Παρασκευή 31 Μάη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η άλλη όψη της υποτέλειας

Ανεξάρτητα από το πώς μπορεί κανείς να αξιολογήσει την προχτεσινή απόφαση της κυβέρνησης να ματαιώσει τη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας, την ερχόμενη Δευτέρα στο Βερολίνο, ορισμένες διαπιστώσεις γενικότερου χαρακτήρα για τα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής είναι άκρως ενδιαφέρουσες.

Πρώτο: Η κυβέρνηση αφήνει στο απυρόβλητο τις πραγματικές αιτίες και τους υπεύθυνους για την κρίση που υπάρχει στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και επικαλείται αστείους λόγους, όπως η κυβερνητική αστάθεια στην Τουρκία και οι προκλητικές δηλώσεις των Γιλμάζ και Γκιονενσάι.

Δεύτερο: Ακόμη και με τη λήψη μέτρων και αντίδρασης μπροστά στις προκλήσεις της Τουρκίας, στο βαθμό που δεν υπάρχει λογική ανακαθορισμού της εξωτερικής πολιτικής, το αποτέλεσμα είναι να ευνοείται ο ρόλος των επιδιαιτητών, των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, οι οποίοι βέβαια ήδη επιχειρούν να επιβάλουν τις δικές τους "λύσεις" με "διμερείς" επαφές μεταξύ των δύο κυβερνήσεων.

Τρίτο: Το πρόβλημα δεν είναι ο διάλογος μεταξύ των δύο χωρών, αλλά η βάση και οι προϋποθέσεις με τις οποίες πρόκειται να διεξαχθεί. Δηλαδή, οι διαπραγματεύσεις για το καθεστώς στο Αιγαίο, για τις οποίες πιέζουν ασφυκτικά Αμερικανοί και ΝΑΤΟικοί, και οι οποίες βέβαια στρέφονται ενάντια στα εθνικά μας συμφέροντα.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ