Πέμπτη 30 Μάη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΦΟΡΟΑΠΑΛΛΑΓΕΣ
Προτείνουν τη διατήρηση του υπάρχοντος καθεστώτος

Σε μικροαλλαγές του καθεστώτος των φορολογικών απαλλαγών, κινείται το πόρισμα της ΟΚΕ. Οι προτάσεις αφήνουν άθικτο το φορολογικό καθεστώς των τραπεζών, των εφοπλιστών, των επιχειρήσεων, καθώς και των κρατικών επιχορηγήσεων σε ιδιωτικές επενδύσεις

Με την έκδοση ενός συμβιβαστικού πορίσματος, το οποίο ουσιαστικά ζητάει τη διατήρηση του υπάρχοντος καθεστώτος των φορολογικών απαλλαγών, ολοκλήρωσε τις εργασίες της η Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή (ΟΚΕ) για το συγκεκριμένο θέμα.

Χτες, ο πρόεδρος της ΟΚΕ, Γ. Κουκιάδης, παρουσίασε το σχετικό πόρισμα στους εκπροσώπους του Τύπου, σε σχετική συνέντευξη, ενώ τους γνωστοποίησε ότι το έχει ήδη παραδώσει και στον υπουργό Οικονομικών Αλ. Παπαδόπουλο.

Στο 30σέλιδο πόρισμα, προτείνονται επιμέρους αλλαγές (κατάργηση των φορολογικών απαλλαγών των δημοτικών επιχειρήσεων, χορήγηση αυξήσεων στους βασικούς μισθούς, αντί της σημερινής επιδοματικής πολιτικής, φορολόγηση των κρατικών τίτλων κτλ.). Στα επίμαχα θέματα της φορολογίας μέσω των "αντικειμενικών" κριτηρίων, της φορολόγησης των χρηματοοικονομικών προϊόντων, της φορολογίας των πλοίων, των κρατικών επιχορηγήσεων προς τις επιχειρήσεις, είτε δεν παίρνει θέση ("αντικειμενικά" κριτήρια) είτε προτείνει τη διατήρησή τους.

Οι κυριότερες από τις προτάσεις της ΟΚΕ είναι οι ακόλουθες:

Φόρος εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων
  • Ατομα με ειδικές ανάγκες και ανάπηροι πολέμου.

Προτείνεται η διατήρηση των σημερινών φορολογικών απαλλαγών "ως ελάχιστη προσφορά της πολιτείας προς τα άτομα αυτά". Εναλλακτικά προτείνει εξέταση του θέματος της κατάργησης των φορολογικών απαλλαγών και την αντικατάστασή τους με άμεσες οικονομικές ενισχύσεις.

  • Εγκυοι, πολύτεκνες μητέρες, πολύτεκνοι, οικογένειες.

Προτείνεται η διατήρηση των φορολογικών απαλλαγών για τα διάφορα επιδόματα που δίνονται σε μητέρες, εγκύους κτλ., ενώ προτείνει και την αύξηση των επιδομάτων. Προτείνει, επίσης, την αύξηση της έκπτωσης του φόρου που χορηγείται για κάθε παιδί. Προτείνει την κατάργηση της απαλλαγής από την τεκμαρτή δαπάνη διαβίωσης της οικιακής βοηθού σε οικογένειες με ένα παιδί. Επίσης, τη διατήρηση του αφορολόγητου ορίου του ενός εκατομμυρίου για το σύνολο των φορολογουμένων και των επιπλέον 300.000 δραχμών για τους μισθωτούς - συνταξιούχους, χαρακτηρίζει τα όρια αυτά χαμηλά και ζητά την αναπροσαρμογή τους. Για το θέμα της έκπτωσης δαπανών με αποδείξεις ως ένα εκατομμύριο δραχμές (έκπτωση φόρου μέχρι 45.000 δραχμές), ζητά να διατηρηθούν μόνο οι αποδείξεις αγαθών και υπηρεσιών, για τα οποία δεν υπάρχει σήμερα κίνητρο λήψης απόδειξης.

Για τα εισοδήματα των αθλητών, καλλιτεχνών, συγγραφέων κλπ. (εισοδήματα τα οποία, κατά το πόρισμα, παρουσιάζουν μεγάλες διακυμάνσεις), ζητούν να φορολογηθούν σε διάστημα μιας πενταετίας (κατάτμηση σε ίσα μέρη και φορολόγησή τους στο έτος κτήσης και στα επόμενα 4 έτη).

  • Εφάπαξ αποζημιώσεις σύνταξης, απόλυσης.

Προτείνεται η αύξηση του αφορολόγητου ποσού στα 3 εκατομ. δραχμές και η αυτοτελής φορολόγηση του υπόλοιπου - πέραν του αφορολόγητου ποσού - με συντελεστή 15%.

Δαπάνες ενοικίου, ιδιοκατοίκηση και εισοδήματα από ιδιοκατοίκηση

Προτείνεται η διατήρηση της έκπτωσης 30% της δαπάνης του ενοικίου, για όλους τους φορολογούμενους, καθώς και κατά περίπτωση αύξηση του ποσοστού της έκπτωσης, με κριτήριο το εισόδημα, τα παιδιά κλπ. Ζητά επίσης αναπροσαρμογή της επιδότησης του ενοικίου για τα χαμηλά εισοδήματα. Προτείνει τη διατήρηση της έκπτωσης των δαπανών του ενοικίου φοιτητή, οποίοςφοιτά σε άλλη πόλη από τη μόνιμη κατοικία του, ενώ στις δαπάνες σπουδών προτείνει τη διατήρηση μόνο των μαθημάτων φροντιστηρίων και την υπαγωγή των μαθημάτων κατ' οίκον στις γενικές οικογενειακές δαπάνες.

Για τις περιπτώσεις ιδιοκατοίκησης, προτείνεται η διατήρηση των φορολογικών απαλλαγών για τον προσδιορισμό της τεκμαρτής δαπάνης γιαπρώτη και δευτερεύουσα κατοικία. Προτείνεται, επίσης, η διατήρηση των εκπτώσεων ποσοστού από το εισόδημα ακινήτων για αποσβέσεις και άλλους λόγους.

Δαπάνες ασφάλισης - περίθαλψης - νομικών υπηρεσιών

Προτείνεται η διατήρηση των απαλλαγών για τα ασφάλιστρα ζωής και η αναπροσαρμογή του ορίου από τις 200.000 δραχμές, που είναι σήμερα, στις 300.000 δραχμές. Ζητούν, επίσης, και την έκπτωση των συμβολαίων ασφάλισης για λόγους ιατρονοσοκομειακής περίθαλψης καθώς και των δαπανών των επιχειρήσεων για ομαδική ασφάλιση των εργαζομένων. Προτείνεται η διατήρηση της απαλλαγής των δαπανών για νομικές υπηρεσίες.

Για τις ακόλουθες περιπτώσεις φορολογικών απαλλαγών προτείνονται:

  • Κατάργηση του σημερινού καθεστώτος φορολόγησης των ιπταμένων πολιτικής αεροπορίας και φορολόγηση του εισοδήματός τους, όπως και των υπολοίπων εργαζομένων.
  • Διατήρηση της απαλλαγής του επιδόματος που χορηγεί ο ΟΑΕΔ στους ανέργους από το φόρο εισοδήματος. Την απαλλαγή από τον φόρο εισοδήματος προτείνει και για τις υποτροφίες, τα βραβεία, τις επιχορηγήσεις του υπουργείου Τύπου, των εισοδημάτων που αποκτούν οι δικηγόροι με πάγια αντιμισθία κλπ.
  • Καθιέρωση ανώτατου ορίου για τις απαλλαγές των οδοιπορικών των ερασιτεχνών αθλητών, καθώς και της έκπτωσης των δεδουλευμένων τόκων των δανείων από το εισόδημα.
  • Διατήρηση των απαλλαγών από τη φορολογία εισοδήματος των επιχειρήσεων, των τραπεζών, και των εταιριών λίζινγκ, το οποίο δικαιολογούν για την κάλυψη επισφαλών απαιτήσεων.
  • Την κατάργηση της έκπτωσης του 4% επί των ακαθάριστων εσόδων των εκδοτικών επιχειρήσεων, ενώ, αντίθετα, προτείνει τη διατήρηση της έκπτωσης 1% επί των ακαθάριστων εσόδων των πετρελαϊκών επιχειρήσεων, καθώς και της έκπτωσης 5% επί των ακαθάριστων εσόδων των βιομηχανικών και βιοτεχνικών επιχειρήσεων, οι οποίες επεξεργάζονται πρώτες ύλες για λογαριασμό ξένων οίκων.
Διάφορα επιδόματα - οδοιπορικά κ.ά.

Υποστηρίζεται ότι η πρακτική της χορήγησης αφορολόγητων επιδομάτων αντί της αύξησης των κανονικών αποδοχών θα πρέπει να σταματήσει. Προτείνουν τη φορολόγηση των αφορολόγητων σήμερα επιδομάτων, αφού όμως αναπροσαρμόσουν τις αποδοχές, ώστε, μετά τη φορολόγησή τους, να μη διαταράσσεται το οικογενειακό εισόδημα των εργαζομένων. Διακρίνουν δε τα επιδόματα σε δύο περιπτώσεις 1) όταν το ποσό δίνεται ως έμμεση οικονομική ενίσχυση στο εισόδημα, οπότε και προτείνουν τη φορολόγησή του. 2) Οταν το ποσό δίνεται έναντι δαπανών, οπότε θα πρέπει και να δικαιολογείται με παραστατικά, ενώ στην περίπτωση των οδοιπορικών, των εκτός έδρας, προτείνουν την έκπτωσή τους χωρίς δικαιολογητικά.

Με βάση το σκεπτικό αυτό προτείνεται:

  • Δημοσιογράφοι: Η μείωση του εισοδήματος κατά 10%, χωρίς δικαιολογητικά, να ενταχθεί στο γενικό πρότυπο των επιδομάτων ή των αποζημιώσεων, ή η έκπτωση κατά 10% χωρίς δικαιολογητικά, να χορηγηθεί υπό ορισμένες προϋποθέσεις θητείας σε ορισμένους εν ενεργεία και συνταξιούχους δημοσιογράφους.
  • Πρόεδρος Δημοκρατίας - βουλευτές, υπουργοί - νομάρχες:

Προτείνεται να θεωρηθεί η φορολογική απαλλαγή του 50% του εισοδήματός τους ως έμμεση οικονομική ενίσχυση και κατά συνέπεια να φορολογηθεί.

  • Πανεπιστημιακοί: Προτείνεται η μηνιαία αποζημίωση να ενταχθεί στις δύο προτεινόμενες γενικές περιπτώσεις.
  • Δικαιούχοι ΔΕΤΕ - ΔΙΒΒΕΤ - ΔΕΧΕ (επιδόματα δημοσίων υπαλλήλων):

Προτείνεται τα επιδόματα να χαρακτηριστούν έμμεσες οικονομικές ενισχύσεις και να φορολογηθούν. Το ίδιο προτείνεται και για το επίδομα βιβλιοθήκης των γιατρών του ΕΣΥ.

Την ένταξη ανάλογα στην πρώτη ή τη δεύτερη περίπτωση των επιδομάτων - οδοιπορικών προτείνουν και για τη μηνιαία αποζημίωση των σχολικών συμβούλων, του προεκλογικού επιδόματος, που χορηγείται στο προσωπικό των ΕΛΤΑ, των επιδομάτων και δαπανών που είναι συναφείς με τις εκλογές, των ερευνητών του Δημοκρίτου, των υπαλλήλων του ΟΣΕ, του προσωπικού της πυροσβεστικής, των αγρονόμων, των στρατιωτικών, των εκπαιδευτικών επιδομάτων, των επιδομάτων στέγης, τροφής, στολής, κινδύνου, κλπ.

Αλλες προτάσεις

Προτείνεται η φορολόγηση των έντοκων γραμματίων και των ομολόγων του δημοσίου, η φορολόγηση των δημοτικών επιχειρήσεων, ενώ στο θέμα των "αντικειμενικών" κριτηρίων το πόρισμα δεν παίρνει θέση.

Για τα εισοδήματα από χρηματοοικονομικές δραστηριότητες (τράπεζες, αμοιβαία κεφάλαια, εταιρίες επενδύσεων χαρτοφυλακίου), προτείνεται η διατήρηση του υπάρχοντος φορολογικού καθεστώτος, ενώ παραπέμπεται "σε μελέτη" το θέμα της φορολόγησης των πλοίων.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ