Τετάρτη 6 Αυγούστου 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ ΣΗΜΙΤΗ - ΓΙΛΜΑΖ
"Θετικές αντιδράσεις" από τις ΗΠΑ

ΛΕΥΚΩΣΙΑ .-

Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών αντέδρασε θετικά στις συνεντεύξεις των πρωθυπουργών της Ελλάδας και της Τουρκίας, Κώστα Σημίτη και Μεσούτ Γιλμάζ, αντίστοιχα, στο διεθνές περιοδικό "Newsweek", σύμφωνα με ανταπόκριση του Κυπριακού Πρακτορείου Ειδήσεων (ΚΥΠΕ) από την Ουάσιγκτον.

Σε δήλωσή του στο ΚΥΠΕ, ο εκπρόσωπος του αμερικανικού ΥΠΕΞ, Τζιμ Φόλεϊ, είπε ότι οι αρμόδιοι στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ έχουν διαβάσει τις δηλώσεις του Τούρκου πρωθυπουργού.

"Πιστεύουμε ότι έχει δεσμευτεί στην επίλυση όλων των θεμάτων που διχάζουν την Τουρκία με την Ελλάδα. Τα σχόλιά του αποδεικνύουν ότι η διαδικασία συμφιλίωσης που άρχισε με την πρωτοβουλία της ΥΠΕΞ, Μαντλίν Ολμπράιτ, στη Μαδρίτη, πράγματι υπάρχει και βαίνει καλώς".

Αναφερόμενος στη συνέντευξη Σημίτη, ο Τζ. Φόλεϊ χαρακτήρισε "υψίστης σημασίας" το γεγονός ότι ο Ελληνας πρωθυπουργός εξέφρασε την επιθυμία για λύση του θέματος της υφαλοκρηπίδας του Αιγαίου και ότι συμφώνησε στη δημιουργία μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης με την Τουρκία.

Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ευχήθηκε, οι Κ. Σημίτης και Μ. Γιλμάζ να συναντηθούν σύντομα και για το θέμα των Ιμια.

Ο Τζ. Φόλεϊ εξέφρασε επίσης την ελπίδα ότι οι δύο χώρες θα μπορέσουν να προσεγγίσουν σημαντικά θέματα, μέσα στο πνεύμα της διακήρυξης της Μαδρίτης.Τέλος, εξέφρασε την ευχή, οι δύο κυβερνήσεις να μπορέσουν να ανταποκριθούν στην έκκληση του γγ του ΝΑΤΟ, Χαβιέρ Σολάνα, και να συμφωνήσουν σε αμοιβαία αποδεκτά μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης.

Με πλήρη μυστικότητα ο δεύτερος γύρος

Στο μεταξύ, απαντώντας σε ερώτηση κατά την τακτική ενημέρωση, ο εκπρόσωπος του ΓΓ, Φρέντε Εκχαρτ, είπε ότι ο νέος, δεύτερος υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, γύρος των απευθείας συνομιλιών των ηγετών των δύο κοινοτήτων της Κύπρου, που θα αρχίσει στις 11 Αυγούστου, θα διεξαχθεί σε ένα χωριό, στα πέριξ του Μοντρέ, σε μια τοποθεσία, παρόμοια με αυτή του Τράουτμπεκ, ώστε να εξασφαλιστεί πλήρης μυστικότητα μακριά από τους δημοσιογράφους.

Είπε ότι θα εξετάσει αν μπορεί να ανακοινώσει (αρφά χτες) το όνομα της τοποθεσίας και πρόσθεσε ότι ακόμη δεν έχει αποφασιστεί αν θα επιτραπεί η φωτογραφική κάλυψη της έναρξης. Κατέληξε, αναφέροντας ότι, όπως έγινε και στις συνομιλίες του Τράουτμπεκ, ο αντιπρόσωπος του ΓΓ, Ντιέγκο Κόρντοβεζ, θα ενημερώσει τους δημοσιογράφους μετά το πέρας των συνομιλιών.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ