Τρίτη 18 Ιούνη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ ΤΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ
Απαράδεκτες και αντισυνταγματικές διατάξεις

Συμφωνώντας επί της ουσίας η αξιωματική αντιπολίτευση με το ψευδεπίγραφο νομοσχέδιο για τη χρηματοδότηση των κομμάτων, που στην πραγματικότητα είναι το φύλλο συκής για την κάλυψη των διαπλεκόμενων συμφερόντων πολιτικών δυνάμεων και επιχειρηματικού κόσμου, κατέθεσε χτες αίτηση ονομαστικής ψηφοφορίας για δύο άρθρα, με αποτέλεσμα να διακοπεί η συνεδρίαση. Προηγουμένως, το ΚΚΕ είχε ξαναεπισημάνει ότι διατάξεις του νομοθετήματος είναι αντισυνταγματικές, ενώ άλλες στρέφονται ευθέως κατά του Κόμματος και όσων κομμάτων, μη έχοντας πρόσβαση στα ελεγχόμενα από τους γνωστούς μεγαλοεπιχειρηματίες Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, στηρίζουν την προπαγάνδιση των θέσεών τους σε μέσα όπως οι αφίσες και τα αεροπανό.

Αναφερόμενος στην ύπαρξη απαγορευτικής διάταξης για τις αφίσες και τα πανό, ο εισηγητής του ΚΚΕ Αντ. Σκυλλάκος τόνισε: "Η εμμονή σας να υπάρχει τέτοια διάταξη είναι απαράδεκτη. Η διάταξη στρέφεται ευθέως κατά του δικού μας Κόμματος". Και αφού πρόσθεσε ότι θεσμοθετείται ένα ακόμα οπλοστάσιο πέραν της εκλογικής νομοθεσίας, υπογράμμισε: "Θα κάνουμε ιδιώνυμο το αδίκημα της διάδοσης των ιδεών μέσα από αφίσες και αεροπανό;".

Σχολιάζοντας ο βουλευτής του ΚΚΕ τις διατάξεις για τον έλεγχο των οικονομικών των κομμάτων, παρατήρησε ότι είναι αντισυνταγματικές, δεδομένου ότι το Σύνταγμα επιτρέπει τον έλεγχο των οικονομικών μόνο κατά την προεκλογική περίοδο. Αναφερόμενος ακολούθως στο σφράγισμα των κουπονιών, είπε: "Θα μείνουν στο απυρόβλητο τα κόμματα που δεν απευθύνονται σε μέλη και οπαδούς και χρησιμοποιούν χρήματα από άδηλους πόρους. Αυτό θα συνεχιστεί. Παρά το ότι με το νομοσχέδιο γίνεται προσπάθεια να ληφθούν κάποια μέτρα, θα έρχονται χρήματα σε κόμματα και πολιτικούς χωρίς αποδείξεις. Τελικά θα την πληρώσουν εκείνα τα κόμματα - όπως το δικό μας - που με το κουπόνι από τον εργάτη και τον αγρότη προσπαθούν να μαζέψουν χρήματα".

Ο Αντ. Σκυλλάκος, μιλώντας για τη θεσμοθέτηση των ορκωτών ελεγκτών που θα κάνουν τον έλεγχο των οικονομικών των κομμάτων και βουλευτών, είπε ότι αυτός ο έλεγχος πρέπει να γίνεται από το Κοινοβούλιο και όχι από ιδιώτες που θα επιλέγονται και τελικά θα λογοδοτούν στην εκάστοτε κυβέρνηση. "Ανάλογα ποιος πληρώνει ή ποιος ελέγχει τον ορκωτό ελεγκτή, αυτός θα στρέφεται κατά του τάδε ή του δείνα κόμματος", τόνισε ο βουλευτής του ΚΚΕ, προσθέτοντας ότι σήμερα ίσως οι συνθήκες να μην επιτρέπουν τέτοιες ενέργειες κατά κομμάτων, αλλά μπορεί κατ' επιλογή να χτυπηθούν βουλευτές για την αλλαγή συσχετισμών μέσα στα κόμματα, ιδίως τα κυβερνητικά. "Ανάλογα με το ποιος είναι ορκωτός ελεγκτής, μπορεί να κόβει τον ένα βουλευτή και να βγάζει τον άλλο στον αφρό", είπε χαρακτηριστικά ο βουλευτής του ΚΚΕ.

Τέλος ο Αντ. Σκυλλάκος είπε ότι αν και είναι θετικό το ότι επεκτείνονται οι διατάξεις περί του "πόθεν έσχες" και σε άλλα πρόσωπα, επισήμανε: "Οσο διατηρούμε την ανωνυμία στις μετοχές και στους τίτλους, σβήστε το "πόθεν έσχες", μην το επικαλείσθε. Πρέπει να γίνουν επώνυμοι οι τίτλοι του δημοσίου και οι μετοχές, και μάλιστα με απαγόρευση εξαγωγής των κερδών στο εξωτερικό".

  • Τροπολογία με την οποία ρυθμίζονται θέματα σχετικά με τον τρόπο είσπραξης του ειδικού φόρου επί των διαφημίσεων και του αγγελιόσημου,καθώς και τη διαδικασία απόδοσης του αγγελιόσημου στα ασφαλιστικά ταμεία ψηφίστηκε χτες στη Βουλή. Προβλέπεται η επιβολή ποινών στις περιπτώσεις μη εμπρόθεσμης καταβολής του αγγελιόσημου. Αναφέρονται οι περιπτώσεις που δεν οφείλεται αγγελιόσημο, όταν πρόκειται για μηνύματα κοινωνικού περιεχομένου. Καθορίζεται ο τρόπος είσπραξης του ειδικού φόρου επί των διαφημίσεων και του αγγελιόσημου, που οφείλονται για το χρονικό διάστημα από 1/1/1996 μέχρι τη δημοσίευση της ρύθμισης χωρίς προσαύξηση ή άλλη κύρωση. Τέλος καθορίζονται τα ποσοστά κατανομής του αγγελιόσημου. Την τροπολογία ψήφισε το ΚΚΕ.

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ