Τετάρτη 6 Αυγούστου 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ο ΠΥΡΗΝΙΚΟΣ ΤΡΟΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΩΝ

Το πυρηνικό μανιτάρι του ολέθρου, 52 χρόνια μετά το ολοκαύτωμα της Χιροσίμα και του Ναγκασάκι, φαντάζει ακόμα σαν εφιάλτης στον ουρανό του πλανήτη μας. Οι δυνάμεις που το κατασκεύασαν και του έδωσαν "ζωή", οι Αμερικανοί ιμπεριαλιστές, όχι μόνο ποτέ δε μετάνιωσαν για την πράξη τους, αλλά σήμερα προσπαθούν να επιβάλουν την παγκόσμια κυριαρχία τους, σείοντας στα χέρια τους το πυρηνικό τέρας σαν φόβητρο για όσους δεν πειθαρχούν στις επιλογές τους.

Είναι οι ίδιοι, που σήμερα προχωρούν στην ανάπτυξη και τον εκσυγχρονισμό των πυρηνικών τους όπλων. Τα όπλα αυτά του ολέθρου, σύμφωνα με το νέο δόγμα τους, αποτελούν καθοριστικό παράγοντα στρατιωτικής και πολιτικής ισχύος και επιβολής της θέλησής τους στις άλλες χώρες. Είναι η νέα ΝΑΤΟική πυρηνική στρατηγική, στην οποία έχει παγιδευτεί και η Ελλάδα, με τη συγκατάθεση των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Οι Αμερικανοί, όπως έχει γίνει γνωστό, έχουν εκσυγχρονίσει το πυρηνικό τους οπλοστάσιο στην Ευρώπη, όπως και στη χώρα μας, στη βάση του Αραξου. Την ίδια ώρα, με κάθε μέσον, προσπαθούν να εξουδετερώσουν πλήρως το πυρηνικό οπλοστάσιο της πρώην Σοβιετικής Ενωσης, που σήμερα βρίσκεται στα χέρια ορισμένων από τις χώρες που προήλθαν από τη διάλυσή της, κυρίως της Ρωσίας. Αποκαλυπτικό και αυτό των ιμπεριαλιστικών σχεδίων για διατήρηση του πυρηνικού τρόμου, στις σημερινές συνθήκες της παγκόσμιας αμερικανο-ΝΑΤΟικής επικυριαρχίας.

Τα πυρηνικά όπλα δεν είναι παρελθόν. Αντίθετα, μπαίνουμε, μετά το λεγόμενο "ψυχρό πόλεμο", σε μια νέα εποχή, όπου τα πυρηνικά όπλα και η πυρηνική ισχύς των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων αναγορεύονται σε παράγοντα "σταθερότητας". Στην πραγματικότητα, πρόκειται για την επιβολή, διά του πυρηνικού τρόμου, της "νέας τάξης πραγμάτων". Σήμερα, οι δυνάμεις του διεθνούς ιμπεριαλισμού προσπαθούν να επιβάλουν την παγκόσμια κυριαρχία τους, με την ίδια λογική και την ίδια υποκρισία, που θυσίασαν το 1945 εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους, στο βωμό της μεγαλύτερης και πιο εγκληματικής επίδειξης δύναμης, που έχει συντελεστεί στον πλανήτη Γη.

Είναι η ίδια τακτική της υποκρισίας και του τρόμου, που χρησιμοποιούν και σήμερα. Είναι η τακτική του ιμπεριαλισμού. Στο όνομα της ...ειρήνης, έριξαν τότε τις ατομικές βόμβες. Ελεγαν ότι, δήθεν, έριξαν τις βόμβες για να εξαναγκάσουν την Ιαπωνία να συνθηκολογήσει και ότι, σε αντίθετη περίπτωση, αν συνεχιζόταν ο πόλεμος, τα θύματα θα ήταν πολλαπλάσια. Η συνθηκολόγηση της Ιαπωνίας, όμως, ήταν δεδομένη, αφού, ήδη, είχε αρχίσει να την επιζητεί, μια και οι άλλες δυνάμεις του Αξονα, ήδη, είχαν συντριβεί. Οπως αποδείχτηκε εκ των υστέρων, πραγματικός τους στόχος ήταν η Σοβιετική Ενωση, στην οποία απευθυνόταν η μακάβρια αυτή επίδειξη δύναμης.

Είναι οι ίδιοι και απαράλλακτοι. Προκλητικοί, αμετανόητοι και υποκριτές. Είναι ακόμη περισσότερο επικίνδυνοι. Γιατί, σήμερα, δεν υπάρχει το αντίπαλο δέος της πρώην Σοβιετικής Ενωσης και των άλλων, πρώην σοσιαλιστικών χωρών της Ευρώπης. Γιατί ο σημερινός διεθνής συσχετισμός των δυνάμεων είναι αρκετά λιγότερο αποτρεπτικός από την απάνθρωπη και εγκληματική χρήση των πυρηνικού τρόμου. Και χαρακτηριστική γι' αυτό απόδειξη αποτελεί η διατήρηση των όπλων του πυρηνικού ολέθρου, χωρίς να υπάρχει σήμερα ούτε καν το "άλλοθι" του"σοβιετικού κινδύνου". Το γεγονός πως, όχι μόνο δεν εγκαταλείπουν τα σχέδιά τους για ανάπτυξη και εκσυγχρονισμό των πυρηνικών όπλων, αλλά και καταστρώνουν νέα σχέδια για παραγωγή και ανάπτυξη νέων, στην υπηρεσία του νέου πυρηνικού δόγματος του ΝΑΤΟ. Πυρηνικά όπλα, που εντάσσονται στο δόγμα περί ενός "περιορισμένου τοπικού πυρηνικού πολέμου". Ενα δόγμα, που, με βάση τη λογική του, δεν αποκλείει έναν τοπικό πυρηνικό πόλεμο, με τη χρήση μικρής ακτίνας και ισχύος πυρηνικών όπλων, σηματοδοτώντας έτσι, αφ' ενός, μεν τη διαιώνιση των πυρηνικών όπλων και, αφ' ετέρου, το άνοιγμα μιας νέας εποχής πυρηνικής τρομοκρατίας.

Η νέα κατάσταση, που δημιουργήθηκε σε όλον τον κόσμο με τη διάλυση της Σοβιετικής Ενωσης το 1991 και τη μονοκρατορία των Αμερικανών, βάζει νέα καθήκοντα για το παγκόσμιο φιλειρηνικό - αντιπυρηνικό κίνημα. Οι ΗΠΑ, από κοντά και οι άλλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, όχι μόνο δε διαλύουν το πυρηνικό τους οπλοστάσιο, αλλά το συντηρούν και το εκσυγχρονίζουν, με στόχο την άσκηση πυρηνικής τρομοκρατίας στους λαούς. Πενήντα δύο χρόνια μετά το ολοκαύτωμα της Χιροσίμα και του Ναγκασάκι, οι προοπτικές για την ανθρωπότητα συνεχίζουν να φαντάζουν σκοτεινές.

Η μόνη αχτίδα φωτός σ' αυτό το ομιχλώδες τοπίο, η σημερινή αντίρροπη δύναμη, είναι η ίδια η δύναμη των λαών. Είναι η μόνη αποτρεπτική δύναμη. Η ιστορία των πέντε τελευταίων δεκαετιών του παγκόσμιου αντιπυρηνικού φιλειρηνικού κινήματος, αλλά και γενικότερα η αντίσταση των λαών έχουν πολλά να πουν. Οι λαοί, με τη δύναμή των κινημάτων τους, στάθηκαν πολλές φορές ανάχωμα στην πυρηνική λαίλαπα, απέτρεψαν την παραπέρα ανάπτυξη των πυρηνικών όπλων. Και στις μέρες μας μπορούν να παίξουν καταλυτικό ρόλο, να αποτελέσουν φραγμό στα γεράκια του πολέμου και του πυρηνικού τρόμου. Να στείλουν ένα μήνυμα ζωής και πολιτισμού, ένα μήνυμα αντίστασης στις δυνάμεις της σύγχρονης βαρβαρότητας του ιμπεριαλισμού.

Κυριάκος ΖΗΛΑΚΟΣ

Τα πυρηνικά όπλα δεν είναι παρελθόν. Αντίθετα, μπαίνουμε, μετά το λεγόμενο "ψυχρό πόλεμο", σε μια νέα εποχή, όπου τα πυρηνικά όπλα και η πυρηνική ισχύς των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων αναγορεύονται σε βασικό μοχλό της πυρηνικής τρομοκράτησης των λαών, της επιβολής της "νέας τάξης πραγμάτων" και, ταυτόχρονα, ενός τεράστιου κινδύνου, για την ίδια την ύπαρξη του πλανήτη


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ