Τρίτη 25 Ιούνη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 34
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΜΠΑΣΚΕΤ
Παράδεισος για ξένους η Ελλάδα

Με τον Ισπανό Μαρτίνεθ συζητάει ο Παναθηναϊκός

Η ξενομανία που έχει καταλάβει τους παράγοντες απειλεί να καταστρέψει τη βάση που έχει δημιουργήσει την τελευταία δεκαετία με επιμονή και ιδρώτα η Ομοσπονδία Μπάσκετ. Αν συνεχιστεί ο ρυθμός αγοράς παικτών που προέρχονται από χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, σύντομα πολλοί Ελληνες μπασκετμπολίστες θα χτυπήσουν την πόρτα του Ταμείου Ανεργίας. Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, τουλάχιστον διπλάσιοι ξένοι παίκτες από πέρσι θα αγωνίζονται στο πρωτάθλημα της Α1 κατηγορίας. Ηδη, 8 κοινοτικοί, κι ανάμεσά τους παίκτες χωρίς περγαμηνές, από πρωταθλήματα κατώτερης κατηγορίας, όπως αυτά της Αγγλίας και της Ισλανδίας, έχουν υπογράψει και μάλιστα πολύ καλά συμβόλαια με ελληνικούς συλλόγους. Η Λάρισα π.χ. απέκτησε τον Ισλανδό Ορλινγκτον, ο Ηρακλής τον Αγγλο Μπάκνελ, ο Παπάγου τον Βέλγο Ρόμπινσον. Επιπλέον η Ομοσπονδία Μπάσκετ, στο πνεύμα της απόφασης Μποσμάν, έκανε πρόσφατα δεκτούς τέσσερις νέους ελληνοποιημένους παίκτες, οι οποίοι με τη γνωστή ευκολία που διακρίνει σε αυτές τις περιπτώσεις το υπουργείο Εσωτερικών, είχαν αποκτήσει ελληνικό διαβατήριο.

Παράδειγμα προς αποφυγήν αποτελεί ο Παναθηναϊκός. Οι πρωταθλητές Ευρώπης, ούτε λίγο ούτε πολύ, κινούνται να αντικαταστήσουν τα 8/10 του δυναμικού τους. Η ιταλική και ισπανική αγορά θεωρείται από τον Μπ. Μάλκοβιτς ό,τι το καλύτερο. Την ίδια στιγμή παίκτες που είχαν αφήσει υποσχέσεις τα προηγούμενα χρόνια, όπως οι Σταυρακόπουλος, Μυριούνης, ή άλλοι καταξιωμένοι, όπως οι Παταβούκας, Κόρφας, δεν περιλαμβάνονται στα πλάνα του Σέρβου προπονητή. Η ζωή θα δείξει ποιος έχει δίκιο και ποιος άδικο, αλλά με τη λογική των ξένων προπονητών, η μόνη ομάδα που θα εκφράζει πλέον το ελληνικό μπάσκετ είναι η Εθνική.

Στην ευρωπαϊκή αγορά κινείται και ο ΠΑΟΚ που χάνει οριστικά τον Πρέλεβιτς. Ο Σέρβος αναχωρεί σήμερα για την Μπολόνια, καθώς, όπως είπε, "προτιμάει να παίξει μπάσκετ με λιγότερα χρήματα και περισσότερη αξιοπρέπεια". Στο μεταξύ, οι φήμες ήθελαν χτες τον Παναθηναϊκό να συζητάει με τον Ισπανό σέντερ Φεράν Μαρτίνεθ, που πέρσι αγωνιζόταν στην Μπαρτσελόνα.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ