Παρασκευή 31 Μάη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΕΗ ΚΕΡΑΤΣΙΝΙΟΥ
Αποφασισμένοι να το κλείσουν

Με μια πρώτη δυναμική ενέργεια - κατάληψη του φουγάρου το πρωί - και πορεία το απόγευμα, οι Κερατσινιώτες έκαναν καθαρό ότι δεν παλεύουν, 20 χρόνια τώρα, για να επιτρέψουν σήμερα στην κυβέρνηση να μετατρέψει την πόλη τους σε θάλαμο αερίων

Σκαρφαλωμένοι στο φουγάρο της ΔΕΗ επί δώδεκα ολόκληρες ώρες, τέσσερις κάτοικοι του Κερατσινίου, μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα για την απομάκρυνση του εργοστασίου, "βροντοφώναξαν" από ύψος εξήντα μέτρων τη διαμαρτυρία του κερατσινιώτικου λαού για την απόφαση της κυβέρνησης να "θάψει" την περιοχή τους, σε συνεργασία με την πλειοψηφία της δημοτικής αρχής, που συμφώνησε να επαναλειτουργήσει από τον ερχόμενο Οκτώβρη το εργοστάσιο.

Η "επικίνδυνη αποστολή", που διεκπεραίωσαν με επιτυχία οι δημοτικοί σύμβουλοι Ε. Καρακώστα και Κ. Χριστοφορίδης,ο αρχιτέκτονας - πολεοδόμος Ν. Καλαμάρης και ο καθηγητής Γ. Μπώλας,ξεκίνησε στις 6 το πρωί. Λίγη ώρα αργότερα ένα πανό που έγραφε "Οχι στο θάνατο" ξεδιπλωνόταν σε ένα απ' τα μεταλλικά κιγκλιδώματα του φουγάρου. Οι τέσσερις "κομάντος της ζωής" είχαν περάσει κρυφά στο εργοστάσιο και σκαρφάλωσαν στο φουγάρο. Οι μαύρες σημαίες που ανέμισαν στη συνέχεια, 60 μέτρα ψηλά, πάνω απ' την πόλη που θα πληρώσει ακριβά τις επιπτώσεις της επαναλειτουργίας της μονάδας, υπενθύμισαν σε όλους πως οι κάτοικοι του Κερατσινίου είναι αποφασισμένοι να υπερασπιστούν με κάθε μέσο, τρόπο, κόστος, το μέλλον και τη ζωή των παιδιών τους. Η αιφνιδιαστική κατάληψη του "δράκου", που τελείωσε στις έξι το απόγευμα, είχε συμβολικό χαρακτήρα και αποτέλεσε το ορόσημο των νέων αγώνων για το κλείσιμο του εργοστασίου, που κλιμακώθηκαν ήδη από χτες το απόγευμα με τη μεγάλη πορεία διαμαρτυρίας προς τον Πειραιά και θα συνεχιστούν τις επόμενες μέρες.

Οι τέσσερις "κομάντος", μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα, αν και ταλαιπωρημένοι απ' το δυνατό αέρα που τους χτύπαγε σ' εκείνο το ύψος, κατάφεραν να αφήσουν στο φουγάρο τα σημάδια της οργής της πόλης, που βλέπει να διαιωνίζεται η υποβάθμισή της από την επαναλειτουργία του ρυπογόνου και επικίνδυνου εργοστασίου, το οποίο οι αγώνες του κερατσινιώτικου λαού κράτησαν κλειστό επί 15 χρόνια... Ενα μεγάλο "Οχι" από μαύρη μπογιά κυκλώνει από χτες την καμινάδα της ΔΕΗ...

"Ανεβήκαμε σήμερα στο φουγάρο της ΔΕΗ για να μάθουν όλοι πως είμαστε αποφασισμένοι να τους διώξουμε, να μην επιτρέψουμε καμιά επαναλειτουργία, που θα μετατρέψει την πόλη σε πυριτιδαποθήκη", σημείωσε ένας από τους τέσσερις "κομάντο", ο δημοτικός σύμβουλος της "Δημοκρατικής Αγωνιστικής Συσπείρωσης", Κώστας Χριστοφορίδης."Καλούμε τους Κερατσινιώτες να ανταποκριθούν στις κινητοποιήσεις που κάνει η Συντονιστική Επιτροπή", σημείωσε η γυναίκα της ομάδας, επικεφαλής του συνδυασμού "Ανθρώπινη πόλη", Εύη Καρακώστα."Η σημερινή αιφνιδιαστική κατάληψη του φουγάρου της ΔΕΗ - σημείωσε η επικεφαλής της ΔΑΣ, Ελένη Παπαδοπούλου - από δύο συναδέλφους και δύο άλλα μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής, είναι μόνο ο προάγγελος αντίστοιχων δυναμικών κινητοποιήσεων που θα ακολουθήσουν. Η ενέργεια αυτή αποδεικνύει, για άλλη μια φορά, πως το μαζικό κίνημα της πόλης δεν αποδέχεται την εγκληματική απόφαση της κυβέρνησης, της ΔΕΗ και του δήμου για επαναλειτουργία του εργοστασίου, και είναι έτοιμο να συνεχίσει τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις, τις οποίες καλείται να αγκαλιάσει ο λαός της πόλης και της ευρύτερης περιοχής του Πειραιά".

Με μαύρες σημαίες, πανό και τις δυνατές φωνές τους, που ζητούσαν δικαίωση, οι Κερατσινιώτες έδωσαν συνέχεια το απόγευμα στην κινητοποίηση που ξεκίνησε το πρωί. Με πορεία διαμαρτυρίας που ξεκίνησε από την πλατεία Λαού, στις 6.30, διέσχισε το Κερατσίνι και τη Δραπετσώνα και κατέληξε στη Νομαρχία Πειραιά, οι φορείς της πόλης του Κερατσινίου, οι κάτοικοι της περιοχής δήλωσαν σε κάθε αρμόδιο φορέα, ότι θα αγωνιστούν με όλες τους τις δυνάμεις μαζί με τη Συντονιστική Επιτροπή, με κάθε τρόπο και μέσο, για να αποτρέψουν την επαναλειτουργία της ΔΕΗ και να πετύχουν την οριστική απομάκρυνση του εργοστασίου.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ