Κυριακή 23 Ιούνη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 34
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αγώνας για την υπεράσπιση του καμποτάζ

Συγκεντρώσεις στα λιμάνια του Πειραιά και του Ναυπλίου πραγματοποίησαν χτες ναυτεργάτες και εργαζόμενοι, ενάντια στον ελλιμενισμό του "Μάρκο Πόλο" που παραβιάζει το καμποτάζ, με τις πλάτες της κυβέρνησης

Παράσταση διαμαρτυρίας στο λιμάνι του Ναυπλίου πραγματοποίησαν χτες ναυτεργάτες και εργαζόμενοι της πόλης, εκφράζοντας έτσι την αντίθεσή τους στην προσέγγιση του, αμερικανικών συμφερόντων, κρουαζιερόπλοιου "Μάρκο Πόλο" στο λιμάνι και στο "σπάσιμο" του καμποτάζ. Νωρίτερα το πρωί είχε πραγματοποιηθεί συγκέντρωση ναυτεργατών στο λιμάνι του Πειραιά, όπου αναμενόταν αρχικά το πλοίο. Οι συγκεντρωμένοι μόλις πληροφορήθηκαν ότι το πλοίο κατευθυνόταν προς το Ναύπλιο, αναχώρησαν με πούλμαν, προκειμένου να ενώσουν τις φωνές διαμαρτυρίας τους, με τους συναδέλφους τους εκεί.

Είναι η τέταρτη φορά που το αμερικανικό κρουαζιερόπλοιο καταπλέει, με τις πλάτες της κυβέρνησης και του υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας, στο λιμάνι του Ναυπλίου, παραβιάζοντας έτσι την ελληνική νομοθεσία περί καμποτάζ. Στο μεταξύ εκκρεμεί η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, για το αν θα επιτραπεί στο αμερικανικό πλοίο να πραγματοποιεί τα προγραμματισμένα δρομολόγιά του. Να σημειώσουμε ότι με προηγούμενη προσωρινή απόφαση του ΣτΕ αναστάλθηκε η εκτέλεση της απόφασης του κεντρικού Λιμεναρχείου Πειραιά, που απαγόρευε την προσέγγιση του πλοίου στο λιμάνι του Πειραιά. Ωστόσο - υπό τη σκιά των κινητοποιήσεων ναυτεργατών και εργαζομένων - το πλοίο δεν έχει καταφέρει να αποβιβάσει μέχρι στιγμής επιβάτες στον Πειραιά, όπως ήταν αρχικά προγραμματισμένο.

Το αγωνιστικό τους ραντεβού, ανανεώνουν οι ναυτεργάτες για αύριο Δευτέρα στην Πάτρα, όπου θα προχωρήσουν σε αποκλεισμό των ανασφάλιστων - επιβατηγών πλοίων με σημαίες ευκαιρίας, στη γραμμή Ελλάδας - Ιταλίας.Την κινητοποίηση προκάλεσε η απαράδεκτη στάση των πλοιοκτητών αυτών των πλοίων, που εδώ και ένα χρόνο, αρνούνται προκλητικά να υλοποιήσουν τις δεσμεύσεις τους και να προχωρήσουν στην υπογραφή συλλογικής σύμβασης εργασίας με την Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία,καθώς και ασφαλιστικών συμβάσεων με το ΝΑΤ. Την απόφαση για την κινητοποίηση πήρε ομόφωνα η διοίκηση της Ομοσπονδίας και θα επεκταθεί και στα πλοία της ίδιας κατηγορίας στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ