Πέμπτη 6 Ιούνη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΓΕΡΜΑΝΙΚΟ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ (DKP)

Αγαπητές συντρόφισσες και σύντροφοι,

Ως εκπρόσωπος του Γερμανικού Κομμουνιστικού Κόμματος που δραστηριοποιείται στη μεγάλη Γερμανία και πριν από 4 μήνες είχαμε το 13ο Συνέδριο, σας μεταφέρω τους σοσιαλιστικούς χαιρετισμούς των κομμουνιστριών και κομμουνιστών και της ηγεσίας του Κόμματός μας.

Το Συνέδριό σας γίνεται σε μια περίοδο, κατά την οποία στη Γερμανία οι εργάτες, οι υπάλληλοι και τα συνδικάτα, οι άνεργοι, αυτοί που ζουν από κοινωνικές παροχές και οι εκπρόσωποί τους αγωνίζονται ενάντια στο άγριο χτύπημα της κυβέρνησης. Και ακριβώς αυτή την εβδομάδα διεξήχθη ένας μαζικός απεργιακός αγώνας των δημοτικών υπαλλήλων για αύξηση του μισθού τους και κοινωνικές ασφαλίσεις. Σε πολλά μέρη, ο λαός βγήκε στους δρόμους για να αγωνιστεί ενάντια στις, από την κυβέρνηση της Βόννης, τη Βουλή και το κεφάλαιο, προβλεπόμενες ριζικές κοινωνικές περικοπές.

Η λύση υπάρχει: "Ολοι μαζί να εμποδίσουμε αυτό το άγριο χτύπημα". Μια σοβαρή αρχή αποτέλεσαν οι εκδηλώσεις την Πρωτομαγιά της Γερμανικής Συνομοσπονδίας Εργατών (DGB) και των Σωματείων τους. Στην ηγεσία της Ομοσπονδίας Γερμανικών Συνδικάτων (DGB) και των άλλων συνδικάτων της έγινε μια ριζική στροφή. Μια στροφή προς τη δράση, ενάντια στην πίεση της κυβέρνησης και των εργοδοτών. Αυτή υποστηρίζεται από μας.

Η πείρα των ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΚΙΝΗΣΕΩΝ είναι: Μόνο με τον ενωμένο αγώνα μπορείς να κερδίσεις κάτι. Οποιος αγωνίζεται μπορεί να κερδίσει. Οποιος δεν αγωνίζεται είναι ήδη χαμένος. Αυτή η λύση αποτελεί το κεντρικό σημείο του Προγράμματος Δράσης που περιλαμβάνεται στα ντοκουμέντα του 13ου Συνεδρίου του DKP. Με αυτό το Πρόγραμμα Δράσης, θέλουμε σαν Κόμμα ξανά πιο έντονα να βγούμε στο λαό και να έρθουμε σε σύγκρουση με το κατεστημένο. Αποτελεί καθήκον του Κόμματός μας να διαπραγματεύεται κάτω από τον τίτλο: "Τέρμα στη δεξιά ΑΠΟΚΛΙΣΗ - Αντίσταση ενάντια στην πολιτική του πολέμου, στην κατάρρευση των κοινωνικών και δημοκρατικών δικαιωμάτων".

Αγαπητές συντρόφισσες, αγαπητοί σύντροφοι,

Στο 13ο Συνέδριο του Κόμματός μας, που έγινε στις αρχές του Φλεβάρη, ασχοληθήκαμε με την πολιτική εξέλιξη, τις απαιτήσεις των καιρών, τις δυνατότητες και τα προβλήματα. Εχουμε προσπαθήσει να κάνουμε μια ρεαλιστική εκτίμηση για τις επιτυχίες και τις αδυναμίες του Κόμματός μας. Γι' αυτό ξεκινήσαμε από αυτό το σημείο, που έχουμε επεξεργαστεί στο Συνέδριό μας ότι το DKP έχει επιβιώσει μετά από μια πολύπλοκη και δύσκολη φάση. Οτι όλο το Κόμμα έχει κερδίσει τον αγώνα για την ύπαρξή του, για την ύπαρξη Γερμανικού Κομμουνιστικού Κόμματος.

Οτι τώρα αγωνίζεται για την ισχυροποίησή του, την αύξησή του και τη μεγαλύτερη διαπραγματευτική του δύναμη.

Θα 'θελα σήμερα εν συντομία, στο χρόνο που μου δίνετε, να δώσω την προτεραιότητα σε τρεις ερωτήσεις του Συνεδρίου μας για την τρέχουσα πολιτική και να τις απαντήσω:

1) Εχουμε εμείς σαν DKP επεξεργαστεί μιαν απάντηση για τα προβλήματα της σημερινής κατάστασης;

2) Εχει το DKP τη δυνατότητα να υπερπηδήσει από την απομόνωση, να γίνει ισχυρό και να οργανωθεί;

3) Πού στέκεται το DKP μετά το Συνέδριο και ποια συμπεράσματα βγαίνουν από τα αποτελέσματα του Συνεδρίου;

Σχετικά με το πρώτο:

Η απάντηση καθορίζεται από τις πολιτικές προκλήσεις. Πρώτον: Ο γερμανικός ιμπεριαλισμός βρίσκεται σε μια πορεία, που τον ξαναφέρνει σαν κόμμα πολέμου με όλους τους κινδύνους που θα προκύψουν από αυτό στο μέλλον. Στις γραμμές πολιτικής ασφάλειας στη Γερμανία είναι πια φανερό ότι ο ομοσπονδιακός στρατός είναι απαραίτητο να χρησιμοποιείται σαν στρατιωτική δύναμη εισβολής σε κάθε σημείο που κρίνεται αναγκαία η παρουσία του και είναι ξεκάθαρο ότι εννοούν την εξασφάλιση των γερμανικών συμφερόντων. Για το πώς είναι η κατάσταση παγκόσμια, μπορούμε να το δούμε καθαρά μέσω των προβοκατόρικων ενεργειών του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού στην Κούβα. Εδώ υπογραμμίζεται ο χαρακτήρας της νέας ιμπεριαλιστικής τάξης. Εκβιάζονται στρατιωτικές συγκρούσεις για να έχουν το δικαίωμα της εισβολής. Πρώτες απ' όλους οι ΗΠΑ και εν αγαστή συμπνοία η ομοσπονδιακή κυβέρνηση.

Η αμερικάνικη κυβέρνηση είναι ο καλύτερος συνεργάτης πολιτικά και στρατιωτικά της ομοσπονδιακής κυβέρνησης. Σε πιθανούς πολέμους ή συγκρούσεις είναι σίγουρη η παρουσία ομοσπονδιακών δυνάμεων μέσω του ΝΑΤΟ. Οι πασχαλινές παρελάσεις στη Γερμανία μας το ξεκαθαρίζουν. Ακόμη και αν δεν είναι ευχαριστημένοι από τη συμμετοχή τους. Η απαίτηση "Σταματήστε τη γερμανική περιπέτεια στη Βαλκανική, μακριά τα χέρια από τη σοσιαλιστική Κούβα", υποστηρίχτηκε από πολλούς ανεξαρτήτως πολιτικής και κοινωνικής καταγωγής.

Δεύτερο: Το Συνέδριο ασχολήθηκε με τη νέα κατάσταση στην οικονομία και την κοινωνική πολιτική της Γερμανίας. Κατ' αρχάς έκανα μερικές παρατηρήσεις, ενδιάμεσα εμφανίζεται η μαζική ανεργία και τα προβλήματα απ' αυτήν ως η μεγαλύτερη πρόκληση της μεταπολεμικής κοινωνίας μας. Οι παλιοί κανόνες δεν ισχύουν πλέον. Η καπιταλιστική πολιτική σήμερα απαιτεί τη συνέχιση της στρατηγικής της παγκόσμιας αγοράς, με κάθε τιμή. Το όνειρο των επιθυμητών κοινωνικών συμμαχιών συρρικνώνεται, ενόψει των πραγματικών γεγονότων. Αυτό που εμείς βλέπουμε, Ζούμε καθημερινά, κάθε τόσο μαζικές απολύσεις, κλείσιμο επιχειρήσεων, αποθήκευση προϊόντων και αμφισβητήσεις κατακτημένων δικαιωμάτων. Η κυρίως αντίφαση αυτής της κοινωνίας ανάμεσα στο κεφάλαιο και την εργασία είναι πια ολοφάνερη σε περισσότερους ανθρώπους. Εμείς σαν κομμουνιστές προσπαθούμε να το ξεκαθαρίσουμε στον κόσμο και έτσι από την εμπειρία έρχεται η γνώση, για να υπάρξουν δυνατότερες κινήσεις, κινήσεις όπως αυτές που προετοιμάζουμε με μια μεγάλη διαδήλωση όλων των κοινωνικών δυνάμεων εναντίον της αποσοσιαλιστικοποίησης στις 15/6 στη Βόννη. Πρέπει να ξέρει κανείς ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση βάζει το χέρι της βαθιά στις τσέπες των εργατών, εργαζομένων και κοινωνικών στρωμάτων, ενώ αυξάνονται τα κέρδη των τραστ. Απέναντι σ' αυτόν τον πλούτο υπάρχει επίσης αύξηση της ένδειας. Η απαίτησή μας είναι: Οποιος δεν παίρνει από τους πλούσιους τίποτα, δεν μπορεί να δώσει τίποτα στους πτωχούς. Σε ένα συνδικαλιστικό συνέδριο του κόμματός μας υπογραμμίσαμε αυτή την απαίτηση. Υπό το θέμα "Υπερασπιστείτε τη συνδικαλιστική ανεξαρτησία, καμιά συμμαχία με τον Κολ και το κεφάλαιο", δώσαμε το στίγμα μας, που είναι αποτέλεσμα των αποφάσεων του Συνεδρίου. Εδώ ήρθαμε σε ρήξη με το προγραμματικό σχέδιο του προεδρείου της ΓΣΕΓ (Γερμαν. Συνδικ.). Μια εκ βάθρων εκτίμηση θα μας οδηγούσε τώρα πολύ μακριά. Αναγκαίο είναι να μη γραφτούν οι συμφωνημένες θέσεις δίπλα δίπλα. Επίσης η βασική αντίφαση ανάμεσα στο κεφάλαιο και στην εργασία θα αναφερθεί μόνο σε σχέση με τις άλλες αντιφάσεις, αλλά όχι στην κυρίαρχη. Στο σχέδιο προγράμματος οι συνδικαλιστικές κινήσεις υποκινούνται από υποδεέστερες απαιτήσεις, π.χ., η πλήρης απασχόληση δε σημαίνει για μακρό χρόνο εξασφάλιση για τον καθένα θέσεως εργασίας με την έννοια μιας κανονικής απασχόλησης πλήρους ωραρίου.

Χαιρετίζεται η ενοποίηση της οικονομίας και η νομισματική ενοποίηση μέσω του Μάαστριχτ. Αυτά είναι μερικά γεγονότα. Ολόκληρο το σχέδιο είναι ένα. Μεγάλο συγκρότημα από διαφοροποιούμενες θέσεις, οι οποίες δε συμφωνούν ούτε μεταξύ τους. Δεν είναι η στιγμή αναγκαίων αναλύσεων και πολιτικών απαιτήσεων - προκλήσεων, οι στρατηγικές αποφάσεις έχουν σκέψεις κοινωνικών συνεργασιών. Γι' αυτό το κόμμα μας υποστηρίζει την πρόταση των συνδικαλιστών του Εσσεν να μην αρνηθούμε αυτό το σχέδιο, αλλά να το συζητήσουμε και να επεξεργαστούμε ένα νέο σχέδιο που θα συζητήσουμε στο κανονικό συνέδριο της ΣΓΕΓ το 1998.

Οποιος παρακολουθεί την πραγματική κατάσταση με ανοιχτά μάτια, σ' αυτόν πρέπει να είναι ξεκάθαρο ότι δεν μπορούμε να περιμένουμε τίποτα από τη Βουλή και το κεφάλαιο. Οτι πρέπει να βγούμε σε αγώνες, ότι η αντίσταση εναντίον της αποκοινωνικοποίησης πρέπει να είναι ενιαία.

Μια τρίτη προοπτική είναι ο αναγκαίος αγώνας για τα δημοκρατικά δικαιώματα. Ζούμε τις διαδικασίες εναντίον της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας της πρώην DDR με την καθημερινή προσπάθεια να αντικατασταθούν το ισχύον δίκαιο αυτής της χώρας και το διεθνές δίκαιο και να ισχύει η εγκληματικοποίηση του σοσιαλισμού. Βιώνουμε τα όργια βασανισμών της Αστυνομίας κατά τη διάρκεια των L.L. διαδηλώσεων στο Βερολίνο.

Ζούμε τις μαζικές αστυνομικές δυνάμεις εναντίον των ανθρώπων στο GORLEBEN, οι οποίοι δεν ήθελαν στην περιοχή τους ατομικές εγκαταστάσεις και έχουν φόβο για το μέλλον. Ζούμε την προετοιμασία μιας αγωγής εναντίον αντιφασιστών νεολαίων στο GOTTINGEN. Ζούμε την εγκληματικοποίηση των αλλοδαπών συντοπιτών μας, ιδιαίτερα των Κούρδων στη χώρα μας, αυτό το πρόβλημα δε λύθηκε με την παράταση ή την απαγόρευση του ΡΚΚ. Σε πρώτη γραμμή, πρέπει η κυβέρνηση να σταματήσει τη στρατιωτική βοήθεια στην Τουρκία, η οποία τη χρησιμοποιεί στον αγώνα εναντίον των Κούρδων. Η πολιτική της αποδημοκρατικοποίησης είναι η λογική απάντηση αυτού του συστήματος και η άμβλυνση των αντιφάσεων, γι' αυτό είναι απόλυτα απαραίτητο να δούμε σαν απαράβατο καθήκον τον αγώνα για το κράτημα των δημοκρατικών δικαιωμάτων του Συντάγματος.

Σε όλες τις ερωτήσεις, απαντάμε με το Πρόγραμμα Δράσης. Η απάντηση είναι: σταματάμε τη δεξιά απόκλιση, αντιστεκόμαστε στην πολιτική του πολέμου και την αποδημοκρατικοποίηση.

Λίγα λόγια για τη δεύτερη ερώτηση.

Το Συνέδριό μας απέφυγε την αντιφατική εξέλιξη. Στη μεγάλη χώρα της Ομοσπονδιακής Γερμανίας, υπάρχουν 6.150 Κομμουνίστριες και Κομμουνιστές, πολύ λίγοι.

Μια θετική εξέλιξη μπορούμε να δούμε στο ότι υπάρχουν 118 Αχτιδικές Επιτροπές του DKP, 13 Νομαρχιακές Επιτροπές και 230 Κομματικές Ομάδες. Ολα αυτά είναι μόνο ένα σημείο. Ενα μεγάλο μέρος στο κόμμα μας αποτελείται από συντρόφους μεγάλης ηλικίας. Πέρυσι και φέτος για πρώτη φορά έγινε δυνατό να αποκτήσουμε περισσότερα μέλη από αυτά που μας έφυγαν. Το Συνέδριό μας έθεσε ένα σοβαρό στόχο. Η εφημερίδα του κόμματός μας από την εποχή των δραματικών εξελίξεων του 1989 - '90 που εκδιδόταν κάθε 15 μέρες, από την 1η Ιούλη θα γίνει βδομαδιάτικη. Με αυτό δώσαμε ένα σήμα. Η UZ είναι για μας ένα πολύ σπουδαίο μέσον, με το οποίο μπορούμε να παρουσιάσουμε την κομμουνιστική πολιτική, να πληροφορούμε και τους δικούς μας και τους έξω από μας για τις διάφορες κινητοποιήσεις, να πληροφορούμε για τις θέσεις των κομμουνιστών, να κάνουμε αντιπολίτευση, όλα με το σκοπό να ενισχύσουμε την εξωκοινοβουλευτική δράση. Το συνέδριό μας πήρε επίσης σοβαρές αποφάσεις, δηλαδή να δώσει βάρος στην πολιτική για τη νεολαία, στην πολιτική για τη νεολαία του DKP και γενικά για την ανάπτυξη της μόρφωσης της νεολαίας.

Η απόφαση με τη μαρξιστική θεωρία σχετικά με την εξέλιξη της καθημερινότητας δείχνει τα πρώτα της θετικά αποτελέσματα. Ενίσχυση του κόμματος σημαίνει γι' αυτό το πράγμα να δουλεύεις, δηλαδή το DKP σαν κόμμα στη Γερμανία, που έχει γίνει μεγαλύτερη σε όσο γίνεται περισσότερους τόπους, με ένα ξεκαθαρισμένο πολιτικό πρόσωπο να μπαίνει στις πολιτικές συγκρούσεις.

Αγαπητές συντρόφισσες, αγαπητοί σύντροφοι,

Το κεντρικό σημείο της παραπέρα εξέλιξης, ανάπτυξης και αντανάκλασης της δύναμής μας είναι η μορφοποίηση του DKP ως κόμματος που έχει αναλάβει την υποχρέωση να εξυπηρετεί τους εργαζόμενους, δηλαδή που προσανατολίζεται στην οικονομική - κοινωνική πολιτική και στη συγκεκριμένη καθημερινή δουλιά στα εργοστάσια και τις υπηρεσίες, στις πόλεις και τις κοινότητες, και στην ενεργητική συμμετοχή στις πολιτικές διαμάχες. Ετσι, στηρίζει όλες τις ενέργειες ενάντια στις κοινωνικές περικοπές, ειδικότερα δε, το οποίο προανέφερα, την πορεία (Sternmarsch) στις 15 Ιούνη στη Βόννη.

Στην τρίτη και τελευταία ερώτηση: Γενικά θετικές είναι οι αποφάσεις του συνεδρίου μας. Κάτι που φαίνεται και στον κομματικό συνεδριακό διάλογο. Είμαστε ένα κόμμα που αναπτύσσει την πολιτική του, βασισμένο στην επιστημονική θεώρηση του κόσμου μέσα από τις θεωρίες των Μαρξ, Ενγκελς και Λένιν και άλλων μαρξιστών επιστημόνων μας. Μ' αυτή την έννοια πρέπει να συνεχίσουμε και θα το κάνουμε.

Οι προοπτικές του κόμματός μας θα μορφοποιηθούν θετικά στις μάζες. Οπως εμείς θέλουμε σαν δύναμη της Αριστεράς και θέτουμε όλες τις δυνάμεις μας για να ενώσουμε δυνάμεις, οι οποίες είναι αντικειμενικά εναντίον της δεξιάς απόκλισης στη χώρα μας. Αυτό ισχύει για τη συμμετοχή σε κινήσεις και δραστηριότητες και για το διάλογο και τη διαδικασία συζητήσεων, η οποία τώρα αυξάνει στις αριστερές κινήσεις. Ετσι καταλαβαίνουμε τη σχέση μας προς το PDS, τη μεγάλη δημοκρατική αριστερή δύναμη στη Γερμανία. Είμαστε υπέρ μιας πιθανής στενής συνεργασίας σε όλα τα πολιτικά πεδία, στα οποία υπάρχει ταυτότητα απόψεων και θέλουμε να κάνουμε διάλογο με σκοπό να γίνουν αποδεκτές κοινές απόψεις. Εχουμε θέσει στον προγραμματικό προσανατολισμό σαν στόχο, να κάνει το DKP ό,τι μπορεί για να φέρει όλους τους κομμουνιστές σε ένα κόμμα.

Αγαπητές συντρόφισσες, αγαπητοί σύντροφοι,

Κλείνοντας, το DKP θέλει να εμβαθύνει τη συνεργασία με τα κομμουνιστικά και τα εργατικά κόμματα, με τις αριστερές και τις μαρξιστικές δυνάμεις. Γι' αυτό το λόγο, παίρνουμε μέρος σε διεθνείς συναντήσεις και σε συνέδρια κομμάτων, όπου οι δυνάμεις μας το επιτρέπουν. Εμείς πιστεύουμε ότι η συνεργασία μεταξύ των μελών του ΚΚΕ, οι οποίοι ζουν στην ομόσπονδη Γερμανία και του DKP είναι καλές, αλλά όχι τόσο καλές, που να μη χρειάζονται να γίνουν ακόμα πιο καλές. Τις θετικές εκδηλώσεις που από κοινού διοργανώσαμε πρέπει να τις συνεχίσουμε. Γι' αυτό έχουμε συζητήσει με τους αντιπροσώπους που ήρθαν στο συνέδριό μας και τους ζητήσαμε, πράγμα που ζητώ ακόμα μια φορά, να ενισχυθεί η συνεργασία μας. Η δική μας διάθεση είναι δεδομένη.

Ας μπούμε στον αγώνα όλοι μαζί με τις άλλες προοδευτικές δυνάμεις για την ισχυροποίηση των τοπικών, αλλά και του διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος.

Κρίστιαν Κόμπερκ

Μέλος της Γραμματείας του Προεδρείου

Υπεύθυνος Τύπου του (κρατιδίου) Σλέσβιχ Χολστάιν

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Η Οργάνωση Βερολίνου του Γερμανικού ΚΚ κατά της ΕΕ (2008-06-19 00:00:00.0)
Στη Γερμανία (2007-11-23 00:00:00.0)
Στη Γερμανία (2007-11-22 00:00:00.0)
Το Γερμανικό ΚΚ για τις πρόσφατες εξελίξεις (2005-11-05 00:00:00.0)
Αγώνας για ένα σοσιαλιστικό μέλλον (2000-09-16 00:00:00.0)
Μια ανταπόκριση με ...προεκτάσεις (2000-08-06 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org