Κυριακή 2 Ιούνη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
"ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΣ"
Απολύσεις συμβασιούχων, εργολαβίες και πολυειδικότητα...

Μέχρι τέλος του Μάη 136 εργαζόμενοι, με συμβάσεις ορισμένου χρόνου θα απολυθούν από την καπνοβιομηχανία του "Παπαστράτου", ενώ μέχρι τώρα έχουν φύγει ήδη 50 εργαζόμενοι!Αυτό όταν, τα κέρδη της επιχείρησης έφτασαν το 1994 τα 10,2 δισεκατομμύρια δραχμές και το 1995 τα 10,7 δισεκατομμύρια δραχμές!

Στην καπνοβιομηχανία του "Παπαστράτου" υπάρχουν ειδικότητες που δεν μπορεί η επιχείρηση να τις βρει εύκολα στην αγορά εργασίας όπως τον χειριστή σιγαροποιητικής και πακεταριστικής μηχανής. Υπάρχουν, όμως, και ειδικότητες που μπορεί να βρει πολύ εύκολα, όπως καθαρίστριες, ηλεκτρολόγοι, υπάλληλοι γραφείου και άλλοι. Γι' αυτές τις ειδικότητες η εργοδοσία προωθεί την κατάργηση των αντίστοιχων τμημάτων, με σκοπό να τα λειτουργήσει με τη μορφή εργολαβιών, με στόχο τη συμπίεση του κόστους. "Ολοι αυτοί - μας λέει ο Γ. Κοντός, εργαζόμενος στον "Παπαστράτο" και μέλος της Διοίκησης του σωματείου των εργαζομένων - που αποτελούν την πλειοψηφία, είναι εργαζόμενοι που μπορούν να βρεθούν εύκολα στην αγορά εργασίας και αυτό η εταιρία το θεωρεί "περιττό πάχος". Το σύστημα των εργολαβιών έχει ξεκινήσει στον "Παπαστράτο" με τις καθαρίστριες, τις οποίες η εταιρία έχει αντικαταστήσει με ιδιωτικό συνεργείο".

Ο Δ. Πάνου,εργαζόμενος στον "Παπαστράτο", ανέφερε ένα επιπλέον σημαντικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι. Η εργοδοσία προσπαθεί να εκπαιδεύσει πολλά άτομα για το ίδιο αντικείμενο, ώστε ανά πάσα στιγμή να μπορεί να χρησιμοποιεί οποιοδήποτε στη συγκεκριμένη εργασία. Ο Γ. Κοντός,παρατηρεί, ότι αντί ο εκσυγχρονισμός των βιομηχανιών με την εισαγωγή της νέας τεχνολογίας να ωφελήσει τους εργαζόμενους, βελτιώνοντας την ποιότητα εργασίας και ζωής, με τον τρόπο που εφαρμόζεται, αποβαίνει εις βάρος τους. "Η εισαγωγή νέας τεχνολογίας, σημειώνει ο Γ. Νικολουδάκης, μέλος της κλαδικής Ομοσπονδίας, μπορεί να μειώσει τις ώρες εργασίας και να εφαρμοστεί το αίτημα των εργαζομένων για 35 ώρες δουλιά χωρίς μείωση των αποδοχών".

Οι συνδικαλιστές σημειώνουν ότι η Διοίκηση της εταιρίας θα διώξει τους 136 συμβασιούχους και δε θα ξαναπροσλάβει εργαζόμενους με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, καθώς ο "Παπαστράτος" έχει ξεκινήσει μια "συνεργασία" με τον "Γεωργιάδη". Συγκεκριμένα, ο "Παπαστράτος", σε περίοδο αύξησης της παραγωγής, δίνει παραγγελίες, που δεν μπορεί να παράγει στο δικό του το εργοστάσιο, στον "Γεωργιάδη". Ο "Γεωργιάδης" από την άλλη, προκειμένου να βγάλει αυτήν τη δουλιά, προσλαμβάνει συμβασιούχους. Σε μια όμως πιθανή πτώση της παραγωγής για κάποια περίοδο, ο "Παπαστράτος" θα σταματήσει να δίνει δουλιές στον "Γεωργιάδη" γιατί πλέον δε θα τον χρειάζεται, με αποτέλεσμα ο "Γεωργιάδης" και κυρίως οι εργαζόμενοι στην καπνοβιομηχανία να αντιμετωπίσουν μεγάλο πρόβλημα. Ο "Γεωργιάδης" αφότου διέκοψε τη συνεργασία του με τη "Ρόθμανς",το 1994, έχασε την εσωτερική του αγορά με αποτέλεσμα να κινδυνεύει με κλείσιμο.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κάλεσμα αγώνα απέναντι στην κλιμακούμενη τρομοκρατία στα ΕΑΣ (2018-03-23 00:00:00.0)
Αντιμέτωποι με την απόλυση οι εργαζόμενοι (2008-10-15 00:00:00.0)
Κέρδισε τα εύσημα από την εργοδοσία (2007-03-31 00:00:00.0)
ΟΧΙ στη μείωση θέσεων εργασίας (2001-02-13 00:00:00.0)
Χάνει έδαφος το ελληνικό σήμα (1999-12-19 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org