Τετάρτη 26 Ιούνη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
10Ο ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ
Στην κόψη του... ημιτελικού

Αγγλία - Γερμανία και Τσεχία - Γαλλία διεκδικούν σήμερα την πρόκρισή τους στον τελικό του EYRO '96. Εξαιρουμένης της διοργανώτριας, οι ομάδες θα στερηθούν τις υπηρεσίες βασικών ποδοσφαιριστών τους

Σε δύο γήπεδα θα παιχτεί σήμερα το... προτελευταίο ημίχρονο του 10ου Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος. Στο Γουέμπλεϊ (21.30, ΕΤ-1) Αγγλία - Γερμανία και στο Ολντ Τράφορντ (18.00, σε μαγνητοσκόπηση 23.30, ΕΤ-2) Τσεχία - Γαλλία θα επιδιώξουν να συνεχίσουν την πετυχημένη πορεία τους και να εξασφαλίσουν μια θέση στον τελικό. Η διήμερη ξεκούραση τελείωσε.

Οι τέσσερις αντίπαλοι χάρηκαν την πρόκρισή τους στον ημιτελικό, κατέστρωσαν τα πλάνα τους και ανασύνταξαν τις δυνάμεις τους. Σε ποιο βαθμό; Θα το μάθουμε σήμερα. Οι κερδισμένοι διατηρούν ζωντανή την ελπίδα να κατακτήσουν την ποδοσφαιρική πρωτοκαθεδρία στη Γηραιά Ηπειρο και οι χαμένοι... "χάνονται".

Φαβορί εναντίον αουτσάιντερ

Η έκπληξη της διοργάνωσης (Τσεχία) και ένα από τα μεγάλα φαβορί για την κατάκτηση του τροπαίου (Γαλλία) διασταυρώνουν σήμερα τα "ξίφη" τους. Τα προγνωστικά θέλουν τους "πετεινούς" να εξασφαλίζουν τη νίκη - πρόκριση, όμως η ως τώρα πορεία των Τσέχων δεν επιτρέπει σε κάποιον να τους ξεγράψει αναφανδόν.

Η αναμέτρηση αυτή μπορεί να παραλληλιστεί με τη "μονομαχία" του Γολιάθ με τον Δαβίδ. Αν μάλιστα συνυπολογιστούν οι απώλειες των δύο πλευρών (και η σημασία τους), τότε τα χαρακτηριστικά σχεδόν ταυτίζονται. Το αποτέλεσμα δεν ξέρουμε. Η Γαλλία θα στερηθεί τις υπηρεσίες του Καρεμπέ (τιμωρημένος) και του Ντουγκαρί, ο οποίος σήμερα υποβάλλεται σε εγχείρηση στους συνδέσμους του δεξιού του ποδιού.

Ομως, ο Ζακέ έχει τις εναλλακτικές λύσεις στον πάγκο του. Το ίδιο δε συμβαίνει (θεωρητικά τουλάχιστον) με τον Ουρίν, που δεν υπολογίζει τους τιμωρημένους Λατάλ, Σουχοπάρεκ, Κούκα, Μπέιμπλ. Απώλειες σαφώς μεγαλύτερες, όχι μόνο αριθμητικά. Παρ' όλα αυτά, οι Τσέχοι δηλώνουν αισιόδοξοι, παρομοιαζόμενοι με τους Δανούς το 1992.

"Μη μας θεωρείται αποκλεισμένους", είπε ο Πομπόρσκι, "είμαστε απόλυτα ήρεμοι αφού δεν έχουμε τίποτα να χάσουμε", πρόσθεσε ο Λατάλ. Οι "τρικολόρ" από την άλλη δεν επιτρέπουν σιγουριά που μπορεί να φέρει χαλάρωση και καταστροφή... "Το ματς είναι παγίδα. Με βασικούς ή αναπληρωματικούς η Τσεχία παραμένει επικίνδυνη", ανέφερε ο Ζακέ, ενώ ο Ντεσάμπ παραδέχτηκε: "Είμαστε το λογικό φαβορί αλλά πρέπει να το αποδείξουμε στο γήπεδο".

ΤΣΕΧΙΑ: Κούμπα, Χόρνακ, Κάντλετς, Νέμετσεκ, Κούμπικ, Νέμετς, Φρίντεκ, Νέντβεντ, Πομπόρσκι, Μπέργκερ, Σμίτσερ.

ΓΑΛΛΙΑ: Λαμά, Τουράμ, Μπλαν, Ντεσαγί, Λιζαραζού, Γκερέν, Λαμουσί, Ντεσάμπ, Ζιντάν, Τζοργκαέφ, Λοκό.

Ντέρμπι "αναμνήσεων"

Υπό εντονότατα φορτισμένο κλίμα θα διεξαχθεί σήμερα ο δεύτερος ημιτελικός του EYRO '96. Αιτία δεν είναι μόνο η σπουδαιότητα του παιχνιδιού αλλά και η προϊστορία. Οι Αγγλοι στην προσπάθειά τους να ντοπάρουν ψυχολογικά παίχτες και φιλάθλους δε δίστασαν να ανατρέξουν στο Β Παγκόσμιο Πόλεμο! Στα πρωτοσέλιδα εφημερίδων υπάρχουν σχετικές αναφορές και φωτογραφίες, ακόμα και το γράμμα με το οποίο ο Βρετανός πρωθυπουργός Τσάμπερλεν το 1939 κήρυξε τον πόλεμο στη Γερμανία... Από την πλευρά τους οι Γερμανοί απάντησαν με ειρωνικές ερωτήσεις του στιλ "γιατί η γενέτειρα του ποδοσφαίρου δεν έχει στεφθεί ποτέ πρωταθλήτρια Ευρώπης".

Η κόντρα υφίσταται όμως και στο αμιγώς αθλητικό πεδίο. Πριν από 30 χρόνια στο ίδιο γήπεδο οι Αγγλοι κατέκτησαν το παγκόσμιο κύπελλο, για τα προκριματικά του EYRO '72 τα "πάντσερ" τους κέρδισαν 3 - 1, στον ημιτελικό του περασμένου Μουντιάλ οι Γερμανοί μετέτρεψαν το 0 - 2 σε 3 - 2 και πάει λέγοντας.

Στον κατάμεστο λοιπόν "ναό του ποδοσφαίρου" οι δύο ομάδες θέλουν να πάρουν την πρόκριση, αλλά και εκδίκηση για τους δικούς τους λόγους. Εισιτήριο δεν υπάρχει ούτε για δείγμα με συνέπεια να οργιάζει η "μαύρη αγορά". Το μεγάλο ερωτηματικό παραμένει η συμμετοχή ή όχι του τραυματισμένου Κλίνσμαν.

Οι Γερμανοί βεβαιώνουν πως δεν πρόκειται να παίξει ενώ οι Αγγλοι αμφιβάλλουν μέχρι να το διαπιστώσουν, όπως χαρακτηριστικά λένε. Το μεγάλο αυτό πρόβλημα για τον Φογκτς διογκώνει η απουσία (για τον ίδιο λόγο) του Μπόμπιτς. Ετσι ο μόνος επιθετικός είναι ο Κουντζ.

Από την άλλη ο Βέναμπλς όχι μόνο δεν έχει τέτοια προβλήματα αλλά επιστρέφει ο Ινς και η ομάδα του ισχυροποιείται τα μέγιστα. Κάποιοι μικροτραυματισμοί ποδοσφαιριστών του δεν τον απασχολούν και έτσι απερίσπαστος καταστρώνει τα πλάνα που ελπίζει ότι θα οδηγήσουν τα "λιοντάρια" στην πολυπόθητη νίκη.

ΑΓΓΛΙΑ: Σίμαν, Φ. Νέβιλ, Ανταμς, Πιρς, Αντερτον, Ινς, Σάουθγκέιτ, Γκασκόιν, Μακ Μάναμαν, Σίρερ, Σέριγχαμ.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ: Κέπκε, Ζάμερ, Ρόιτερ, Χέλμερ, Μπάμπελ, Σολ, Χάιζλερ, Μέλερ, Αϊλτς, Ζίγκε, Κουντζ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ