Παρασκευή 31 Μάη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΣΟΚ
Στη μάχη οι προεκλογικές εξαγγελίες

Πολιτικά οφέλη προσδοκά ο Κ. Σημίτης από την "αξιοποίηση" του κυβερνητικού έργου

Με αμείωτη ένταση, οι αντιμαχόμενες ομάδες του ΠΑΣΟΚ συνεχίζουν να ανταλλάσσουν πυρά, ακριβώς για να "υπενθυμίζουν" και να συντηρούν στο ακροατήριό τους το "κλίμα αντιπαράθεσης" που χρειάζονται ενόψει του συνεδρίου.

Ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης, έχει θέσει σε εφαρμογή το σχέδιο "αξιοποίησης" του κυβερνητικού έργου, με περιοδείες και εξαγγελίες προεκλογικού χαρακτήρα π.χ. για χαμηλοσυνταξιούχους, παιδεία, δημόσιους υπάλληλους κά. Στο σχέδιο αυτό ο πρωθυπουργός αποδίδει ιδιαίτερη σημασία, γιατί προσδοκά να αποκτήσει πολιτικά οφέλη ενόψει του συνεδρίου και να ενισχύσει τη θέση του έναντι των εσωκομματικών αντιπάλων του.

Παράλληλα η πλευρά των "εκσυγχρονιστών", η οποία φροντίζει να κρατά χαμηλούς τόνους στην εσωκομματική αντιπαράθεση, δεν έχει παραιτηθεί στο ελάχιστο από τον "στρατηγικό" στόχο της στο συνέδριο που είναι ο έλεγχος και η κυριαρχία στον κομματικό μηχανισμό και η ανάδειξη του Κ. Σημίτη στη θέση του αντιπροέδρου. Στην κατεύθυνση αυτή κινήθηκαν με δηλώσεις τους τόσο ο Θ. Πάγκαλος όσο και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ. Ρέππας.Ο πρώτος σε τηλεοπτική συνέντευξή του τάχθηκε υπέρ της εκλογής του Κ. Σημίτη στη θέση του αντιπροέδρου, τον οποίο κάλεσε να απορρίψει κάθε συμφωνία για κατανομή ρόλων. Στην περίπτωση που δεν εκλεγεί αντιπρόεδρος, τότε κατά τον Θ. Πάγκαλο, πρέπει να παραιτηθεί από πρωθυπουργός.

Παρόμοιες απόψεις εξέφρασε, μιλώντας στον "Φλας", ο Δ. Ρέππας ο οποίος τόνισε ότι "το μεγάλο θέμα είναι αν θα εκλέξουμε ένα μονοπρόσωπο όργανο από το συνέδριό μας. Το μονοπρόσωπο αυτό όργανο, αν εκλεγεί, με τον τίτλο του αντιπροέδρου, θα έχει εκ των πραγμάτων ισχυρή πολιτική εξουσία". Στη βάση αυτή υποστήριξε ότι τη θέση του αντιπροέδρου πρέπει να την καταλάβει ο Κ. Σημίτης. Σε περίπτωση μη εκλογής του, εκτίμησε ότι πρέπει να παραιτηθεί.

Υπέρ της εκλογής αντιπροέδρου στο συνέδριο, τάχθηκε χτες, μετά τη συνάντηση που είχε με το προεδρείο της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ, ο Κ. Σκανδαλίδης.Την ίδια ώρα τα ηγετικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ απασχολεί "το παρών" που έδωσε στις εσωκομματικές εξελίξεις ο Α. Παπανδρέου με την προχτεσινοβραδινή εμφάνισή του. Η κατάσταση της υγείας του που βαίνει διαρκώς βελτιούμενη, καθιστά πιθανή την παρουσία του στο συνέδριο και βέβαια αναβαθμίζει την πολιτική του παρουσία. Σήμερα ο Α. Παπανδρέου δέχεται τη γραμματέα της νεολαίας ΠΑΣΟΚ, ενώ τις επόμενες μέρες θα συναντηθεί με άλλα ηγετικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ και ο κύκλος των συναντήσεων θα κλείσει με τον Κ. Σημίτη. Εγγυητή της ενότητας και της πορείας του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος δεν ασχολείται με πρόσωπα, αποκάλεσε τον Α. Παπανδρέου ο γραμματέας της ΚΕ Κ. Σκανδαλίδης. Από την πλευρά του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εξέφρασε τη χαρά του για τη βελτίωση της υγείας του Α. Παπανδρέου αλλά αμφισβήτησε την άποψη που του αποδόθηκε ότι υπάρχει προσυμφωνία στα εθνικά θέματα.

Παράλληλα σε εξέλιξη βρίσκεται ο νέος κύκλος επαφών του Κ. Σκανδαλίδη με ηγετικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος αποσκοπεί στην ομαλή πορεία προς το συνέδριο και στην επίτευξη συμφωνίας για τις αρμοδιότητες του αντιπροέδρου. Σήμερα συναντάται, σύμφωνα με πληροφορίες, με τον Α. Τσοχατζόπουλο και ακολουθούν οι Αρσένης, Λαλιώτης, Κακλαμάνης και Κ. Σημίτης.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ