Τρίτη 18 Ιούνη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΟΣΝΙΑ
Βαρύ κλίμα πριν τις εκλογές

Απόπειρα δολοφονίας του πρώην πρωθυπουργού

ΣΑΡΑΓΕΒΟ. -

Μόνο κλίμα πολιτικής σταθερότητας δε θυμίζουν τα όσα διαδραματίστηκαν το τελευταίο τριήμερο στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη! Περίπου δυόμισι μήνες πριν τις πολύκροτες εκλογές του φθινοπώρου, έγινε απόπειρα δολοφονίας κατά του πρώην πρωθυπουργού της Βοσνίας και σημερινού ηγέτη του ισχυρότερου κόμματος της αντιπολίτευσης, Χάρις Σίλατζιτς. Η απόπειρα έγινε το περασμένο Σάββατο στη βόρεια πόλη Καζίν, όπου ο Σίλατζιτς μετέβη για πολιτική εκδήλωση του κόμματός του. Την Κυριακή, αυτονομιστές εθνικιστές Κροάτες στο Μόσταρ αποφάσισαν να σχηματίσουν μόνοι τους "κυβέρνηση" ονομάζοντας τον Πέρο Μάρκοβιτς πρόεδρο της λεγόμενης "Δημοκρατίας της Ερζεγοβοσνίας"!

Η απόπειρα κατά του Σίλατζιτς

Σύμφωνα με όσα μετέδωσε η βοσνιακή τηλεόραση, το μεσημέρι του Σαββάτου, περίπου 100 μουσουλμάνοι ταραχοποιοί φώναζαν συνθήματα κατά του Χάρις Σίλατζιτς, την ώρα που ο τελευταίος πλησίαζε στο χώρο πραγματοποίησης της συνόδου της παράταξής του (Κόμμα για τη Βοσνία - Ερζεγοβίνη). Οι πληροφορίες για τον δράστη, που επιτέθηκε κατά του Χάρις Σίλατζιτς με σιδηρολοστό τραυματίζοντας τον - σοβαρά αλλά όχι θανάσιμα - στο κεφάλι, είναι σχεδόν ανύπαρκτες, μια που στο χώρο της πολιτικής εκδήλωσης δεν υπήρχε (σύμφωνα με καταγγελίες αυτοπτών μαρτύρων) ούτε ένας αστυνομικός...Το κόμμα του Προέδρου της Βοσνίας, Αλίγια Ιζετμπέκοβιτς, (Κόμμα Δημοκρατικής Δράσης), εξέδωσε ανακοίνωση καταδικάζοντας τους δράστες των επεισοδίων στο Καζίν. Οπως είναι γνωστό, ο Χάρις Σίλατζιτς παραιτήθηκε στις αρχές του χρόνου από το αξίωμα του πρωθυπουργού, κατηγορώντας το κόμμα του Ιζετμπέκοβιτς ότι ακολουθεί εθνικιστική πολιτική. Λίγους μήνες μετά, ο Σίλατζιτς έκανε δικό του κόμμα, το "Κόμμα για τη Βοσνία - Ερζεγοβίνη", το οποίο πλέον θεωρείται ως ο κυριότερος αντίπαλος του Ιζετμπέκοβιτς στις εκλογές του φθινοπώρου.

Τώρα και... Δημοκρατία της "Ερζεγοβοσνίας"

Το ρήγμα ανάμεσα στην κροατική και μουσουλμανική κοινότητα της βοσνιακής πόλης του Μόσταρ έγινε ακόμη βαθύτερο με την προχτεσινή κίνηση αυτονομιστών Κροατών, οι οποίοι ούτε λίγο ούτε πολύ προχώρησαν στη συγκρότηση κυβέρνησης με πρόεδρο τον Πέρο Μάρκοβιτς ως πρόεδρο της "Δημοκρατίας της Ερζεγοβοσνίας". Σύμφωνα με πληροφορίες του βοσνιοκροατικού πρακτορείου "Αμπένα", τη θέση του "υπουργού" Αμυνας στο Μόσταρ κατέλαβε ο Βλαντιμίρ Σόλτζιτς, ο οποίος έχει την ίδια θέση στη Βοσνιο - κροατική ομοσπονδιακή κυβέρνηση. Η ίδια πηγή μετέδωσε ότι η νέα κυβέρνηση "συγκροτήθηκε από τοΠροεδρικό Συμβούλιο της Ερζεγοβοσνίας και ότι αναμένεται να εγκριθεί απότο κοινοβούλιο".

Ο Βόσνιος πρωθυπουργός, Χασάν Μουράτοβιτς, σχολιάζοντας την εξέλιξη αυτή χαρακτήρισε την κυβέρνηση του Μάρκοβιτς "παράνομη" λέγοντας ότι "καμιάΕρζεγοβοσνία δεν υπάρχει σε καμία από τις Συνθήκες του Ντέιτον".

Ο Ντεμιρέλ στο Σαράγεβο

Μετά από δύο αποτυχημένες προσπάθειες, ο Τούρκος πρόεδρος, Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ, έφτασε χτες στο Σαράγεβο για συνομιλίες με αξιωματούχους της κυβέρνησης του Βόσνιου Προέδρου Αλίγια Ιζετμπέκοβιτς.

Ο Πρόεδρος Ντεμιρέλ, διαβεβαιώνοντας ότι "η Τουρκία θα βρίσκεται πάντα στο πλευρό της Βοσνίας", εξέφρασε την πεποίθηση ότι η κροατομουσουλμανική ομοσπονδία "πρέπει να συνεχίσει να αναπτύσσεται και να μην της επιτραπεί να αντιμετωπίσει το ενδεχόμενο του εκτροχιασμού".

Ο Ντεμιρέλ σήμερα θα εγκαινιάσει το Γενικό Προξενείο της Τουρκίας στο Μόσταρ και θα επισκεφθεί την τουρκική μονάδα στη Ζένικα. Αύριο θα μεταβεί στο Ζάγκρεμπ για συνομιλίες με Κροάτες κυβερνητικούς αξιωματούχους.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ