Τετάρτη 3 Ιούλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΔΙΕΘΝΗ
Παραπληροφόρηση και συκοφαντία από την ομάδα Γιέλτσιν

Ο Πρώτος Γραμματέας της ΚΕ του ΚΕΚΡ Β. Τιούλκιν απαντάει στην προβοκατόρικη προπαγάνδα που έχουν εξαπολύσει τις τελευταίες μέρες τα ΜΜΕ στη Ρωσία

ΜΟΣΧΑ (Ανταπόκριση Ν. ΓΚΑΡΙΦΟΥΛΙΝΑ). -

Ο προεκλογικός αγώνας για το προεδρικό αξίωμα εισήλθε στην τελική του φάση, η προπαγάνδα υπέρ του Μπορίς Γιέλτσιν και κατά του Γκενάντι Ζιουγκάνοφ εκ μέρους του κυρίαρχου καθεστώτος και των απολογητών του, πάντα και ιδιαίτερα τις τελευταίες μέρες, δε χωράει ούτε στο πλαίσιο του νόμου, ούτε σε κάποιους πολιτισμένους κανόνες. Για χάρη της νίκης όλα τα μέσα είναι καλά. Η μαύρη αντικομμουνιστική προπαγάνδα, που διεξάγεται από τα τηλεοπτικά κανάλια και τα λεγόμενα δημοκρατικά ΜΜΕ, έφτασε στο απόγειο της αναίδειας, της ψευδολογίας, της υποκρισίας και της συκοφαντίας: Οι Γιελτσινικοί "προπαγανδιστές" ξεπέρασαν ακόμα και την γκαιμπελική προπαγάνδα. Τα τηλεοπτικά κανάλια, οι σελίδες των εφημερίδων κατακλύστηκαν από χειμάρρους πλαστογραφημάτων, σκοπός των οποίων είναι να υπονομεύσουν την εμπιστοσύνη των ψηφοφόρων προς το λαϊκοπατριωτικό συνασπισμό, να σπείρουν πανικό και σύγχυση και τελικά να προσελκύσουν τις ψήφους υπέρ του Μπορίς Γιέλστιν.

Την περασμένη βδομάδα μια σειρά ρωσικές "δημοκρατικές" εφημερίδες δημοσίευσαν την "εντυπωσιακή" πληροφορία ότι δήθεν σημειώθηκε διάσπαση στις γραμμές του λαϊκοπατριωτικού συνασπισμού, ότι το ΚΕΚΡ, η Ενωση Κομμουνιστικών Κομμάτων - ΚΚΣΕ και άλλα κομμουνιστικά κόμματα εγκατέλειψαν το συνασπισμό και κάλεσαν τους οπαδούς τους να μποϊκοτάρουν τις προεδρικές εκλογές. Για παράδειγμα, η "Κομσομόλσκαγια Πράβντα" δημοσίευσε την παραπληροφόρηση με τον χτυπητό τίτλο "Οι Ζιουγκανοφικοί δεν εμπιστεύονται τον Ζιουγκάνοφ". Η ΚΕ του ΚΕΚΡ διέψευσε αμέσως το πλαστογράφημα, αλλά ο πουλημένος Τύπος, παραβιάζοντας το νόμο για τα ΜΜΕ, την αποσιώπησε.

Στο μεταξύ, τα προεδρικά - κυβερνητικά ΜΜΕ εξακολουθούν να διαδίδουν ψεύτικες πληροφορίες. Στις 29 Ιούνη στις βραδινές ειδήσεις της ΟΡΤ μεταδόθηκε πάλι ότι τάχα το ΚΕΚΡ και η "Εργαζόμενη Ρωσία" καλούν σε μποϊκοτάζ τις εκλογές στις 3 Ιούλη, παρουσιάζοντας ένα φύλλο της εφημερίδας "Τρουντοβάγια Ροσία" που, τάχατες, περιέχει υλικά κατά του Ζιουγκάνοφ και έκκληση για μποϊκοτάζ στο δεύτερο γύρο. Στο πρόγραμμα "Ιτόγκι" το κανάλι ΝΤΒ ως απόδειξη της "διάσπασης στο στρατόπεδο των κομμουνιστών" παρουσίασε συνέντευξη της Γενικής Γραμματέα του Πανενωσιακού Κομμουνιστικού Κόμματος Μπολσεβίκων Νίνας Αντρέγεβα, στην οποία επικρίνει τον Ζιουγκάνοφ. Αλλά το ΠΚΚΜπ. δε συμμετέχει στο λαϊκοπατριωτικό συνασπισμό, διότι εξαρχής υιοθέτησε τη θέση του μποϊκοταρίσματος των εκλογών.

Ο Πρώτος Γραμματέας της ΚΕ του ΚΕΚΡ και αρχισυντάκτης της εφημερίδας "Τρουντοβάγια Ροσία" Βίκτορ Τιούλκιν έστειλε, με αφορμή αυτό, δήλωση στα ΜΜΕ:

"Το νέο πλαστογράφημα, που μεταδίδεται από τα ΜΜΕ σε ολόκληρη τη χώρα, αποβλέπει, από τη μια μεριά, να προκαλέσει διάσπαση στο συνασπισμό των λαϊκοπατριωτικών δυνάμεων, να περιορίσει τις πιθανότητες του υποψήφιου του συνασπισμού Γκ. Ζιουγκάνοφ να νικήσει στο δεύτερο γύρο και, από την άλλη, να στρέψει τα εκατομμύρια των ψηφοφόρων, που υποστηρίζουν τον Ζιουγκάνοφ, κατά του ΚΕΚΡ και του κινήματος "Εργαζόμενη Ρωσία". Η σύνταξη της εφημερίδας "Τρουντοβάγια Ροσία" δηλώνει υπεύθυνα ότι δεν υπάρχουν ούτε εκκλήσεις από τη μεριά της για μποϊκοτάρισμα των εκλογών στις 3 Ιούλη, ούτε καν φύλλο της εφημερίδας από τις 26 Ιούνη και διαμαρτύρεται ενάντια σε τέτοιες πλαστογραφίες. Επιμένουμε και πάλι να δημοσιευτεί στα ΜΜΕ η παρούσα δήλωση και επιφυλασσόμαστε να προσφύγουμε στα δικαστήρια τόσο απ' αφορμή τη συκοφαντία κατά του Κομμουνιστικού Εργατικού Κόμματος Ρωσίας και της "Εργαζόμενης Ρωσίας", καθώς και για το γεγονός του πλαστογραφημένου φύλλου της εφημερίδας".

Σε ανάλογη έκκληση προς τον γενικό διευθυντή της τηλεόρασης ΟΡΤ, ο Β. Τιούλκιν αναφέρει το άρθρο 43 του Νόμου "Για τις εκλογές του Προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας" ότι απαγορεύει τη διάδοση ανώνυμων και πλαστών προπαγανδιστικών υλικών και ζήτησε να διαψευστούν αμέσως οι συκοφαντικές επινοήσεις που μετέδωσε το πρόγραμμα "Βρέμια". Επίσης, ο Τιούλκιν απηύθυνε επιστολή στον πρόεδρο της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής Νικολάι Ριάμποφ να "θέσει τέρμα στη συνέχιση της προβοκάτσιας" και να υποχρεώσει την ΟΡΤ και την "Κομσομόλσκαγια Πράβντα" και άλλα ΜΜΕ να διαψεύσουν τις ψεύτικες πληροφορίες που διαδίδουν.

Διαμαρτυρία για τα πλαστογραφήματα έκανε και ο πρόεδρος του κινήματος "Εργαζόμενη Πρωτεύουσα", μέλος της ΚΕ του ΚΕΚΡ Βλαντίμιρ Γκούσεφ, τονίζοντας ότι δεν έγινε καμία σύσκεψη του ΚΕΚΡ, της ΕΚΚ - ΚΚΣΕ και του Σοβιέτ Εργατών της Μόσχας, στην οποία πάρθηκε, τάχα, απόφαση για μποϊκοτάρισμα του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών. Από τη μεριά τους, ο πρόεδρος του Κόμματος των Κομμουνιστών της Ρωσίας Ανατόλι Κριουτσκόφ και ο Πρώτος Γραμματέας της ΚΕ της Οργάνωσης Ρωσίας του ΚΚΣΕ Αλεξέι Πριγκάριν εξέφρασαν εκ νέου την υποστήριξή τους στον Ζιουγκάνοφ.

Επομένως, όλη αυτή η κατασκευή πλαστογραφημάτων, που πήρε τελευταία μαζικό χαρακτήρα, δείχνει την αβεβαιότητα της προεδρικής ομάδας, το φόβο της μπροστά στην επικείμενη επιλογή του λαού και ότι ο Μπορίς Γιέλτσιν δεν ελπίζει να κερδίσει σε τίμια αναμέτρηση με τον υποψήφιο του λαϊκοπατριωτικού συνασπισμού Γκενάντι Ζιουγκάνοφ. Γι' αυτό και καταφεύγουν στην παραπληροφόρηση.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Νέα επίθεση από τον Ζιρινόφσκι(2006-01-31 00:00:00.0)
Συνέδριο του ΚΕΚΡ - ΚΚΡ(2004-03-03 00:00:00.0)
Δυσκολίες συγκρότησης ενιαίου αριστερού συνασπισμού(1999-07-02 00:00:00.0)
Στους δρόμους του αγώνα(1998-06-21 00:00:00.0)
Τον Οκτώβρη το συνέδριο του ΚΕΚΡ(1998-02-06 00:00:00.0)
Απόπειρα δολοφονίας του υποψήφιου αντιδημάρχου(1996-06-08 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ