Παρασκευή 24 Μάη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ο Τύπος για την έναρξη του 15ου Συνεδρίου

Με ρεπορτάζ, σχόλια και αρθρογραφία καλύφθηκε από τις χτεσινές εφημερίδες η έναρξη του 15ου Συνεδρίου του ΚΚΕ. Ορισμένες εφημερίδες ("Ελευθεροτυπία", "Καθημερινή", "Αυριανή", "Λόγος") έχουν και αναφορές στις πρώτες σελίδες τους. Βέβαια η έκταση που κάθε εφημερίδα αφιερώνει για την κάλυψη της πανηγυρικής έναρξης του Συνεδρίου ποικίλει. Σε άλλες εφημερίδες ("Νέα", "Ελευθεροτυπία", "Εθνος", "Νίκη") υπάρχουν ολοσέλιδα ρεπορτάζ, ενώ σε άλλες ("Απογευματινή", "Ελεύθερος Τύπος", "Αδέσμευτος Τύπος") η κάλυψη περιορίζεται σε μονόστηλα. Συμπερασματικά, θα μπορούσε να πει κανείς ότι το Συνέδριο συγκέντρωσε σε γενικές γραμμές το ενδιαφέρον του Τύπου, άσχετα βέβαια με το περιεχόμενο των δημοσιευμάτων.

Υπάρχει βέβαια στα χτεσινά δημοσιεύματα ένας κοινός παρονομαστής. Σε όλες σχεδόν τις εφημερίδες τα ρεπορτάζ επικεντρώνονται στο σημείο της ομιλίας της Γενικής Γραμματέα της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκας Παπαρήγα, για τις πολιτικές συμμαχίες του Κόμματος. Παραθέτουμε ορισμένους χαρακτηριστικούς τίτλους: "ΚΚΕ: Οχι σε συνεργασίες" ("Νέα"), "Το ΚΚΕ απορρίπτει πολιτικές συμμαχίες" ("Καθημερινή"), "Σε ρήξη, αλλά με πιο ήπιους τόνους" ("Ελευθεροτυπία"), "Αυτόνομη η πορεία του ΚΚΕ" ("Νίκη"), "Κόντρα για την πολιτική των συμμαχιών. Δεν ήρθε το τέλος των επαναστάσεων" ("Εθνος").

Στις περισσότερες περιπτώσεις βέβαια, εκτός από την παράθεση κάποιων αποσπασμάτων από την ομιλία της Αλέκας Παπαρήγα, οι συντάκτες των ρεπορτάζ ερμηνεύουν κατά το δοκούν τις θέσεις που παρουσίασε η Γενική Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ. Σε αρκετά ρεπορτάζ, προκειμένου να επαληθευτεί η εικόνα που κατασκευάστηκε και καλλιεργήθηκε το προηγούμενο διάστημα, από τα περισσότερα μέσα ενημέρωσης, για την κατάσταση στο ΚΚΕ, οι συντάκτες τους δίνουν την εντύπωση ότι άκουσαν αυτά που ήθελαν να ακούσουν και όχι αυτά που ειπώθηκαν. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το "Εθνος" που αναφέρει: "Σε μετωπική σύγκρουση της ηγετικής ομάδας του Περισσού με τον Μ. Κωστόπουλο και τα στελέχη του ΚΚΕ που ζητούν την αλλαγή της πολιτικής του κόμματος στα ζητήματα των συμμαχιών, εξελίσσεται το 15ο Συνέδριο". Ενώ η "Ελευθεροτυπία" σημειώνει: "Το ΚΚΕ αποκλείει από μελλοντικά συμμαχικά σχήματα σημερινά κόμματα, ως υπηρέτες του σημερινού σάπιου συστήματος".

Για τον τρόπο κάλυψης της έναρξης του Συνεδρίου ξεχωρίζει η "Αυγή". ""Ανοιγμα" Παπαρήγα στο... ΚΚΕ!" είναι ο τίτλος του ρεπορτάζ της εφημερίδας, ενώ στον υπότιτλο σημειώνει: "Προτείνει συμμαχίες αποκλείοντας όλα τα κόμματα - Δεν αποκλείει... "επαναστατικές" κυβερνήσεις". Ο συντάκτης μάλιστα ανακάλυψε ότι "το 15ο Συνέδριο άρχισε χτες στον Περισσό με μυστικότητα και κλειστές τις πόρτες του". Βέβαια η παρουσίαση των εργασιών του Συνεδρίου διανθίζεται στην "Αυγή" με σειρά σχολίων που χαρακτηρίζονται από την"επινοητικότητα" των συντακτών τους και δύσκολα μπορούν να συγκαλύψουν την αντικομμουνιστική εμμονή τους.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ