη συντήρηση της σημερινής οικονομικής υποδομής της κινηματογραφίας μας", παρότι οι επιχορηγήσεις του ΕΚΚ από το ΥΠΠΟ δε σημείωσαν ουσιαστική αύξηση (1.385.000.000 το 1994 και 1.479.413.000 το 1995). Το 1994 για την παραγωγή διατέθηκαν 784.000.000, ενώ το 1995 1.315.000.000. Αντιστρόφως ανάλογα είναι τα έσοδα από εισιτήρια των ελληνικών ταινιών, αφού την περίοδο 1994 - 1995 ήταν 300.000 δρχ. και το 1995 - 1996 150.000 δρχ.Κάτι που πρέπει να προβληματίσει όσους θέλουν να μιλούν για προσανατολισμούς και ουσιαστική "πολιτική" στον ελληνικό κινηματογράφο. Παρά την ανοδική πορεία των επενδύσεων, εμπορικής προώθησης και συμμετοχής ελληνικών ταινιών στην Ελλάδα και το εξωτερικό, δεν αυξήθηκε και η προσέλευση θεατών στις ελληνικές ταινίες. Το μικρής διάρκειας φαινόμενο του 1994 - 1995, επιβεβαίωσε τους φόβους ότι η ανάπτυξη προϋποθέτει πριν απ' όλα σταθερές και σύγχρονες πολιτικές επιλογές.

Πέντε είναι τα νέα χρηματοδοτικά προγράμματα που προβλέπουν ανώτατο ύψος προϋπολογισμού και χρηματοδότησης. Εισάγεται η έννοια "Ανάπτυξη παραγωγικών σχεδίων",που περιλαμβάνει τη συγγραφή σεναρίου, αναζήτηση των χρηματοδοτικών πόρων της παραγωγής και των βασικών καλλιτεχνικών και τεχνικών συντελεστών και την οποία το ΕΚΚ επιδοτεί. Τα προγράμματα είναι: "Νέα Ματιά",που προορίζεται να γίνει "πεδίο" της πρώτης δημιουργικής απόπειρας νέων σκηνοθετών. "Τομή",για σκηνοθέτες με επαγγελματική εμπειρία, νεότερων ή δοκιμασμένων. "Ορίζοντες",με αντικείμενο τη χρηματοδότηση ταινιών υψηλού προϋπολογισμού, που πέρα από τη συμβολή του ΕΚΚ, θα πρέπει να αναζητήσουν αλλού πόρους για τη συμπλήρωση του χρηματοδοτικού τους πλάνου. "Κίνητρο",αποτελεί ένα πλαίσιο μικρών αυτόματων χρηματοδοτήσεων για ενίσχυση ανεξάρτητης παραγωγής, ενώ θεσπίζει και κίνητρα για τη συμμετοχή Ελλήνων παραγωγών σε βαλκανικές συμπαραγωγές. "Μορφές",για ταινία μικρού μήκους, ντοκιμαντέρ, πειραματική ταινία και κινούμενο σχέδιο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ