Τετάρτη 6 Αυγούστου 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΕΝΗΝΤΑ ΔΥΟ ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑ
Οχι στην πυρηνική τρομοκρατία

Σήμερα, στις 7.30 το απόγευμα, στο Bράχο της Ακρόπολης η συγκέντρωση, που διοργανώνει η ΕΕΔΥΕ, τιμώντας τα θύματα της Χιροσίμα και του Ναγκασάκι

Οι φιλειρηνικοί λαοί, οι εργαζόμενοι όλων των χωρών, αποτίουν σήμερα φόρο τιμής στα θύματα του πυρηνικού ολοκαυτώματος που προκάλεσε ο αμερικανικός ιμπεριαλισμός, 52 χρόνια πριν, σαν σήμερα, βομβαρδίζοντας με ατομική βόμβα το κέντρο της Χιροσίμα, για να επαναλάβει το έγκλημα του αιώνα τρεις μέρες αργότερα, στις 9 Αυγούστου 1945, στο Ναγκασάκι. 75.000 άτομα στη Χιροσίμα και 30.000 στο Ναγκασάκι έχασαν τη ζωή τους, 40.000 άτομα τραυματίστηκαν σοβαρά και δεκάδες χιλιάδες ακόμα επλήγησαν από τη ραδιενέργεια. Αυτά ήταν τα αποτελέσματα της πυρηνικής τρομοκρατίας των ιμπεριαλιστών. Ομως, αν και πέρασαν 52 χρόνια και οι συνέπειες της καταστροφής δεν έχουν εκλείψει, η ανθρωπότητα εξακολουθεί περισσότερο από ποτέ να ζει με τον εφιάλτη μιας νέας καταστροφής που απειλεί να κάνει παρελθόν ό,τι δημιούργησε ο άνθρωπος πάνω στον πλανήτη. Η παγκόσμια ειρήνη απειλείται από τα σχέδια της Νέας Τάξης Πραγμάτων των ιμπεριαλιστών, από τις ίδιες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις που κήρυξαν την πυρηνική τρομοκρατία.

"Ο αμερικάνικος ιμπεριαλισμός μ' αυτή τη θηριωδία εγκαινίασε την είσοδο της ανθρωπότητας στην εποχή της πυρηνικής τρομοκρατίας", τονίζει στην ανακοίνωσή της η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΔΥΕ)."Διέπραξε, προσθέτει, δύο φοβερά εγκλήματα όχι για να επιταχύνει τη λήξη του πολέμου με την Ιαπωνία που ήταν έτοιμη να συνθηκολογήσει, αλλά για σαφή προειδοποίηση προς τη Σοβιετική Ενωση για τη "δοκιμή" του φοβερού όπλου και την προβολή της υπεροχής και υπεροπλίας των ΗΠΑ".

"Οι ίδιες δυνάμεις του τρόμου και της καταστροφής μέσα από στρατιωτικούς σχηματισμούς, όπως ΝΑΤΟ - Δυτικο-Ευρωπαϊκή Ενωση (ΔΕΕ) κλπ., με επικεφαλής τις ΗΠΑ, με την κατοχή και τοποθέτηση σε διάφορα σημεία του πλανήτη πυρηνικών όπλων, κρατούν τις τύχες της ανθρωπότητας στα χέρια τους και η ασφάλεια απειλείται κάθε στιγμή", επισημαίνεται σε ανακοίνωση της Επιτροπής Ειρήνης της ΕΕΔΥΕ στην Πάτρα και προστίθεται: "Πρόσφατα, αντί το ΝΑΤΟ να διαλυθεί, όπως είναι η επιδίωξη, η απαίτηση, ο στόχος και η διεκδίκηση του παγκόσμιου φιλειρηνικού κινήματος και των λαών της Γης, με απαράδεκτες αποφάσεις:

  • Διευρύνεται προς τις ανατολικές χώρες της Ευρώπης διά μέσου της στρατιωτικοοικονομικής τους κυριαρχίας στις χώρες αυτές.
  • Δημιουργεί πολυεθνικές δυνάμεις ταχείας επέμβασης, με στόχο τη στρατιωτική εμπλοκή των χωρών σε τυχοδιωκτισμούς και τρομοκρατικές επεμβάσεις.
  • Προωθείται εφαρμογή σχεδίου αμερικανοποίησης του Αιγαίου.
  • Επιβάλλονται στις κυβερνήσεις των χωρών εξοπλισμοί που δεν έχουν σχέση με την εθνική ασφάλεια κάθε χώρας, αλλά με τις παράλογες αξιώσεις του ΝΑΤΟ και των πολυεθνικών επιχειρήσεων παραγωγής όπλων.
Δυσβάστακτοι εξοπλισμοί

Ιδιαίτερα, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της Επιτροπής Ειρήνης Βόλου της ΕΕΔΥΕ, "στον απόηχο των αποφάσεων της Συνδιάσκεψης της Μαδρίτης, το ΝΑΤΟ επιταχύνει την υλοποίηση των δυσβάστακτων για τους λαούς της Ελλάδας και της Τουρκίας εξοπλιστικών προγραμμάτων του, βάσει των σχεδίων της Ατλαντικής Συμμαχίας στην περιοχή. Ενώ η ελληνική κυβέρνηση αποφάσισε την αλλαγή της δομής των Ενόπλων Δυνάμεων για να πρωτοστατήσει στους επιχειρησιακούς σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια, στον Καύκασο, την Κασπία κλπ. Συγκροτεί ευέλικτες ταξιαρχίες άμεσης επέμβασης για εξωτερικές αποστολές. Ακυρώνει τις πραγματικές ανάγκες άμυνας της χώρας, στο βωμό των αναγκών της ΝΑΤΟικής τρομοκρατικής πολεμικής μηχανής".

"Οι τελευταίες αποφάσεις του ΚΥΣΕΑ κάνουν ολοφάνερη την υιοθέτηση της πολιτικής του πολέμου, που τρομοκρατεί τους λαούς για να τους υποτάξει στη Νέα Τάξη", υπογραμμίζει ανακοίνωση της Επιτροπής Ειρήνης των Ιωαννίνων και τονίζει: "Το φιλειρηνικό κίνημα της χώρας μας ανησυχεί γιατί η προθυμία της κυβέρνησης να ευθυγραμμιστεί με τα σχέδια των ιμπεριαλιστών του ΝΑΤΟ δεν έχει προηγούμενο τα τελευταία χρόνια! Στα πλαίσια αυτών των αποφάσεων, ο εθνικός σχεδιασμός παραδίνεται στη Νέα Τάξη, οι ένοπλες δυνάμεις μετατρέπονται σε μισθοφόρο του ΝΑΤΟ και η εθνική άμυνα εντάσσεται στην πολιτική της ΝΑΤΟικής επιθετικότητας και αστυνόμευσης των λαών.

Τέλος, το ειδικό πρόβλημα του κινδύνου από τα πυρηνικά απόβλητα που θάβονται κύρια στις φτωχές τρίτες χώρες ή ρίχνονται στη θάλασσα επισημαίνει εκτός των άλλων η Επιτροπή Ειρήνης Καβάλας, που καλεί τους φιλειρηνιστές να δυναμώσουν το φιλειρηνικό κίνημα ενάντια στα ιμπεριαλιστικά σχέδια, για αφοπλισμό.

Οχι σε ΝΑΤΟ - ιμπεριαλισμό

Ο ελληνικός λαός καλείται από την Πανελλήνια Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και την Ειρήνη και τις Επιτροπές Ειρήνης όλης της χώρας, όχι μόνο να καταδικάσει τα εγκλήματα του ιμπεριαλισμού κατά της ανθρωπότητας, αλλά και να αντισταθεί στα τρομοκρατικά σχέδια του ιμπεριαλισμού ενάντια στους λαούς. Να καταδικάσει και να απαιτήσει να σταματήσουν οι πυρηνικές δοκιμές. Να αγωνιστεί για αποπυρηνικοποιημένες ζώνες και αποπυρηνικοποιημένη Ευρώπη. Καλούνται οι εργαζόμενοι να καταδικάσουν την κυβερνητική πρακτική υποταγής και συμμετοχής στα ΝΑΤΟικά επεμβατικά σχέδια σε βάρος των λαών. Για να φύγει το ΝΑΤΟ από τα Βαλκάνια, να αποκρουστούν τα ΝΑΤΟικά σχέδια διχοτόμησης της Κύπρου και του Αιγαίου, να φύγουν οι βάσεις και τα πυρηνικά όπλα από τον Αραξο, να διαλυθεί το ΝΑΤΟ και κάθε επιθετικός στρατιωτικός σχηματισμός. Να αγωνιστούμε για Ελλάδα ειρηνική, ανεξάρτητη, για φιλία, ισότιμη συνεργασία με όλους τους λαούς του κόσμου.

Μ' αυτά τα συνθήματα και οράματα, σήμερα η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ) τιμά τη θλιβερή επέτειο με συγκέντρωση που οργανώνει στις 7.30 το απόγευμα στο Βράχο της Ακρόπολης. Καλούνται να συμμετέχουν μαζικά όλοι οι Αθηναίοι και Πειραιώτες.

Εκδηλώσεις για την 52η επέτειο του πυρηνικού βομβαρδισμού της Χιροσίμα και του Ναγκασάκι οργανώνονται σε πολλές ακόμα πόλεις και περιοχές της χώρας από τις κατά τόπους Επιτροπές Ειρήνης της ΕΔΥΕ. Η Επιτροπή Ειρήνης Λουτρακίου - Περαχώρας οργανώνει διήμερες εκδηλώσεις στις 10 - 11 Αυγούστου 1997 Κυριακή και Δευτέρα, στις 9 το βράδυ στο Πάρκο Ειρήνης στην παραλία Λουτρακίου.

  • Με ανακοίνωσή του, ο Σύνδεσμος Συνταξιούχων - Επιδοματούχων ΙΚΑ Αθήνας καλεί όλους τους συνταξιούχους - μέλη του να συμμετέχουν στην εκδήλωση της Ακρόπολης.

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ