Κυριακή 2 Ιούνη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 34
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΠΛΑΤΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
Εγκαταλειμμένα πάσης φύσεως υλικά

Οι εργασίες του μετρό έχουν τελειώσει εδώ και τρεις μήνες, αλλά δεν έχει προχωρήσει καμία εργασία για τον καθαρισμό της

Πριν ξεκινήσουν οι εργασίες για το μετρό η πλατεία Αττικής, δίπλα στον ηλεκτρικό σταθμό, αποτελούσε ένα χώρο αναψυχής για τους κατοίκους της περιοχής. Σήμερα και αφού οι σχετικές εργασίες έχουν τελειώσει εδώ και τρεις μήνες, δεν έχει προχωρήσει καμία εργασία για να παραδοθεί η πλατεία όπως ήταν πριν. Αντίθετα ο συγκεκριμένος χώρος είναι γεμάτος με επικίνδυνα αντικείμενα, που "ξέμειναν" μετά την αποχώρηση του εργοταξίου. Μάλιστα, πριν δέκα μέρες βγήκαν και τα προστατευτικά κιγκλιδώματα (μπλόκετ), που δεν επέτρεπαν τη διέλευση των πεζών. Ετσι, καθημερινά εκατοντάδες άνθρωποι περνάνε μέσα από την πλατεία, ενώ πολλά παιδιά της γειτονιάς μαζεύονται στο χώρο για παιχνίδι.

Ο γραμματέας του Συμβουλίου των Εργαζομένων στο μετρό και υπεύθυνος για την ασφάλεια και την υγιεινή στο έργα, Στ. Αχλιώπτας,τόνισε: "Τα προστατευτικά πλαίσια έχουν φύγει και καθημερινά περνάει από εδώ μέσα πολύς κόσμος, ενώ κατά καιρούς έρχονται και μικρά παιδιά να παίξουν, με κίνδυνο να χτυπήσουν. Επιπλέον, συνέχισε, το βράδυ δεν υπάρχει καθόλου φωτισμός στην πλατεία και η διέλευση είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη". Ο Στ. Αχλιώπτας επισήμανε ότι οι εργαζόμενοι έχουν "ενοχλήσει" κατά καιρούς τη διοίκηση της "Ολυμπιακό Μετρό", προκειμένου να πάρει τα απαραίτητα μέτρα για να καθαριστεί και να διαφυλαχτεί ο χώρος. Εξάλλου, κατέληξε, είναι μέσα στη σύμβαση της εταιρίας να παραδίδει τους χώρους στην κατάσταση που ήταν πριν αρχίσουν τα έργα.

"Αυτή η πλατεία είχε παγκάκια και πολύ πράσινο, ήταν ένας χώρος δροσιάς για το καλοκαίρι. Υπήρχαν δέντρα και παρτέρια που κόπηκαν ή καταστράφηκαν όταν άρχισαν τα έργα", είπε στο "Ρ" ο Γ. Φλώρος,κάτοικος της περιοχής. Ο ίδιος τόνισε ότι το έργο είναι απαραίτητο, αλλά απαραίτητη είναι και η αναμόρφωση του χώρου. "Δεν μπορούμε να περπατάμε ανάμεσα σε καρφιά και σίδερα". Ο Σπ. Μηστριώτης,που μένει εκεί κοντά, υπογράμμισε: "Η περιοχή μας είναι ήδη υποβαθμισμένη. Εδώ ήταν ένας από τους λίγους ελεύθερους χώρους, που μπορούσαμε να φέρουμε τα παιδιά μας για μια βόλτα. Πιστεύαμε ότι όταν τελείωναν τα έργα θα διαμορφωνόταν η πλατεία για να μπορούμετουλάχιστον να καθόμαστε". Οπως βλέπετε τα έργα τελείωσαν και κανένας δεν ενδιαφέρθηκε για να γίνει το μέρος όπως ήταν πριν, κατέληξε.

Παράπονα όμως για την κατάσταση του χώρου έχουν και οι μαγαζάτορες της περιοχής. Ο Λ. Λυμπερόπουλος,που έχει περίπτερο δίπλα στην πλατεία, δήλωσε στο "Ρ": "Την έκαναν αγνώριστη και την παράτησαν. Επιπλέον, παντού μέσα στο χώρο υπάρχουν σίδερα, σύρματα και άλλα αιχμηρά αντικείμενα. Αν δε φροντίσουν να την αναμορφώσουν, σε λίγο καιρό μπορεί να αποτελεί και εστία μόλυνσης για την περιοχή, αφού ήδη έχουν αρχίσει να πετάνε σκουπίδια μέσα στην πλατεία". Η Μ. Κότσιρα,που διατηρεί καφενείο, επισήμανε ότι κατά τη διάρκεια των εργασιών η κατάσταση για τα καταστήματα ήταν άσχημη, αφού δεν υπήρχε πολλή δουλιά. Πάντως, συνέχισε, και αυτή η κατάσταση δεν είναι η ιδανικότερη.

Πάνος ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ