Κυριακή 2 Ιούνη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 1
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΚΛΕΙΝΕΙ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ Η ΧΩΜΑΤΕΡΗ ΤΩΝ ΑΝΩ ΛΙΟΣΙΩΝ
Η κυβέρνηση
μοναδικός υπεύθυνος για την κατάσταση με τα σκουπίδια

Χρέος του κινήματος της αυτοδιοίκησης, συνολικά του μαζικού λαϊκού κινήματος, να αξιώσει αγωνιστικά την εφαρμογή του προγράμματος, με άμεση ταυτόχρονη χωροθέτηση και έναρξη των εργασιών για τις τρεις ΟΕΔΑ που χρειάζεται η Αττική

Με κλειστή την κεντρική χωματερή των Ανω Λιοσίων, με 3,1 εκατομμύρια τόνους σκουπιδιών, που αντιστοιχούν σε 17,5 εκατομμύρια κυβικά μέτρα, να καίγονται ανεξέλεγκτα στις 5.000 χωματερές όλης της χώρας, με 450.000 τόνους βιομηχανικά απόβλητα πεταμένα σε ρεματιές και ποτάμια, έτσι υποδέχεται η κυβέρνηση την Παγκόσμια Ημερα Περιβάλλοντος, την Τετάρτη 5 Ιούνη. Μέχρι τότε οι κάτοικοι του Αυλώνα θα συνεχίζουν τις αιφνιδιαστικές κινητοποιήσεις τους απόλυτα δικαιολογημένοι, καθώς η υπόθεση εξεύρεσης χώρων για τις Ολοκληρωμένες Εγκαταστάσεις Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΟΕΔΑ), αποκτά πλέον όλα τα χαρακτηριστικά της πολιτικής απάτης. Με πρώτον υπεύθυνο την κυβέρνηση, το επιστημονικά καταρτισμένο πρόγραμμα του Ενιαίου Συνδέσμου Δήμων και Κοινοτήτων Αττικής, έχει τιναχτεί ήδη στον αέρα. Αναλύσεις και μελέτες δεκαετιών πετάχτηκαν στη χωματερή, επειδή η κυβέρνηση για να μην κοντραριστεί με οικοπεδοφάγους, μεγαλοσχήμονες και μέρος της εκλογικής της πελατείας, προσπαθεί να επιβάλει αυθαίρετα ως χώρο εγκατάστασης νέας χωματερής μια περιοχή του Αυλώνα, η οποία ήδη από τις προεπιλογές χώρων, μια πενταετία πριν, είχε αποκλειστεί ως ακατάλληλη. Η τροπή που παίρνουν πλέον τα πράγματα είναι τέτοια, που δικαιολογεί την έκφραση φόβων ότι στο τέλος αυτό που θα συμβεί είναι να δοθεί και νέα παράταση στη λειτουργία της χωματερής των Ανω Λιοσίων η οποία ήδη έχει μετατραπεί σε μία βιολογική βόμβα αρκετών μεγατόνων.

Κι όμως αυτή η εξέλιξη δεν είναι μονόδρομος. Η κυβέρνηση εξακολουθεί να έχει στα χέρια της ένα επιστημονικά καταρτισμένο πρόγραμμα που εγγυάται την ασφαλή διαχείριση των απορριμμάτων, τον περιορισμό του τελικού προς ταφή προϊόντος στο 1/3 του σημερινού όγκου και την επικερδή αξιοποίηση των άλλων 2/3, αν εφαρμοστεί ολοκληρωμένα το πρόγραμμα της ανακύκλωσης. Αν η ίδια εξακολουθεί να παριστάνει την στρουθοκάμηλο, είναι χρέος του κινήματος της αυτοδιοίκησης, συνολικά του μαζικού λαϊκού κινήματος, να αξιώσει αγωνιστικά την εφαρμογή του προγράμματος με άμεση ταυτόχρονη χωροθέτηση και έναρξη των εργασιών για τις τρεις ΟΕΔΑ που χρειάζεται η Αττική. Να αξιώσει την εκπόνηση, επιτέλους, ενός εθνικού σχεδιασμού για τη διαχείριση συνολικά των απορριμμάτων.


ΣΕΛ.  11

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ