Κυριακή 23 Ιούνη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ
Ολυμπιονίκης ο κανακάρης της Φρειδερίκης

Κλίμα φοβίας και τρομοκρατίας επικρατούσε στην Ελλάδα παραμονές των Ολυμπιακών Αγώνων της Ρώμης. Η προοδευτική σκέψη φυλακισμένη, τα στρατοδικεία εν δράσει και τα καλύτερα παλικάρια του ελληνικού λαού στην εξορία. Ο Καραμανλής κυβερνούσε και η Φρειδερίκη αποφάσιζε. Το διαίρει και βασίλευσε ήταν το δόγμα που εφάρμοζε με κάθε μέσο η Γερμανίδα.

Η αποστολή στην Ολυμπιάδα της Ρώμης ήταν πολυπληθής. Πενήντα ένας αθλητές. Συγκεκριμένα, 11 ιστιοπλόοι, 6 σκοπευτές, 2 κολυμβητές, 3 παλαιστές, 6 κωπηλάτες, 2 πυγμάχοι, 1 αρσιβαρίστας και 20 αθλητές στίβου. Επικεφαλής ο μετέπειτα δικτάτορας Κωνσταντίνος Γλύξμπουργκ. Η Φρειδερίκη ήθελε τον αγράμματο κατά πολλούς κανακάρη της, πρώτο σε όλα. Κι όταν η Γερμανίδα ήθελε, η τότε πολιτική ηγεσία χτυπούσε μπροστά της προσοχή. Δεν πρόλαβε ο γιόκας της να βγάλει χνούδι στο μουστάκι του και σε ηλικία 15 χρόνων τον διόρισε, το 1955, πρόεδρο της Επιτροπής Ολυμπιακών Αγώνων. Επειδή το σύνταγμα δεν επέτρεπε σε βασιλιάδες να κατέχουν θέση προέδρου, ψήφισε ειδικό νόμο. Το 1965, ο βασιλιάς τότε Κωνσταντίνος, διόρισε στην προεδρία της ΕΟΑ την αδελφή του Ειρήνη.

Με τη φόρα που είχαν πάρει οι Γλύξμπουργκ, κατάφεραν στη Ρώμη να κατακτήσουν και χρυσό μετάλλιο. Ενα καλό πλήρωμα με τους Γ. Ζαϊμη και Οδ. Εσκιτζόγλου και ο 20χρονος άπειρος Κωνσταντίνος Ολυμπιονίκης στην ιστιοπλοϊα στην κατηγορία "Ντράγκον" με 6.733 βαθμούς. Οι άλλοι δυο Ολυμπιονίκες ουσιαστικά πέρασαν στην ανωνυμία, ενώ ο Γλύξμπουργκ ούτε που ξανανέβηκε σε ιστιοφόρο.

Η πάλη έφερε και πάλι διάκριση

Από τους Ελληνες αθλητές την καλύτερη επίδοση πέτυχε ο παλαιστής του Πανελληνίου Αναστάσιος Μωυσίδης, κατακτώντας την 6η θέση στην κατηγορία των 67κ. της ελληνορωμαϊκής. Εξι φορές πρωταθλητής Ελλάδας στην ελληνορωμαϊκή και τρεις στην ελευθέρας από το 1953 έως το 1959, ο Μωυσίδης συνεχίζει ακόμα και σήμερα να προσφέρει τις υπηρεσίες του στο άθλημα, από τη θέση του προπονητή του Απόλλωνα Αθηνών. Ο Γ. Ρουμπάνης, αν και είχε πετύχει πρόσφατα ευρωπαϊκό ρεκόρ στο επί κοντώ με 4.60, έμεινε απροπόνητος το τελευταίο διάστημα επειδή εργαζόταν στην Αμερική και πήδηξε μόνο 4.30. Ο Κουνάδης με ρεκόρ 56.06 στη δισκοβολία, έριξε μόλις 52.32 μένοντας στην 18η θέση, ενώ ο Τσακανίκας που είχε ρεκόρ 17.43 στη σφαίρα, δεν πέρασε στους προκριματικούς το όριο των 16.75. Ολοι οι άλλοι αθλητές αποκλείστηκαν στα προκριματικά. Μεταξύ αυτών που συμμετείχαν στους αγώνες ήταν ο αθλητής του Παναθηναϊκού και μετέπειτα συνεργάτης του "Ρ", Νίκος Γεωργόπουλος, (100μ.,200μ. και 4Χ100).

Οπως και στη Μελβούρνη, στη Ρώμη δεν εκπροσωπήθηκε ο ελληνικός γυναικείος αθλητισμός. Για να πούμε όλη την αλήθεια, στην ιταλική πρωτεύουσα ταξίδευσε η κόρη της Φρειδερίκης και σημερινή βασίλισσα της Ισπανίας Σοφία, ως αναπληρωματική του αδελφού της Κωνσταντίνου στην ιστιοπλοϊα.

Το παράξενο είναι ότι παρά το κλίμα μισαλλοδοξίας που επέβαλε η Φρειδερίκη και η άρχουσα τάξη της εποχής στη χώρα μας, η Ελλάδα διεκδίκησε τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων του 1960. Για το λόγο αυτό το 1950 η ΕΟΑ αντάλλαξε τις εγκαταστάσεις του σκοπευτηρίου της Καλλιθέας με 1.000 στρέμματα γης στην Καλογρέζα, προκειμένου να χτιστεί σύγχρονο ολυμπιακό κέντρο. Οι εγκαταστάσεις έγιναν με καθυστέρηση 30 χρόνων, αλλά η ΔΟΕ αρνήθηκε στην Ελλάδα να γιορτάσει τα 100 χρόνια από την αναβίωση των Ολυμπιακών Αγώνων.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ