Κυριακή 9 Ιούνη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 39
Ο "άθλος" των Ελλήνων εφοπλιστών

Στο ΒΗΜΑ, προ καιρού, δημοσιεύτηκε ειδικό αφιέρωμα για την "καταγωγή του πλούτου" των Ελλήνων εφοπλιστών. Πρόκειται για τη σκανδαλώδη παραχώρηση από τις ΗΠΑ, το 1946, των 100 Liberties στους Ελληνες εφοπλιστές με τη μεσολάβηση και εγγύηση του ελληνικού δημοσίου.

Ολόκληρο το ρεπορτάζ διαπερνάται από "ιερή" συγκίνηση και θαυμασμό για τον "άθλο" των Ελλήνων εφοπλιστών, επειδή η σύμβαση, σύμφωνα με τα λόγια του προέδρου τους κ. Γιάννη Γκούμα, αποτέλεσε το "βατήρα" και τη "μαγιά", για να φτάσουν οι Ελληνες εφοπλιστές στην πρώτη θέση σε ολόκληρο τον κόσμο και από τα 100 Liberties να έχουν σήμερα 1.000 σύγχρονα πλοία.

Ομως, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, σε κάποιο χρονικό σημείο οι διαπραγματεύσεις είχαν φτάσει σε αδιέξοδο, επειδή η κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν ήθελε να διαπραγματεύεται απευθείας με τους εφοπλιστές, αλλά με την ελληνική κυβέρνηση και ζητούσε και την εγγύησή της, γιατί επρόκειτο να πληρωθεί μόνον το 25% της αξίας των 100 πλοίων σε μετρητά και το υπόλοιπο σε 17 (!) ετήσιες δόσεις. Πρωταγωνιστής της υπόθεσης ήταν από μεριάς εφοπλιστών ο Μ. Κουλουκουντής, όμως εκείνος που "έκλεψε" την παράσταση ήταν ο τότε υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Ν. Αβραάμ, με την επιστολή που έστειλε στον γιο του Μάνθο, που σπούδαζε στην Αμερική και δημοσιεύτηκε αμέσως μετά στον τότε "Ριζοσπάστη".

Αρχιζε έτσι: "Υιέ μου Μάνθο, αποφάσισα να εγκαταλείψω την πατροπαράδοτη πουριτανική ηθική, γιατί το γιο του... (αναφέρεται το όνομα πολιτικού, διατελέσαντος πρωθυπουργού) τον σπουδάζουν οι εφοπλιστές".

Στη συνέχεια δίνει οδηγίες στο γιο του, να βρει συγκεκριμένους εφοπλιστές και να διαμαρτυρηθεί γιατί καθυστερούσαν να του παραχωρήσουν ένα Liberty.

Η συνέχεια υπάρχει στα αρχεία της Βουλής. Κινήθηκε για πρώτη φορά, νομίζω, η διαδικασία "περί ευθύνης υπουργών". Ο Ν. Αβραάμ εξέπεσε από τα αξιώματα του υπουργού και του βουλευτή.

Είναι σκόπιμο ν' ανασυρθεί από τα αρχεία της εφημερίδας η επιστολή και να αναδημοσιευτεί. Πρέπει να δοθεί απάντηση στον προκλητικό κομπασμό των εφοπλιστών για τα επιτεύγματά τους και τις θυσίες τους σε πλοία στο διάστημα του πολέμου, χωρίς να κάνουν ούτε μια απλή νύξη για τους 2.500 χιλιάδες νεκρούς ναυτεργάτες ήρωες του αντιφασιστικού πολέμου, που συσπειρωμένοι στην Ομοσπονδία τους (ΟΕΝΟ) και με επικεφαλής τον Αντώνη Αμπατιέλο, που τους καλούσε "να κρατούν τα πλοία εν κινήσει" για τη νικηφόρο έκβαση του αντιφασιστικού πολέμου.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ