Παρασκευή 14 Ιούνη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΑ ΠΡΟΛΑΒΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ

Οι πρώτες καλοκαιρινές πυρκαγιές έφεραν ήδη στο προσκήνιο το πρόβλημα των δασικών πυρκαγιών και, συνάμα, το ζήτημα της αντιμετώπισής τους. Ωστόσο, όλα τα δεδομένα, τα στοιχεία και τα μηνύματα από τους αρμόδιους δασικούς υπαλλήλους, μόνον τον εφησυχασμό δεν επιτρέπουν... Στα μισά του Ιούνη - και ενώ η αντιπυρική περίοδος αρχίζει από την 1η Μάη... - οι δασικές υπηρεσίες δεν έχουν ακόμα προσλάβει καν το αναγκαίο εποχικό προσωπικό. Αλλά, και το μόνιμο προσωπικό - δασολόγοι και δασοπόνοι, δασοπυροσβέστες, οδηγοί δασοπυροσβεστικών και δασοφύλακες - είναι ανεπαρκέστατο, αφού το 40% των οργανικών θέσεων για μόνιμους υπαλλήλους είναι κενές εδώ και χρόνια! Ταυτόχρονα, όπως προκύπτει από τις ανακοινώσεις και τα σχέδια του υπουργείου Γεωργίας για την αντιπυρική προστασία - και παρά την αρνητική μέχρι σήμερα και επί χρόνια εμπειρία - η κυβέρνηση επιμένει "στην πεπατημένη" για την αντιμετώπιση των καλοκαιρινών δασοπυρκαγιών. Επιμένει και φέτος, σε ένα σχεδιασμό κατ' όνομα αντιπυρικής προστασίας που διακρίνεται για την ανεπάρκεια των μέσων και των διατιθέμενων πυροσβεστικών δυνάμεων, για την αναποτελεσματικότητα στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών.

Ολος ο σχεδιασμός και η προετοιμασία των δασοπυροσβεστικών δυνάμεων, όπως για μια ακόμα χρονιά εξαγγέλλει η ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας, απλώς, περιορίζεται στη... χωροταξική αναδιάταξη στην κατανομή και διασπορά κάποιων μέσων - πυροσβεστικών αεροπλάνων και δασοπυροσβεστικών αυτοκινήτων. Το χειρότερο, όμως, είναι, πως και ο ανεπαρκέστατος εξοπλισμός που υπάρχει μένει αναξιοποίητος αφού, δεν υπάρχει προσωπικό που να τον "κινήσει" και πολύ περισσότερο, δεν υπάρχει έμπειρο προσωπικό. Ταυτόχρονα, παραμένουν και οξύνονται όλα τα προβλήματα που αφορούν τον λειψό - έως ανύπαρκτο - συντονισμό των πυροσβεστικών δυνάμεων, αφού τίποτα δεν άλλαξε...

***

Βεβαίως, η σημερινή κατάσταση έρχεται σαν φυσική συνέχεια σε ό,τι προηγούμενα έχει γίνει ή για την ακρίβεια δεν έγινε από τις εκάστοτε κυβερνήσεις. Υπηρετεί και διαιωνίζει την αντίληψη που υποβαθμίζει το μείζον ζήτημα της ουσιαστικής προστασίας των δασών και των δασικών εκτάσεων - των ελάχιστων πλέον δασών που έχουν απομείνει. Μια αντίληψη που "πατά" στη φιλοσοφία της φιλελεύθερης αντιδασικής πολιτικής που "βγάζει" τα δάση στο χρηματιστήριο της κερδοσκοπικής αξιοποίησης και, γι' αυτό προωθεί με κάθε τρόπο την καταστροφή και την ιδιωτικοποίησή τους (οικοπεδοποίηση, τουριστική εκμετάλλευση κλπ.). Αυτή η λογική διέπει δυστυχώς όλο το θεσμικό - νομικό πλαίσιο που αφορά τα δάση...

Ανεξάρτητα από τα παραπάνω, προϋπόθεση για την αποτελεσματική προστασία από τις δασοπυρκαγιές, είναι η δημιουργία της αναγκαίας επαρκούς υποδομής με έργα δασοπροστασίας όπως είναι η κατασκευή επαρκούς δικτύου δασικών δρόμων, αντιπυρικών ζωνών, η δημιουργία υδρονομείων σε επίκαιρα σημεία των δασικών και ορεινών όγκων, έργα (φράγματα) αντιχειμαρικής δράσης, έργα συνολικής επιστημονικής διαχείρισης των δασικών οικοσυστημάτων και των ορεινών όγκων. Ομως, η δασική πολιτική που ακολουθείται όλα τα προηγούμενα χρόνια από τις εκάστοτε κυβερνήσεις, όχι μόνον στη δημιουργία της αναγκαίας υποδομής στα δάση και στη βελτίωση της υπάρχουσας, δεν οδήγησε, αλλά αντίθετα, προσθέτει και νέα προβλήματα. Είναι χαρακτηριστικό της καταστροφικής πολιτικής που ακολουθείται, ότι οι σχετικές δαπάνες για τη δασοπροστασία γενικότερα και, ειδικότερα, για την αντιπυρική προστασία των δασών και των δασικών εκτάσεων, παραμένουν καθηλωμένες σε απαράδεκτα χαμηλά επίπεδα και μειώνονται περισσότερο τα τελευταία χρόνια που έχει... σταθεροποιηθεί η μονόπλευρη λιτότητα.

***

Την πραγματικότητα αυτή δεν μπορεί να αλλάξει η δημαγωγία των κυβερνητικών για κονδύλια που, υποτίθεται, διατίθενται για τη βελτίωση του περιβάλλοντος και τα δάση. Η αλήθεια είναι ότι τα διατιθέμενα από τον προϋπολογισμό κονδύλια λιγοστεύουν χρόνο το χρόνο - πέραν του γεγονότος ότι, με την παραχώρηση πολλών δραστηριοτήτων στους ιδιώτες εργολάβους, με επιλογή των κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, δεν αξιοποιούνται κι αυτά κατά τον καλύτερο τρόπο, για τη δημιουργία σχετικής υποδομής. Από την άλλη, η ΕΕ κάθε άλλο παρά ενδιαφέρεται για την προστασία των δασών! Είναι χαρακτηριστικό πως αρνείται να χρηματοδοτήσει οποιαδήποτε προγράμματα για την αναδάσωση καμένων εκτάσεων, για τη δημιουργία υποδομής προστασίας των δασών, για τον εξοπλισμό των δασοπυροσβεστικών δυνάμεων κλπ. Ενώ τα διατιθέμενα κοινοτικά κονδύλια για τη δάσωση αγρών όπως αναφέρονται, δεν αφορούν παρά, τη χρηματοδότηση της εγκατάλειψης της αγροτικής γης και των καλλιεργειών με τη μετατροπή, αποκλειστικά, των καλλιεργούμενων εκτάσεων σε δασικές.

Μ' αυτές τις προϋποθέσεις, με τον "δασοπυροσβεστικό μηχανισμό" ανέτοιμο και με δεδομένη την αντιδασική πολιτική και, την αδιαφορία της κυβέρνησης να πάρει αποφασιστικά μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των πυρκαγιών, το πρόβλημα φέτος αναμένεται να πάρει δραματικές διαστάσεις. Κι αυτό γιατί, όχι μόνον προληπτικά μέτρα δεν έχουν παρθεί, αλλά και τα μέσα και το προσωπικό που διατίθενται δεν είναι στοιχειωδώς επαρκή για μια αποτελεσματική, κατασταλτικά έστω, αντιμετώπιση των πυρκαγιών. Είναι λοιπόν χρέος των ίδιων των εργαζομένων στα δάση, όλων των εργαζομένων και των συνδικάτων τους, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης κλπ., να απαιτήσουν, τώρα, αμέσως από την κυβέρνηση να πάρει τα αναγκαία μέτρα που θα περιορίζουν τους κινδύνους και θα εξασφαλίζουν ένα ελάχιστο επίπεδο ετοιμότητας και αποτελεσματικότητας για να προληφθεί η καταστροφή.

Γιάννης ΖΑΓΓΑΝΑΣ

Στα μισά του Ιούνη - και ενώ η αντιπυρική περίοδος αρχίζει από την 1η Μάη... - οι δασικές υπηρεσίες δεν έχουν ακόμα προσλάβει καν το αναγκαίο εποχικό προσωπικό. Αλλά, και το μόνιμο προσωπικό είναι ανεπαρκέστατο, αφού το 40% των οργανικών θέσεων για μόνιμους υπαλλήλους είναι κενές εδώ και χρόνια!


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ