Τετάρτη 5 Ιούνη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΤΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ
Ενα ακόμα επικίνδυνο βήμα

Στον ασφυκτικό έλεγχο ακόμα και των εσωτερικών διαδικασιών των κομμάτων προσβλέπει το νομοσχέδιο για τη "χρηματοδότηση των πολιτικών κομμάτων", που κατατέθηκε χτες στη Βουλή. Συγκεκριμένα, μεταξύ των διατάξεων του νομοσχεδίου περιλαμβάνεται ρύθμιση που προβλέπει ότι για τον έλεγχο των οικονομικών των κομμάτων, που διεξάγεται από Επιτροπή της Βουλής, χρησιμοποιούνται ορκωτοί ελεγκτές. Ακόμα τα κόμματα που λαμβάνουν κρατική επιχορήγηση υποχρεούνται να τηρούν ειδικό βιβλίο, στο οποίο καταχωρούνται υποχρεωτικά όλα τα έσοδα και οι δαπάνες τους. Εκδίδονται αποδείξεις για κάθε ποσό που εισπράττουν τα κόμματα και τα μπλοκ των εισπράξεων θεωρούνται από τον πρόεδρο της Επιτροπής Ελέγχου, ενώ πρέπει να αναφέρονται ονομαστικά όσα φυσικά ή νομικά πρόσωπα εισφέρουν κατά τη διάρκεια του έτους ποσό μεγαλύτερο των 500.000 δρχ.

Παράλληλα επιχειρείται η φίμωση όσων κομμάτων δεν έχουν πρόσβαση στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, όπως το ΚΚΕ, αφού με άλλες διατάξεις του νομοσχεδίου απαγορεύεται κατά τη διάρκεια του προεκλογικού αγώνα η ανάρτηση αεροπανό και η επικόλληση αφισών, εκτός των χώρων που έχουν για το σκοπό αυτό καθοριστεί.

Οσον αφορά τη χρηματοδότηση των κομμάτων, η μεν ετήσια ορίζεται στο 1,2 τοις χιλίοις των τακτικών εσόδων του προϋπολογισμού, η δε εκλογική στο 0,5 τοις χιλίοις των τακτικών εσόδων του προϋπολογισμού. Με άλλες διατάξεις του νομοσχεδίου καθορίζονται οι προϋποθέσεις για τη χορήγηση των επιδοτήσεων στα κόμματα. Οσα κόμματα δε λαμβάνουν επιδότηση, δικαιούνται ετήσιας οικονομικής ενίσχυσης για τη σύσταση και λειτουργία κέντρων ερευνών και μελετών, καθώς και για τη διοργάνωση προγραμμάτων επιμόρφωσης των στελεχών τους. Η οικονομική αυτή ενίσχυση ανέρχεται συνολικά στο 0,1 τοις χιλίοις των εσόδων του προϋπολογισμού. Τέλος, αναφέρεται ότι κατ' έτος υποχρεούνται να υποβάλλουν δήλωση της περιουσιακής τους κατάστασης ή της συζύγου τους και των ανηλίκων τέκνων τους ο πρωθυπουργός, οι αρχηγοί των κομμάτων που εκπροσωπούνται στο Κοινοβούλιο και το Ευρωκοινοβούλιο, οι υπουργοί, οι αναπληρωτές υπουργοί και οι υφυπουργοί, οι βουλευτές και οι ευρωβουλευτές, οι οικονομικοί υπεύθυνοι των κομμάτων και οι γενικοί και ειδικοί γραμματείς των υπουργείων, καθώς και λοιποί κρατικοί λειτουργοί και υπάλληλοι.

Ο Μήτσος Κωστόπουλος

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Μήτσος Κωστόπουλος έκανε στο "Ρ" την ακόλουθη δήλωση για το νομοσχέδιο: "Η κυβέρνηση προχώρησε τελικά στην κατάθεση του νομοσχεδίου για τον έλεγχο των οικονομικών των κομμάτων. Πραγματοποιείται έτσι ένα ακόμα βήμα στην κατεύθυνση παρέμβασης στη λειτουργία των κομμάτων, το οποίο μπορεί να γίνει αρκετά επικίνδυνο κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις. Το ΚΚΕ κατ' επανάληψη έχει διατυπώσει τις απόψεις του και τις ανησυχίες του για το ζήτημα αυτό.

Τα οικονομικά των κομμάτων ελέγχονται, πρέπει να ελέγχονται από τα μέλη τους, από τα ελεγκτικά τους όργανα και όχι από κάποιους ορκωτούς λογιστές ή από τις όποιες πολιτικές σκοπιμότητες.

Η σχέση του κάθε κόμματος με τα όποια συμφέροντα δεν πρόκειται να διαπιστωθεί από τέτοια επικίνδυνα νομοσχέδια, αλλά από την πολιτική που ασκούν τα κόμματα και πολιτικοί απέναντι σε αυτά τα συμφέροντα. Είναι υποκριτικό, παραπλανητικό το επιχείρημα ότι τάχα με τέτοια νομοσχέδια θα σπάσουν τα "διαπλεκόμενα". Δεν πρόκειται να κόψουν το κλαδί πάνω στο οποίο κάθονται κόμματα και πολιτικοί που υπηρετούν το σύστημα της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης.

Ας είναι βέβαιοι όσοι επιχειρούν να φιμώσουν το ΚΚΕ, τη φωνή των κομμουνιστών, με απαγορεύσεις στην κίνηση ιδεών και μηνυμάτων, ότι δε θα πετύχουν. Δεν το κατόρθωσαν αυτό σε πολύ δυσκολότερες συνθήκες".

Γ. Κ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ